用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 循道學校 VS 九龍塘基華
樓主: blueberrysoda
go

循道學校 VS 九龍塘基華 [複製鏈接]

bape0060 發表於 21-9-18 21:15
循中我覺得普通,b1c
但升中成績最top 果幾個應該勁過基華

早2年基華都有考入聖保羅男女,英皇書院,聖保羅男校,都唔差

循道勁多功課,睇你buy 唔buy

penguinding 發表於 21-9-21 14:51
循道勁多功課,睇你buy 唔buy

請問小一小二有幾多功課呢?

blueberrysoda 發表於 21-7-2 13:41
請問大家覺得邊間好D?
收到叩門OFFER?

回覆 myfaye 的帖子

我呢個POST係上年7月問, 我係上年收到循道叩門OFFER , 最後我都揀左循道, 小朋友讀得好開心

面試後不是說7月頭通知嗎?會更早通知/call收既學生?

回覆 Orlando2020 的帖子

小一我覺得唔算多,  每日每科1-2份功課, 我小朋友好快做完

回覆樓主:

仔就循道啦

blueberrysoda 發表於 22-6-20 13:13

小一我覺得唔算多,  每日每科1-2份功課, 我小朋友好快做完 ...

每科1-2樣功課,會唔會一日有7-8樣? :)

另外想請教,循道屬於教淺考深,定教深考淺類型?

都係5-6樣左右...我覺得唔算多, 不過當然要睇小朋友, 我仔係做得好快個種
另外, 我覺得教同考的程度係相約
中文同數學都係正路用緊1年級書, 英文1年級下學期會用到2年級的書, 循道應該唔算淺..

blueberrysoda 發表於 22-6-21 14:49

都係5-6樣左右...我覺得唔算多, 不過當然要睇小朋友, 我仔係做得好快個種

唔該晒你呀!身邊冇咩人比到資料我:)

blueberrysoda 發表於 22-6-21 14:49

Delete,剛睇到資料了

看到資料:

循道學校
Methodist School
辦學宗旨:本著基督精神,發展全人教育;藉宣講福音,培養學生活出豐盛生命。(註:循道學校與循道中學的直屬關係將於 2021/2022 學年終止。循中在終止直屬關係前三年,即由 2019 學年開始,僅預留 50% 學額予循道小學。)

即係2019開始,循中會把50%學額留比循道小學?但我聽有消息話係只留20%學額,請問那種說法才對?

Orlando2020 發表於 22-7-7 09:32
看到資料:

循道學校
今年係完全脫龍,識人讀緊循小,循中自行唔收,等緊26/7放榜,派位循中係完全冇預留學位比循小

識既循小用家都話循小課程淺,以傳統名校來講真係淺左小小,難怪循中要脱龍

我記得我女小一時校長話,雖然我地係有間英中backup,但都唔能夠放軟手腳,否則會拖低中學排名,所以我地有責任將你地裝備好

hugub 發表於 22-7-7 10:03
今年係完全脫龍,識人讀緊循小,循中自行唔收,等緊26/7放榜,派位循中係完全冇預留學位比循小 ...

原來係咁!

hugub 發表於 22-7-7 10:24
識既循小用家都話循小課程淺,以傳統名校來講真係淺左小小,難怪循中要脱龍

我記得我女小一時校長話,雖然 ...

請問你小朋友都係循道小學讀嗎?

Orlando2020 發表於 22-7-7 19:51
請問你小朋友都係循道小學讀嗎?
唔係呀,不過有唔同朋友d仔女讀過及仍讀緊都係comment一樣

看到資料:

循道學校

循小2021年升中派位供參考
48人(39.7%)升循中 較聯繫位42個多
循中以外 43人(35.5%)升其他B1中學

2021年
官津本區+他區+直資
B1 73+14+4=91 (75.21%)
九華 10 SFXC 1 / 皇仁 1 喇沙 2 |
油真 5 SMCC 1 / 上智 2 MCS 1 |
伊中 8 循道 48 /
華英 1 迦密 3 旅港 1 黃笏南 1 銀禧 1
林護 1
直資: SPC 1 | 協恩 1 | SPCC 1 滙基KE 1

B2A-1C 0+1+1=2 (1.65%)
瑪神 1
直資: 李國寶 1

B2/NR 14+10+4=28 (23.14%)
鴨真 1 德貞 1 |
信義 3 劉皇發 2 潮公 2
新民 2 麗澤 3 諸聖 1 嘉道理 1 /
培英 1
莫慶堯 1 聖三一堂 1 彭學高 1 何南金 1
伍若瑜 1 葵循 1 東涌天主教 1
直資: 慕光 1 心誠 1 羅定邦 1 林大輝 1

總數: 87+25+9=121人 (100%)

2019-2021年升中派位概況
https://www.kmsch.edu.hk/html/hotnews2.php

派往英文中學學生人數101人(83.47%)

人數 百分比
第一志願 113 93.39%
第二志願 2 1.65%
第三志願 2 1.65%
第四志願 0 0%
第五志願 0 0%
其他 4 3.31%
總結 121 100%

本年度學生獲派之中學(人數)

循道中學 (48)
九龍華仁書院 (10)
伊利沙伯中學 (8)
皇仁書院 (1)
真光女書院 (5)
迦密中學 (3)
聖公會林護紀念中學 (1)
喇沙書院 (2)
華英中學 (1)
寶血會上智英文書院(2)
聖保羅書院 (1)
瑪利諾修院學校 (1)
嘉諾撒聖瑪利書院 (1)
旅港開平商會中學 (1)
聖保羅男女中學 (1)
聖芳濟書院 (1)
協恩中學 (1)
何明華會督銀禧中學 (1)
東華三院黃笏南中學 (1)
香港管理專業協會
李國寶中學(1)
匯基書院(東九龍) (1)
瑪利諾神父教會學校(1)
羅定邦中學 (1)
香港真光書院 (1)
基督教香港信義會
心誠中學(1)
東華三院伍若瑜夫人
紀念中學(1)
基督教香港信義會
信義中學(3)
聖公會聖三一堂中學 (1)
禮賢會彭學高紀念中學 (1)
世界龍岡學校
劉皇發中學(2)
東涌天主教學校 (1)
聖公會聖馬利亞堂
莫慶堯中學 (1)
林大輝中學 (1)
港九潮州公會中學 (2)
佛教何南金中學 (1)
天主教新民書院 (2)
麗澤中學 (3)
慕光英文書院 (1)
培英中學 (1)
聖公會諸聖中學 (1)
葵涌循道中學 (1)
德貞女子中學 (1)
官立嘉道理爵士中學 (1)

看到資料:

循道學校

循道2022年脱龍後過六成升B1中學

循道2022年升中派位
-------------------------------------------------------
官津本區+他區+直資

B1 43+16+3=62 (60.78%)
-------------------------------------------------------
九華 10 SFXC 2 / 皇仁 1 |
油真 3 / 英華女 1 SPSS 1 坑真 1
上智 1 德雅 2 聖羅撒 1 |
伊中 6 循道 22 /
華英 3 旅港 2 黃笏南 1
林護 1 沙崇 1
直資: 赤提 2 滙東KE 1

B2A-1C 0+1+3=4 (3.92%)
鄭榮之 1
直資: 李國寶 3

B2/NR 8+18+10=36 (35.29%)
SJACS 1 |
寶血 1 德蘭 1 |
信義 3 新民 4 諸聖 1 /
文理(九龍) 1 五旬節 2 KTSSS 3
彭學高 3 聖三一堂 1 寧波第二 1
馬崇 1 梁文燕 1 慕德 1 鄭植之 1
直資: 德信 1 | 蘇浙公學 1
基崇 3 STCC 1 羅定邦 1 林大輝 3

總數: 51+35+16=102人 (100%)

2020/2022年度升中派位概況
https://www.kmsch.edu.hk/tc/content.php?wid=162
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊