用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五,小六成績表是否不可有名次?
樓主: joycechanwy
go

小五,小六成績表是否不可有名次?   [複製鏈接]

joycechanwy 發表於 21-1-25 21:19
小五,小六的成績表是否規定不可有名次?原因何在?謝謝
反而要問點解你小朋友學校既小五、小六成績表無名次?

piyohk 發表於 21-1-26 00:32
無名次咪可以自己任估⋯⋯這裡(不是這post)有家長估自己個囡級十,自我感覺良好
又可以同教職員多 ...
自我感覺良好

joycechanwy 發表於 21-1-26 08:39
回覆 xiazaimami 的帖子

我那間沒有直資中學,只是地區二線小學。我也覺得學校如果想學生考到合適的學校, ...

理解你要面對舊校長走咗有經驗的老師們又走埋,加上升中數字又跌之心情,係會有DD方寸大亂,因為最近最知孩子Banding嘅學校校長老師們好似一下子無晒咁!!但e+不是不開心的時候,好好研究一下,好好佈署下一步之升中"策略"會更好吧!努力呀!

piglet0529 發表於 21-1-26 09:15
即係報下直資睇下邊間肯見就可以定到位?

有冇份面試也係一個初步「估算」;若有幸玩第二輪面試,可以再作客觀分析。
另外,你也可以比較那些同學一齊有得面試,再作分析。

醒目開學勳章

piyohk 發表於 21-1-26 09:26

有冇份面試也係一個初步「估算」;若有幸玩第二輪面試,可以 ...

我小朋友小學是地區非一線小學,沒有公佈升中數據,往屆同學一般只留本區,我仔呈一呈二加起來是級四

piglet0529 發表於 21-1-26 10:07
我小朋友小學是地區非一線小學,沒有公佈升中數據,往屆同學一般只留本區,我仔呈一呈二加起來是級四,暫 ...

抱歉,我見識有限只識幾個男拔仔(親戚+教友)⋯⋯ 都係靠特異功能:二胡和運動;他們成績唔係B1中/上之組別

joycechanwy 發表於 21-1-26 08:23
學校只肯講級一只級五的名次,因為有奬狀。其他的一概不肯告知名次,話不可以的。咁我小朋友呈二是級二,所 ...

其實睇你小朋友以前同而家既名次,拉返平均,級十內好大機會呀,唔算「自我感覺良好」其實有啲估係會有根據,例如小朋友從小成績能否保持到高小,又或定係黑馬跑出;又睇下小朋友攞學業獎情況等等,其實都估到,不一定好準,但我覺得差異有上下5名內啦,上下5名內既差異,是唔會太大影響大抽獎的。

認同網友話報直資試水溫,咁大約就會再估到自己小朋友範圍從而起大抽獎內揀相配banding 既學校,其實所謂band 1abc只會影響自行結果,睇下可唔可以提早離場,如你抱有心態唔一定要自行上岸,咪睇直資到時既offer再起大抽獎揀校囉。唔需要太擔心,你仔仔級名次成績非常靚,總好過一班有直屬中學既又起中間或中下位置,而小學俾既意見又唔太多時,又或你仔仔校其他完全冇名次既同學,佢哋家長應該仲徬徨。

回覆 PTL_L 的帖子

前兩天開始陸續知道最心儀的兩所直資面試機會落空,個心突然好灰。惟有安慰囝囝好好面試有得見那幾間。同埋如果真係想入心儀那兩間,惟有再努力,餘下兩次考試再考好一點,到時7月拿成績表去叩門,看看有沒有面試機會。

joycechanwy 發表於 21-1-26 11:06

前兩天開始陸續知道最心儀的兩所直資面試機會落空,個心突然好灰。惟有安慰囝囝好好面 ...
完全明白你感受,以你仔仔名次,我都會人望高處,冇機會面試時,會開始懷疑自己小朋友能力,但想講,最終結果都未到。其實轉咗玩法,部分邊沿小朋友家長會好煎熬,因為自行好多都搏高一級,但學校一定唔會起呢個階段收,但調整下心情,再諗下,其實最top top既小朋友必定不少於1間offer,即代表有大把自行後補流出及直資後補位流出,仍然有機會㗎。
另外,就係升中過程是其中一個挑戰,升到中學後先係另一大挑戰,唔好懷疑自己小朋友能力,可能有機會呢round冇咩offer,但男仔係後知後覺(我都等緊有人幾時醒),到時發力時,可以好得人驚㗎。加油!

YmOra    發表於 21-1-26 11:25

應該係好多校長同學校想掌握學生既選校,所以唔會有成績同等級,就係等你班家長必須聽從學校所有建議,咁人地學校出年果頭3志願將表咪好靚,學校主要都係為收生,唔公布成績同等級梗有佢地目的

joycechanwy 發表於 21-1-26 08:23
學校只肯講級一只級五的名次,因為有奬狀。其他的一概不肯告知名次,話不可以的。咁我小朋友呈二是級二,所 ...

頭三志願%大跌可能因B1/B2%跌
2019年PS1數據改用2016+2018年
如學校無提醒 B2生據往績選B1校
B3生選B2校 自行/大抽獎結果······

回覆 alan280204 的帖子

但我哋學校三年前首三志願97%,近年每況越下,到去年更只有七十幾%,叫家長仲點信老師的選擇?睇到數字心都寒。

謝謝你!傷心了幾日,現在係時候重新出發,繼續努力💪🏻

我小朋友小學是地區非一線小學,沒有公佈升中數據,往屆 ...

大抽獎無分A/B/C
B1生齊齊抽 先後跟隨機編號
不用擔心是否B1A

joycechanwy 發表於 21-1-26 12:26

謝謝你!傷心了幾日,現在係時候重新出發,繼續努力💪🏻 ...
另外,可以當自我安慰,呢個我係「我」女仔真係選擇多好多,EK最hit的4女直加其他男女直,但男仔真心選擇少,所以冇被shortlist 真係唔出奇,咁又講,入到心儀學校當然好,入唔到又未必係壞事,可能會更加適合,條條大路通羅馬,最終目的都是大學畢業。
另外,父母真係小朋友一面鏡,父母心底善良、大方,凡事正面積極,自不然小朋友都會如是,你都話希望小朋友考好呈三再扣門心儀學校,心態是好重要,你積極正向,小朋友都會受你影響。

醒目開學勳章

Poyau 發表於 21-1-26 12:27
大抽獎無分A/B/C
B1生齊齊抽 先後跟隨機編號
不用擔心是否B1A

我在估算兩間自行既勝算,我報左一間1a, 一間1b. 好想四月可以收工。我係她地獄區,有级頭自行入唔到,抽獎冇運派band2的比比皆是。

piglet0529 發表於 21-1-26 13:06

我在估算兩間自行既勝算,我報左一間1a, 一間1b. 好想四 ...
感覺呢類級頭家長,應該是「似」住自己小朋友是級頭,所有進取咗喇,佢係冇考慮到大抽獎是要靠運氣,因為大家都係band 1 pool,唔理abc,只要1c運氣比1a好,就會入到1a校。

我地學校都係無名次, 問班主任級名次都係講大約名次, 自己再按學校過往派位資料計算B1 %。

我小朋友小學是地區非一線小學,沒有公佈升中數據,往屆 ...

通常呢種情況,反正資訊不太透明,我都會叫BAND1生自行都要搏。(反正二線小學自行階段都會叫小朋友試,失敗才叫家長填保守抽獎)
因為只要BAND1中學,都會有1a,1b,1c入紙去試。邊區都一樣。
只要有面試就有機會,即使無正取搏後補都無妨。

醒目開學勳章

PTL_L 發表於 21-1-26 13:22
感覺呢類級頭家長,應該是「似」住自己小朋友是級頭,所有進取咗喇,佢係冇考慮到大抽獎是要靠運氣,因為大 ...

係呀,所以我就一進取一保守。但因為學校從無公佈過升中數據,我都唔知自己小朋友定位。
‹ 上一主題|下一主題