用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收waiting, reject收到懷疑人生…
樓主: fighting13
go

收waiting, reject收到懷疑人生…   [複製鏈接]

回覆 DengCK 的帖子

我覺得這個遊戲是考家長的commitment 和小朋友EQ.
家長committed 的便會一年前開始計劃,小朋友也願意努力練習,正如有幾多個肯拍片30take, 就做到背之餘又自然🤣
不過肯俾錢私幼的比較多是願意commit,所以好似變咗私幼的功力,其實我覺得主要還是家長發功

Tang23 發表於 20-11-6 13:36
回覆 DengCK 的帖子

我覺得這個遊戲是考家長的commitment 和小朋友EQ.
你的conclusion很好。除了你以上所說,小朋友性格也有點影響。始終面試太慢熱的話,你心入面有幾好的答案唔講出來都無用。
這是天生,很難大改

回覆 Tang23 的帖子

我小朋友劵幼,直資全軍覆沒。講拍片,其實我小朋友好合作,只不過係我作為家長,唔想佢不斷操練同一段野然後拍幾十次,所以我往往拍一次起、三四次止。拍得開心、小朋友又開心。
不過講到底,佢係無直資offer嘅。可能我咁樣同佢拍片唔正確,導致佢無直資呱,不過我不怨任何人或事。自己決定點做,而且,我小朋友本身學術就唔強,所以入唔到,都心甘命抵

HKYB 發表於 20-11-6 13:52

我小朋友劵幼,直資全軍覆沒。講拍片,其實我小朋友好合作,只不過係我作為家長,唔想 ...

平常心就好,唔好令小朋友有太大壓力。
已有offer/ 2nd in既小朋友,家長可能一早為佢報左面試班,興趣班催谷呢。

我小朋友劵幼,直資全軍覆沒。講拍片,其實我小朋友好合作,只不過係我作為家長,唔想 ...

只可以講,位太少,競爭太大
考埋家長呢幾年有幾dedicated,又要小朋友臨場表現到
讀開私幼的家長習慣競爭,再報多幾間當練習。你做到90分,但前面有幾百個人做到100分..學校只是比較,位就只得100個,無辦法

當然凡事有trade-off,有未必好,無又未必唔好。教育係長久戰,平常心。

Same here,我女都係happy school,學術不強,拍片又係拍10 takes 以下,唔想勉強小朋友,考唔到直私都唔算太出人意表,唯一有offer果間,唔使拍片,同學術問得淺...

feifei_baby 發表於 20-11-6 15:25
Same here,我女都係happy school,學術不強,拍片又係拍10 takes 以下,唔想勉強小朋友,考唔到直私都唔 ...

竟然學術有問得淺既學校(emoji)(emoji)

monchhichikpy 發表於 20-11-6 12:47
真的可以?我收reject信 收到灰到一個點
t上年我地都係咁收,唔怕的又唔係人生全部
小朋友見家長咁表現都唔會好啦
當然叫你放鬆好難架啦
加油

我小朋友都係讀普通卷幼, 仲要係非常HAPPY SCHOOL上年好好彩考直資同私小都有唔錯嘅成績
叩兩間區內一線津校, 最終兩間都收
我覺得就算讀咩幼稚園都好, 最緊要係父母由細到大都有同小朋友講教事, 多閱讀, 認識下身邊嘅人同事

大家努力呀

Soming    發表於 20-11-8 20:56
JojoDad    發表於 20-11-8 14:18

其實考直私真係唔太關讀私校定政府學校的問,除了某2-3間特別有偏向,其他一般都真係睇小朋友表現多,認同父母的dedicated 好重要,見好多讀私幼,一樣零offer, 讀私幼多offer的,父母背後做左幾多野你們是不能想像的,真係唔係讀私幼就會有好offer, 仲要配合天時地利人和....  btw, 11月只是開始,音樂枱還未轉,樓主也不用太灰心,現在努力,針對心儀的去寫信,最後都可以收到offer的

tobebee 發表於 20-11-6 16:46
其實考直私真係唔太關讀私校定政府學校的問,除了某2-3間特別有偏向,其他一般都真係睇小朋友表現多,認同 ...
完全同意!其實卷幼同私幼又根本就冇分別,返得個三個鐘,扣埋去廁所同食茶點,其實真係學唔得太多野。極其量係語景之分別。考任何一間小學,背後係父母五年裏面如何教導小朋友的成果。不論券幼或私幼,只要父母投入時間教導小朋友又或者閱讀書本。讀邊間幼稚園根本唔係一個重點,最重點係由邊個去扶持小朋友繼續前進。認識幾位九龍塘某名幼的小朋友,咪又係一個Offer都冇。所以卷私同私幼根本唔關事。大家要加油!

Redbean1027 發表於 20-11-6 11:43
冇錯, 好灰....好想知有得入二面既係咪大部份都係私幼的?係咪券幼的根本玩唔到直私小呢個遊戲?好懷疑人生 ...

我仔私幼,10個reject. 我仔朋友,券幼,有神校second in, 其他 second in及offer. 不過我仔細b, 佢朋友大b.

既然無乜希望,不如準備定叩門請問大家如何準備叩門?通常「筆試」要求有幾高?
多唔多學校要寫中文字或串英文?

我係私幼都全軍覆沒...

私同卷幼其實不是最大分別。
小朋友的性恪,學校的偏好(大致都係幾類,通常中一間,同類個啲都會中)有好大影響。
當然,家長點教又係一個因素,同小朋友受唔受教,又係個個唔同。
平常心,只係十幾年學習的開始,迷惘就諗下小朋友出世個陣你最希望佢得到咩。

呢個POST個名,同我舊年個POST有啲似。哈哈,大家加油。

全軍覆沒

特別今年用咗咁多effort  拍片,更加失望每次個d限時拍片我拍完都想喊,自己都要一日去recover

昨天打開WKF網站,發現沒有進入二面,非常意外和難過。自以為交過去的片,是最讓我滿意的一段。小朋友有微笑、有自信、故事也說得流利。所以,一直認為2000人進入二面,我們肯定沒問題。看到結果後,非常灰。沒想到失之東隅,收之桑榆,今天收到了培僑和福小的二面通知。所以,大家都不要洩氣,沒到最後,還會有機會。

回覆樓主:

我當年就係安慰自己如果冇運氣有直資私校offer, 可能因為啲運氣去左抽獎度

我上年考咗20間,得一間收。派位又派得好差,灰到一個點再去叩門。最後好好彩,有3間幾好嘅小學收咗!
所以唔好放棄,做好學術,一定有好學校等緊你小朋友,加油!
‹ 上一主題|下一主題