用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問沙田區邊間B2校有升band勢頭?
樓主: Cliokohonda
go

請問沙田區邊間B2校有升band勢頭? [複製鏈接]

triceramum 發表於 20-4-20 15:37
我覺得白鴿子讀書氣氛好差
利申: 10幾年前舊生

有同感,氣氛麻麻,以前選科亦是麻麻,唔知e+有無改善。

Summer622 發表於 20-4-20 21:21
我上年11月報唔到簡介會,FuIl咗,今年會再試報名。請問可否透露DSE同入本地U率?謝謝
...

DSE同入U率

小B, 你要乖乖咁喺媽咪肚裡面, 我地就快可以一齊睇奧運喇

YmOra 發表於 20-4-20 21:51
有同感,氣氛麻麻,以前選科亦是麻麻,唔知e+有無改善。

我都係白鴿仔舊生,認同選科麻麻,至於讀書氣氛就見人見智,叻嗰批咪氣氛好好

08Baby08 發表於 20-4-20 22:02
我都係白鴿仔舊生,認同選科麻麻,至於讀書氣氛就見人見智,叻嗰批咪氣氛好好

...

你對,氣氛的確係叻嗰班成日一齊玩係好D。jm朋友個孩子當年選科感覺好難揀。讀書屬麻麻一般,故好難埋到叻人堆一齊玩。之後,口碑越傳越差影響學校收生質素,所以現在嘅已經不及以前。

08Baby08 發表於 20-4-20 22:02

...

我係叻個批,一啲都唔覺得讀書好喎

triceramum 發表於 20-4-20 22:19
我係叻個批,一啲都唔覺得讀書好喎

咁睇嚟我同你應該唔同屆了

08Baby08 發表於 20-4-20 22:29
咁睇嚟我同你應該唔同屆了

我覺得miss cho(教history個位)同教英文嘅黃sir(而家做左副校啦)最好有心教,其他老師都....(可能都有其他好老師但我無遇到啦)我預科去左第二間,讀書氣氛真係好太多

08Baby08 發表於 20-4-20 21:40
我有影低佢張PowerPoint, 不過我唔識post出嚟(emoji)
degree有75% subdegree&others 25%
...
幾好吖,唔明為何學校收收埋埋。鄭榮之的%更加差都大方post上校網。

Summer622 發表於 20-4-20 22:33
幾好吖,唔明為何學校收收埋埋。鄭榮之的%更加差都大方post上校網。

呢啲通常都無計「無offer」嘅人,可能係100個有offer嘅75%人入degree,即實情係75人有degree offer (so 50% of total students, say normally 150人)

triceramum 發表於 20-4-20 22:32
我覺得miss cho(教history個位)同教英文嘅黃sir(而家做左副校啦)最好有心教,其他老師都....(可能都有 ...

d舊老師好多都好有heart, 起碼1x年冇返去都仲認得我,不過走得7788 lu, 新嗰啲我就唔知喇

triceramum 發表於 20-4-20 22:39
呢啲通常都無計「無offer」嘅人,可能係100個有offer嘅75%人入degree,即實情係75人有degree offer (so 50 ...
吓! 原來會咁樣誤導家長! 所以,校網及校務報告才沒有對外公開這些資料!
我只知degree意思是除了指聯招學位外,也是會包括自費degree及海外degree的, 但我就無唸過原來有學校會無計「無offer」嘅學生來提高%! 難道以上 L4+ 表現也是無計「無offer」嘅學生, 所以見到咁高%?

另外,那L4+ bar chart 左邊 0-120 是什麼單位?是%?是人數?

lctang 發表於 20-4-20 23:17
吓! 原來會咁樣誤導家長! 所以,校網及校務報告才沒有對外公開這些資料!
我只知degree意思是除了指聯招學位 ...

似乎是percentage.
M2 100% L4+ ,

物理科香港平均似乎不對.

四個主科平均~55%.
75% 包括海外degree

呢啲通常都無計「無offer」嘅人,可能係100個有offer嘅75%人入degree,即實情係75人有degree offer (so 50 ...
'...呢啲通常都無計「無offer」嘅人....'
這個是否學校一貫做法呢?

08Baby08 發表於 20-4-20 21:58
DSE同入U率
唔該晒您,thank you

又係喎! 多謝你。

ren 發表於 20-4-20 15:21
唔知係咪男校長一般俾人感覺進取d, 咁啱你講呢兩間係女校長。
我想澄清一點:沙崇開始升格時係由一位葉姓女校長帶領的,當時副校係之後既張副男校長,亦即現今基崇既校長!

P.S. 我係當年沙崇畢業生!

YmOra    發表於 20-4-21 15:09

08Baby08 發表於 20-4-20 20:42
林漢光網頁係冇寫,不過佢open day有提供過DSE同入U率呢啲資料

網頁係冇公開,但的確開放日講過,仲好高添,比較低調的學校。

摩羯寶2013 發表於 20-4-21 16:42
網頁係冇公開,但的確開放日講過,仲好高添,比較低調的學校。
網友提番,可能不是「確實數據」,我有機會會自己去簡介會聽吓、細味吓,始終統計資料可以避重就輕,可以係水份/片面。

Summer622 發表於 20-4-21 17:12
網友提番,可能不是「確實數據」,我有機會會自己去簡介會聽吓、細味吓,始終統計資料可以避重就輕,可以係 ...

係呀,我相信每間中學自己都會避重就輕咁發放统計資料,所以最好就係自己去簡介會聽下問下,問下學生又問下老師,然後揀一間真正適合自己仔女嘅學校,講真今年嘅數據好唔代表到自己仔女個屆一樣咁好,所以參考下好喇

winnie_kin 發表於 20-4-21 14:54
我想澄清一點:沙崇開始升格時係由一位葉姓女校長帶領的,當時副校係之後既張副男校長,亦即現今基崇既校長 ...

葉秀華校長當年十分厲害,成功令沙崇變革,她連羅范也敢窒!

winnie_kin    發表於 20-4-22 10:14
‹ 上一主題|下一主題