用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 停咁耐課保持學習嗎?
樓主: 小乖豬
go

停咁耐課保持學習嗎?   [複製鏈接]

gigayan 發表於 20-2-1 15:23
我們是津校,3/2起有網上學習材料和家課

我地津校都有網上學習材料和功課,不過應該唔會系視像上課甘勁

Charlotte_mom 發表於 20-2-1 16:22

對,軟件較大影響

就正正係這個"唔肯做",學生們就無福了。其實,都唔係好明點解大多數老師都係做到本份就算,多DD貢獻都不太願意。我見過有極少極少數老師願意响課餘時間為其他老師和學生會和學生們貢獻寫D小程式app或利用免費嘅Google表單等等,幫助他們處理日常的活動報名電子化和老師們的課後補課或代課情況電子化等等煩鎖工作,不只是學生們有福,就連老師校長也同樣受惠,可減輕煩鎖的工作之餘亦可以更集中精神與時間放响教學質素之上。

醒目開學勳章 王國長老

YmOra 發表於 20-2-1 17:32
就正正係這個"唔肯做",學生們就無福了。其實,都唔係好明點解大多數老師都係做到本份就算,多DD貢獻都 ...

有家長特登揀唔做e learning嘅學校架
百貨應百客囉

Charlotte_mom 發表於 20-2-1 17:40
有家長特登揀唔做e learning嘅學校架
百貨應百客囉

對。百貨應百客。如果,有一日真係能夠做到全面電子化學習就好。

回覆 YmOra 的帖子

大女呢兩年好好彩,班主任是世間(好誇張)極少有責任感及盡用資訊科技既老師,只要搵到教學上新資訊想帶俾小朋友,零晨send去google classroom都試過,自己設計一啲考測範圍既quiz利用apps或其他程式send出黎又試過,簡直一流

PTL_L 發表於 20-2-1 17:51
回覆 YmOra 的帖子

大女呢兩年好好彩,班主任是世間(好誇張)極少有責任感及盡用資訊科技既老師 ...

的確底讚

其實,資訊科技的進步,老師們能夠利用幫助响教學上,效果係以倍數增加。個人認為,Google嘅免費服務好適合學生老師們使用,編寫一些小型app亦能幫輕日常工作,也可以與同學們共同開發,既可建立好關係又有實際用途,一舉兩得。

小乖豬 發表於 20-1-31 13:58
目前防疫及健康當然第一重要,但小朋友未試過停咁耐課像多了一個暑假,到復課後急匆匆就考試,孩子天天留在 ...

補習學野暫時全停。
新年功課開做。

回覆樓主:

科技進步就係帶俾人類方便。
要點名視像上課更抵讚!
始終學生都冇乜自律能力,除左持續學習,更可防止佢地周街去。
在家上課可以吃零食,都好爽呀!

我地應該冇視像。
平時都經常有用 Google classroom & hangouts 學習。

醒目開學勳章 王國長老

有無人會食住零食呀

gigayan 發表於 20-2-1 15:23
我們是津校,3/2起有網上學習材料和家課

新年功課都未做完!連阿大都失守,懶咗!

little_yolky 發表於 20-2-2 15:07

係喇。小朋友已經開始懶,加上知道停課到三月,面試、呈三可能都無。
自行畀功課預習練習,都要想辦法勸小朋友做。都難攪

little_yolky 發表於 20-2-2 15:07

今日都仲做緊,初一聽到停課已經放軟手腳啦..... 我落咗order今日要做晒,不過我唔睇好佢做到

Charlotte_mom 發表於 20-2-1 22:53
有無人會食住零食呀

我想像緊。。。。如果係我,我會!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

gigayan 發表於 20-2-2 15:35
今日都仲做緊,初一聽到停課已經放軟手腳啦..... 我落咗order今日要做晒,不過我唔睇好佢做到:ig ...

我嗰個同你一樣,放軟手腳,惟有落order今天前要完成學校功課,不過我都唔睇好佢可以完成,滴汗中

nillnill 發表於 20-2-2 15:29
係喇。小朋友已經開始懶,加上知道停課到三月,面試、呈三可能都無。
自行畀功課預習練習,都要想辦法勸 ...

勸?!依家係戰時狀態!唔聽講軍法處置!

我個P5,剛剛仲考完試,所以本來無功課。日日遊手好閒上網睇學校e-book(唔好以為佢勤力,係因為睇完答啱問題有遊戲玩),然後睇DVD話學英文我擔心呈一點算!

回覆 little_yolky 的帖子

反而呈一學生比取消呈三學生影響更大,他們好像以為放假到暑假,九月才開學,有的拍手叫好,希望疫情擴散,以後不用返學。

‹ 上一主題|下一主題