用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Boy (聖保羅書院小學) vs Ying Wa (英華) ...
樓主: jp2khk
go

St Paul Boy (聖保羅書院小學) vs Ying Wa (英華) [複製鏈接]

千語mami 發表於 19-12-20 22:49
前輩,咁請問SPB和DB也是有同樣安排嗎?

只得1間小學有呢種安排
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-12-19 20:52
英華過往安排,係必須放棄直升先俾資料你去考自行。唔知咁年有冇變。
呢個安排令跳船選擇少咗。
...

無變

jp2khk 發表於 19-12-19 21:15
回覆 sunnymama2 的帖子

多謝大家寶貴意見,亦多謝sunny mama 用家回覆。

SPB 中學成績好啲,真的比較多人揀,你自己又諗吓點解其他人有呢個選擇喇!

健健BB 發表於 19-12-21 12:20
無變

即係英華小學既學生,除非放棄直升,否則都係無法受惠於EDB今年實施個緊急法
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

jp2khk 發表於 19-12-19 15:15
大家好,希望大家能夠拿到喜歡的小學。
現在想請教大家一下,期望您能給一些意見和參考,希望能夠幫助我為 ...

以你的情況,我覺得選YW

hkpapa852 發表於 19-12-21 12:26
即係英華小學既學生,除非放棄直升,否則都係無法受惠於EDB今年實施個緊急法
...

緊急法?
香港只實施咗一次緊急法! 係上兩個月的事!

健健BB 發表於 19-12-22 09:59
緊急法?

相信係指中學自行收生,提早知嘅安排!

健健BB 發表於 19-12-22 09:59
緊急法?

繞過正常立法/修訂既流程而要求學校強制執行既行政命令,同緊急法既做法有咩分別?

hkpapa852 發表於 19-12-22 11:46
繞過正常立法/修訂既流程而要求學校強制執行既行政命令,同緊急法既做法有咩分別?
...

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 19-12-19 20:52
英華過往安排,係必須放棄直升先俾資料你去考自行。唔知咁年有冇變。
呢個安排令跳船選擇少咗。
...
但咁幾情況,仲有好幾個入LSC! 佢地好有信心!
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

中學是不是也有好像小學一樣叩門的呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

jp2khk 發表於 19-12-24 10:03
回覆 小曳人 的帖子

中學是不是也有好像小學一樣叩門的呢?
可以,但唔似全部都係叩門,小學校長放榜無幾耐已經响舊生會聚會當中講數字...仲有哂全級排名分享
恐龍家

小曳人 發表於 19-12-24 09:35
其實我地又點知佢用邊條隊入呢!
可以係住九龍城轉用住址網大抽獎抽

小曳人 發表於 19-12-24 09:35
阿仔嗰界升去LSC和SJC嗰幾個應該全部係叩入

小曳人    發表於 19-12-24 16:01
‹ 上一主題|下一主題