用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友在K2時讀下午班之考小準備之分享 ...
樓主: cheriedglau
go

小朋友在K2時讀下午班之考小準備之分享   [複製鏈接]

咁我想問下,小學功課繁重,咁幼稚園學的興趣班仲有冇keep r?

LittleMy226 發表於 19-8-9 00:09
咁我想問下,小學功課繁重,咁幼稚園學的興趣班仲有冇keep r?

Keep了一音一體

多謝樓主無私分享
想問大細女offer唔同, 其實會不會大部分原因是性格不同?   通常細女做講野快點,吸收好點...
另外,我見到你細女平日都有很多外補.. 中英數 音樂面試.. 你認為這和offer 有關係嗎? 我成日都想填滿佢時間表,但唔忍心.. 成日諗會否overload

大雯bb 發表於 19-8-9 00:15
多謝樓主無私分享
想問大細女offer唔同, 其實會不會大部分原因是性格不同?   通常細女做講野快 ...

其實我大女和細女的外補範圍幾乎一樣的至於性格,我覺得大女比較顧及別人,亦較成熟,細女則直腸直肚,自己想要做的行先,兩個都很外向,說話也有條理,愛交朋友!

cheriedglau 發表於 19-8-8 21:17
(長文,慎入,但希望大家看完全部文字後有所得益)

簡單介紹番先,我是一位需要工作的媽媽,星期一至五早 ...

多謝分享~

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆樓主:

謝分享,能夠8月b都考到神校,厲害!

回覆樓主:

好agree , 同小朋友相處都好重要

Katharinethepig 發表於 19-8-9 04:40
好agree , 同小朋友相處都好重要

看到重點

1162694sd 發表於 19-8-9 03:26
謝分享,能夠8月b都考到神校,厲害!

背後的努力加運氣

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆樓主:

首先恭喜樓主,好有心分享

我係 ftm, 有 3個小朋友,都係二仔 k2轉校時先發現下午班既好處,我地無乜上興趣班不過學校有好好既面試班,但我可以利用上午時間主要陪佢.... 去公園,去街市, 去圖書館.....

唔好睇少去街市,end up 對佢考小幫助最大 我第日有機會再開 post分享

小兒有幸黎緊入讀我地心儀既男校,除左運氣我覺得最大幫助係學校既學術同考小訓練,加上我陪佢多活動多傾談.....

每個家庭/小朋友formula 不一樣,希望大家都搵到大家一個合適的

Vana 發表於 19-8-9 08:50
首先恭喜樓主,好有心分享

我係 ftm, 有 3個小朋友,都係二仔 k2轉校時先發現下午班既好處,我地 ...
你好強呀!!!FTM加三個小朋友,絕對是神級!

cheriedglau 發表於 19-8-8 21:19
到了二女時,我改變了策略,盡量把外補、面試班、興趣班,能搬的都搬到weekday上午,但限著每天只會上一堂 ...
我小朋友黎緊K1讀下午班(不過亦係全體K2都會強制轉下午班),請問K2已經不用日間小睡嗎
是已自動介了小睡習慣?

Darklady 發表於 19-8-9 10:13
我小朋友黎緊K1讀下午班(不過亦係全體K2都會強制轉下午班),請問K2已經不用日間小睡嗎
是已自動介了小睡習 ...
其實真的很個人,我不敢說一定不用,只是我的女兒不用小睡,所以真的要好好觀察小朋友!

感謝樓主無私分享。真的好明白你指的weekend 上面試班,想聽debriefing ,還有其他班,搞到無晒親子時間。

想問下細女你weekend 會帶佢去邊?先舉例一下summer ,因為覺得真的很熱,而且好像周圍都好多人,我唔想下下都波波池。博物館說實話佢不感興趣,去太多都無意義......

Chan343 發表於 19-8-9 10:25
感謝樓主無私分享。真的好明白你指的weekend 上面試班,想聽debriefing ,還有其他班,搞到無晒親子時間。
...
其實我都有講我有時是會hea下,在屋企整下野食,其實呢D都係親子時間。現在坊間亦有好多室內活動可參加,例如室內攀石之類,再唔係康文署圖書館都有好多親子活動,又或者好像樓上的分享,去行下街市,你怕熱咪行AEON囉!

多謝樓主的分享!

我大仔考小學時和你安排大囡的情況相似,考小結果亦很接近,連幼稚園相信都是同一間。

9月到細仔要上K2,亦是讀同一幼稚園,近日在想怎樣分配時間及想在安排上有些轉變。很開心在這個時候看到你的分享!

經過哥哥之前考小學既經驗,確實在幼兒階段,有質素的親子時間比參加多個興趣班和面試班更為重要。

cheriedglau 發表於 19-8-9 10:42
其實我都有講我有時是會hea下,在屋企整下野食,其實呢D都係親子時間。現在坊間亦有好多室內活動可參加,例 ...

明白了,謝分享!

yyshiu 發表於 19-8-9 10:45
多謝樓主的分享!

我大仔考小學時和你安排大囡的情況相似,考小結果亦很接近,連幼稚園相信都是同一間。
我地學校好好,你要加油呀!!!!

yyshiu    發表於 19-8-9 10:50
‹ 上一主題|下一主題