用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Francis (Wan Chai) vs MPS
樓主: wu_ho_yan
go

St. Francis (Wan Chai) vs MPS   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-6-27 11:24
校網邊度有講中文2-3級成績?
http://www.mss.edu.hk/Achievement/hkdse/HKDSE2018.pdf

DSE 只得返88人咁少? 中一有幾多人?

回覆 rinarina 的帖子

2019年中一學額係144, 之前就唔知啦

回覆 shevachevy 的帖子

朋友話接近一半成績較差嘅中五前會出國

Awyleung 發表於 19-6-27 13:54

咁St Mary的「存活率」高很多,中一起計起碼有8成會剩低考DSE

回覆樓主:

又睇埋 筲箕灣官立中學,再比較下MSS中文同其他B1官津,睇下有幾弱先~

2017 DSE 4中文 39.7%
Vs MSS 52.8%%

回覆樓主:

真的十分感激各位,我們希望可以盡早決定,不想hold住學位,雖然MPS都冇話收我個女,但到時可以即刻答覆人哋

成績較差嗎? 我識果個由MSS 轉去讀IB, 成績好好.

wu_ho_yan 發表於 19-6-27 14:53
真的十分感激各位,我們希望可以盡早決定,不想hold住學位,雖然MPS都冇話收我個女,但到時可以即刻答覆人 ...

其實,MPS都岩你囡既性格,自律強係有著數,始終輕鬆學習模式或有負面影響,自持能力唔高既係易受他人影響。

又咁講,Marymount 傳統如是,係放洋率極高既學校,非今天既現象,亦非甚麼跟不上要局住去放洋。

mcl203 發表於 19-6-27 15:02
其實,MPS都岩你囡既性格,自律強係有著數,始終輕鬆學習模式或有負面影響,自持能力唔高既係易受他人影響 ...

學生多外國留學這點我同意

mcl203 發表於 19-6-27 15:02
其實,MPS都岩你囡既性格,自律強係有著數,始終輕鬆學習模式或有負面影響,自持能力唔高既係易受他人影響 ...

是因為較多學生獲外國名校青睞嗎?

宮二 發表於 19-6-27 15:44
是因為較多學生獲外國名校青睞嗎?

50/50啦,始終都係讀中學啫,亦有D係返老家升學,亦有過檔國際學校,目標不一樣,P5/6已經嚮往放洋,亦有D早預S1-3不同階段走~~~

又咁講,其實各校鬥志極強果批學生,都未必會選擇放洋,始終走香港既專業條路係直D~~~

annie133 發表於 19-6-27 10:38
如果比我揀:
St Francis 太谷,有D人唔谷得。
MPS太Hea,有D人唔逼下會好懶。

呢個reply又可以留存萬世
以後有其他人問港島女校就拎出來

回覆 annie133 的帖子

係MPS如果中文班入佐普教中或者廣教中,唔係係Small group班,中文程度絕對唔可能同國際學校一樣. 不過你話佢個女係咁,可能因人而異.

出國的唔一定係因為成績較差,我識好多係本身已經有出國的計劃,所以先揀 MSS 的(較國際化,想走又得,萬一小朋友決定留港再升上去又係可以留的好選擇)!
其實好多中學近年都係高中唔見咁一批人的!

個人覺得兩間也是好學校,St Francis學生純樸聽話,MPS學生presentable, creative,英文好…但俾我一定會選MPS,將來小朋友出來社會做嘢,後者優勝得多!

無論將來是出國升學或留港發展,都係vote for MPS~

mingkwong 發表於 19-6-28 15:10
個人覺得兩間也是好學校,St Francis學生純樸聽話,MPS學生presentable, creative,英文好…但俾我一定會選 ...
St Francis學生純樸聽話

呢點apply唔到係某畢業生身上
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 ILOVEBEAN 的帖子

MPS 由兩年前開始全面應用粵教中,也改用另一出版社的中文書,全面提升中文教學(即係深咗)我英國文學也轉了 readers, 深少少但比較適合現代學生的需要。(利申:我是用家)

回覆樓主:

Vote for MPS
其實兩間學校完全不同style . 出黎既學生都感覺不同.
除左MPS, SFCC上到中學都好多人開始放洋留學,或者讀傳統學校又唔想考DSE既都會出走外國,唔止呢兩間。

回覆樓主:

Mps改反粵教中,我反而小小失落,見好多直私,佢地都係普教中,普教中對寫作都比廣東話更容易。我見親友嘅小朋友讀真光,聖私,高主教,佢地普通話好好,寫作文筆好,呈分完全冇影響,成績都吾錯
‹ 上一主題|下一主題