用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望 vs 聖家(九龍塘)
樓主: ninywong
go

德望 vs 聖家(九龍塘) [複製鏈接]

回覆樓主:

我有幾個朋友以前在St Paul Convent 畢業,佢話升中後年年有人走,有移民有外國升學,唔想考Local 公開試 的都走,餘下考local 公開試都係比較叻的,所以St Paul Convent 的dse 表面上係好,而且體藝唔重視,基本上就是讀書+補習...

回覆樓主:

相比St Paul Convent,我prefer St Mary, 係真龍+免費+大比數考local公開試,證明學生成績係整體好

aaqq_mom 發表於 19-6-5 09:27
相比St Paul Convent,我prefer St Mary, 係真龍+免費+大比數考local公開試,證明學生成績係整體好
...
St Mary 我仔個舊同學讀到嘔,有人同佢講吾洗學費就預左你出外狂補。

回覆樓主:

St Paul Convent 也是要狂補,咁不如慳番學費

QQfishs 發表於 19-6-5 09:48
St Mary 我仔個舊同學讀到嘔,有人同佢講吾洗學費就預左你出外狂補。

我諗好既學校間間都有人讀得嘔,叻既人就去到邊都如魚得水

aaqq_mom 發表於 19-6-5 09:21
我有幾個朋友以前在St Paul Convent 畢業,佢話升中後年年有人走,有移民有外國升學,唔想考Local 公開試  ...
我朋友都係咁講,因為吾再對外收生讀上去越來越小人,有吾合格就留班再吾得就叮走,平時放學都係補習靠自己,家長都係中上有學識,一係出國一係為左畢到業就自己外補,吾好以為學校會幫到咩,都係果句自己路自己行。

人地只問兩間,大家拉得太遠了......

如果錢及地點唔係考慮因素,我會揀 GH,因為學校硬件較好及係英小。讀英小對小朋友會好 D (到中學就會深明此道),可惜全港英小數量不多,所以有機會入讀英小的話 (唔係 target 俾南亞人讀果 D),要好好珍惜。GH 的升中支援確係做得好差,但有無機會升到中學部,四、五年級時大概都略略估到,家長可以早少少 plan 下其他 option

^GGmami^ 發表於 19-6-4 21:04

兩間好似有中學上,但實際上到嘅得一半,最top果堆叻女都唔 ...
過去都有德幼生唔上小學部(唔係上唔到個隻)叩九龍塘聖家

fixedstar99 發表於 19-6-5 09:56
我諗好既學校間間都有人讀得嘔,叻既人就去到邊都如魚得水
同意,所以我會覺得校內生活文化、品德、對外展示能力機會比較重要。

回覆 ninywong 的帖子

I would recommend GHS.
聖家在嘉諾撒系的女校中不算很標青 (成績,活動,女仔的自信心),如你囡囡考得入GHS,可以試下叩門 St. Mary's呀!

qip1371 發表於 19-6-5 10:14

I would recommend GHS.

同意,先揀GHS, 讀得好小二再插SMCS或MCS都不是問題

GH,然後第二年可以試 DGJS、Marymount、Maryknoll、St Mary's、天神。
DGJS、天神系 all in。DGJS 筆試系好辣,但以 GH 教學進度再自行提升,勝算比其他學校大啲。
St Mary's 同 Maryknoll 有 GH 入過,好似 Maryknoll 系幾乎年年收 GH。St Mary's 就鍾意收 SFA 多啲但其他學校,不論新派定傳統都有機。
入左聖家,基本上失去插 St Mary's 同天神,同埋聖家教學進度正常冇深,你要付出更多先可以同其他私校較量,尤其 SFA、APS、KTS、GH。

GH 的確唔係『輕鬆』校,但要幫佢地溫書操卷唔太難,因為佢系每學幾個課題就 Quiz 同都多 Worksheet,有足夠溫書資料,要估點出題比其他一樣唔派卷嘅學校容易。

謝謝大家的分享。

表面睇GH 係較好,英小。但我囡囡英文麻麻,中文好,又有妹妹跟尾。我怕英小佢會怕同壓力大。但另一方面如果佢適應到當然冇問題,但依家真係冇人知。聖家著重中文,妹妹又唔洗麻。真係魚與熊掌...

做家長真係每一方面都諗,唔易做!

我記得有聖家家長講過聖家都唔係輕鬆的。。都好多功課仲要花時間做,未必一定比GHS容易應付。如果同樣有壓力,我都係揀GHS
同埋囡囡咁叻考到,你應該相信佢有能力啊!

GHS 要轉出去都應該會有好學校收,但倒返轉就好難了

1998Ruby1998 發表於 19-6-5 10:53
GH,然後第二年可以試 DGJS、Marymount、Maryknoll、St Mary's、天神。
DGJS、天神系 all in。DGJS 筆試系 ...

講到P2插班,我幫手補充(糾正)一下,DGJS上年p2只收一個GHS, SMCS收3個,MCS好似收4個GHS(?)。SMCS收SFA同GHS人數差唔多,往年每校2個,但上年祇有1個SFA+3個GHS(可見並非最中意SFA,而係根據插班生素質而定)。總之如果GHS讀得好,跳船好容易。就算不跳船,GHS都係一間好全面既好學校。

aaqq_mom 發表於 19-6-5 09:21
我有幾個朋友以前在St Paul Convent 畢業,佢話升中後年年有人走,有移民有外國升學,唔想考Local 公開試  ...
GHS中一到中六畢業既學生, 咪一樣少咗至少25%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

fixedstar99 發表於 19-6-5 11:02
講到P2插班,我幫手補充(糾正)一下,DGJS上年p2只收一個GHS, SMCS收3個,MCS好似收4個GHS(?)。SMCS收SFA ...

咁睇返歷史,GH 唔係年年有,但 SFA 係年年有。
St Mary's 試過收東區培小添,呢啲真係估佢唔到。插班神秘,標準神秘,睇你夠唔夠膽去試

回覆樓主:

Ghs 我唔知高中是否多人走,因為我唔識Ghs的畢業生,但St Paul Convent 就係,始終可以比學生選讀Dse or Igcse, 但Ghs冇得揀,正路考dse比率比St Paul Convent高

ninywong 發表於 19-6-5 10:55
謝謝大家的分享。

表面睇GH 係較好,英小。但我囡囡英文麻麻,中文好,又有妹妹跟尾。我怕英小佢會怕同壓 ...

純比學校,GH 較優。但既然你無信心又有妹跟尾,聖家都算係唔錯、穩紮穩打的選擇

回覆樓主:

樓主,如果你唔想再參加多一次考小遊戲,便簡單些選HF, 始終九龍城網升中唔錯,如果小朋友keep到band 1 成績,升中也有其他選擇的
‹ 上一主題|下一主題