用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 六年級上學期成績表
樓主: richy
go

六年級上學期成績表 [複製鏈接]

mcl203 發表於 19-1-2 12:36
都未必一定~~~
我哋二線學校, 係差D。

richy 發表於 18-12-31 08:57
有沒有人說還未派,朋友學校要月中才派,他們在聖誕節前兩星期才考完試,好像太遅了 ...

請問大家成績表點樣影印,係正反面定係?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Linda1980 發表於 19-1-2 17:00
請問大家成績表點樣影印,係正反面定係?

我哋嗰張成績表背面係無嘢嘅。你哋張成績表背面有某一啲資料的話,你最好打去你想in嘅中學問問。

jli008 發表於 19-1-3 00:18
都未必一定
我哋二線學校既, 係會信心低D。好似阿女BFF, 佢係長年級一, 有次同阿女傾偈, 話某某去報DGS好進取 (某某都係長年級一二三果D, 仲要攞晒中英數分科奬), 其實好似我哋呢D二線學校, 雖然話考得前, 出去同人比係差好多既。佢無自信既程度, 我同阿女都O咗咀, 原來真係考得咁好既都可以咁無自信。呢個同學無報DGS, 但報咗HY, 都入2nd in, 其實真係好想話佢知, HY都好勁, 無信心報DGS, 但就有信心去報HY...........報DGS果位同學都入咗2nd in, 所以, 對於長年好成績既, 就真係無乜影響。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-1-3 08:14
我哋二線學校既, 係會信心低D。好似阿女BFF, 佢係長年級一, 有次同阿女傾偈, 話某某去報DGS好進取 (某某都 ...
考級頭都咁無自信都好少見,我識啲2、3線嘅級頭見幾間都收晒(包括神校),你哋駛乜咁驚?我都幾肯定HY會收你哋個級頭

richy 發表於 18-12-31 08:57
有沒有人說還未派,朋友學校要月中才派,他們在聖誕節前兩星期才考完試,好像太遅了 ...
我女都未派, 12月20日先考完呈二, 可能有聯繫中學, 會唔會特登遲D考試遲D派成績表, 減少流失B1生?

bobbob 發表於 19-1-3 08:51
考級頭都咁無自信都好少見,我識啲2、3線嘅級頭見幾間都收晒(包括神校),你哋駛乜咁驚?我都幾肯定HY會收 ...
咪係囉, 我都係第一次見。果位同學唔只成日考第一, 仲要加上係靚女, 性格又和善。見到佢, 你真係會感嘆上天既不公平。

不過, 可能係佢媽媽成日踩佢, 又話佢無用, 又話佢肥到似豬咁, 加上佢身體又差, 所以佢無乜自信。最慘係, 我阿女仲肥過佢, 你話叫我哋情何以堪

little_yolky 發表於 19-1-3 08:14
我哋二線學校既, 係會信心低D。好似阿女BFF, 佢係長年級一, 有次同阿女傾偈, 話某某去報DGS好進取 (某某都 ...

你校同學仔係咪上得EK多,好易俾D吹捧料嚇親㗎~~~

mcl203 發表於 19-1-3 09:00
你校同學仔係咪上得EK多,好易俾D吹捧料嚇親㗎~~~
佢連DGS都唔敢去報, 我當初仲諗住叫阿女提佢用學校提名級一個額去報SPCC...........

簽名被屏蔽

回覆 little_yolky 的帖子

村校?? 好似我間咁, d 人好少報跨區, 上年一百五十幾人, 跨區加直資先得個位數, 通通入晒同區校, 雖然B1校計落都有38%到, 今年阿女d同級又係咁, 試下考直資都係得幾丁友.....

jli008 發表於 19-1-3 09:10
其實也要看學習態度,自信這些也是從學習中領悟出來,正常級頭的自信肯定是有的,除非是有其他外來因素不停的 ...
我都覺得係。佢今次呈二5科已經有3科100分, 另外兩科係差兩三分而已。佢目標係5科100分.............

佢派完卷未派成績表時, 因為有其他同學D分都追上嚟, 好擔心同阿女講, 驚考唔到第一..................搞到阿女都無端端擔心咗個幾禮拜, 以為係咪大家都好大進步, 因為佢只進步咗少少, 驚自己會跌出B1................真係無端端死咗好多細胞 阿媽我都叫佢唔駛擔心, 萬大事有阿媽同佢諗掂佢。

vestzs 發表於 19-1-3 09:14
回覆 little_yolky 的帖子

村校?? 好似我間咁, d 人好少報跨區, 上年一百五十幾人, 跨區加直資先得個位數, ...
我哋係二線私校, 其實本身程度唔係咁差, 差就差在從來唔操卷, 考試又唔太深, 所以次次pre-s1唔多好。再加上區內名校林立。你諗下, 一個正正常常既女仔, 响環球小姐比賽佳麗入面, 都會顯得唔多正常............

little_yolky 發表於 19-1-3 09:21
我哋係二線私校, 其實本身程度唔係咁差, 差就差在從來唔操卷, 考試又唔太深, 所以次次pre-s1唔多好。再加上 ...

或許,可能係你校D卷真係淺,評分制度又直接,似乎,5科3科取100分係非常難發生~

little_yolky 發表於 19-1-3 09:17
我都覺得係。佢今次呈二5科已經有3科100分, 另外兩科係差兩三分而已。佢目標係5科100分.............

佢派 ...
100分一定係b1頭到唔頭,報什麼也沒有問題啦,是你去簡學校,不是學校簡你

mcl203 發表於 19-1-3 10:06
或許,可能係你校D卷真係淺,評分制度又直接,似乎,5科3科取100分係非常難發生~
...
真係好少見

little_yolky 發表於 19-1-3 09:17

佢派 ...

超勁
‹ 上一主題|下一主題