用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 阿哥家姐係咪要為細佬妹鋪路??
樓主: RHb
go

阿哥家姐係咪要為細佬妹鋪路?? [複製鏈接]

小曳人 發表於 18-9-3 17:56
無話一定,好睇家庭需要

我個case係抽到乙一,但思前想後,放乙一,取私小

咁細有冇考同一私小?

回覆樓主

第一睇你ftm定wm, ftm可能還好d, 唔係要安排兩個唔同時間返放學,唔同時間測考,都頗費心力,自問真係唔想搞。

第二當然係就細佬妺同唔就揀嘅學校差幾遠(有d就埋男女校可能比單性別差別太d), 個人覺得唔差太遠就一齊算。

醒目開學勳章 貢獻勳章

RHb 發表於 18-9-3 18:12
咁細有冇考同一私小?
無考,一早知該私校唔啱佢,最終大嘅成功轉校,細嘅亦乜都無考 (同校插班生家長好幾個都會幫跟尾嗰個試下考其他學校~ 去經歷下)
恐龍家

小曳人 發表於 18-9-3 19:59
無考,一早知該私校唔啱佢,最終大嘅成功轉校,細嘅亦乜都無考 (同校插班生家長好幾個都會幫跟尾嗰個試下考 ...

所以應該獨立處理,就算姊姊有良好意圖,想和弟弟一起上學。但沒有考慮個別的需要,結果往往是有所出入。

mytambb 發表於 18-9-3 21:09
所以應該獨立處理,就算姊姊有良好意圖,想和弟弟一起上學。但沒有考慮個別的需要,結果往往是有所出入。
...
況且小朋友嘅思想好簡單, 就係想同細佬妹一起返學, 相信唔會/亦唔識考慮太多。

mytambb 發表於 18-9-3 21:09
...

Deleted

回覆樓主:

我有細佬跟尾都同個女揀咗間女校津小。一嚟唔想因為細佬而要個女放棄一間心儀學校,二嚟就算我揀間較為心儀嘅男女校都未必抽得中。如果家姐抽中寶校又安排細佬抽過第二間咁我會覺得對唔住個女。

coraor 發表於 18-9-3 22:19
我有細佬跟尾都同個女揀咗間女校津小。一嚟唔想因為細佬而要個女放棄一間心儀學校,二嚟就算我揀間較為心儀 ...

你啱!

我阿哥就係咁,搞到後悔莫及,結果兩姐弟都讀緊寶校

回覆樓主

我就係為大女選女校,細佬就預咗辛苦啲考學校,結果細佬都讀咗心儀嘅男校。

私校資源和課程的確比津小(E.g一線津小)好好多,老師教學方法態度,同輩間學習程度差異少,今次大仔轉校後開心咗好多亦不用太擔心弟弟升小,若果弟弟未能直升龍校,讀哥哥的私小也很好
‹ 上一主題|下一主題