用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 容許小息跑跑跳跳的小學
樓主: zenna2016
go

容許小息跑跑跳跳的小學 [複製鏈接]

回覆樓主:

學校不止一個學生,集體生活自然不能那些放飛飞自我。

唯有放學后,屋企,跑多啲

回覆樓主

我們小時候如果比人撞親,就算流血都好,自己及父母都無所謂。但今時今日,某些家長有幾緊張大家都應知道,如果小朋友比別的學生撞到,可以好小事都發大來搞,簡單的要對家學生和家長道歉,如果嚴重的話要送急症室、驗傷、追醫藥費等。在公園,我就見過小朋友比別人撞親而家長要報警。所以,學校管等緊,我完全可以理解。

b3410 發表於 18-8-26 09:09
唯有放學后,屋企,跑多啲

妙!     
看哪個家長喜歡在家裏跑跑跳跳的子女

tkinwong 發表於 18-8-26 11:46
我們小時候如果比人撞親,就算流血都好,自己及父母都無所謂。但今時今日,某些家長有幾緊張大家都應知道, ...
確實如此。可憐我小朋友的小學,聽聞也因為有小朋友給高年級受傷同學的輪椅撞傷而要更改多年以來的傳統

964000 發表於 18-8-26 08:34
我地小學幼稚園都是任跑仼踢波,我小朋友幼稚園都試過跑同人相撞撞傷個額頭,佢得到的教訓是”you have to ...

又唔關國際唔國際啦。

細個時,都係小息時人堆裡玩捉,踢波,打藍球,猜樓梯。

我覺得舊時跟現在兩個主要分別:1)以前係學校有權威,家長極尊重老師;而家係家長對學校似服務提供者多D,而自己係消費者;2)而家小學絕大多數係女校長,包括男校,玩法係跟舊陣時有D 唔同,包括有D 男校唔俾轉堂傾計。

retriever 發表於 18-8-27 08:12
又唔關國際唔國際啦。

細個時,都係小息時人堆裡玩捉,踢波,打藍球,猜樓梯。

唔關國唔國際事,關國際D家長事,佢地冇咁緊張投訴呢D野

worldcat 發表於 18-8-24 21:13
Sorry, 誤會了。咁小息操場跑,多數學校都容許(特別係千禧校舍)。

可能問唔俾跑嘅小學會易答啲。
我哋學校唔俾跑的, 阿細之前約咗我响校門口等, 佢好開心行快幾步, 俾副校長話佢跑, 罰企!

MrBeast 發表於 18-8-24 21:28
好無奈大多學校都唔比,on the other hand,若你小朋友意外比追逐的同學撞到流血,你又係咪ok 先? ...
流血咁少事? 我哋學校有個P1俾高年級撞到斷骨, 最慘係捉唔到當事人。另一個P1就被撞到轆咗落樓梯, 好彩無事。D高年級男仔唔知係咪荷爾蒙失調, 成日橫衝直撞既。

little_yolky 發表於 18-8-27 13:27
我哋學校唔俾跑的, 阿細之前約咗我响校門口等, 佢好開心行快幾步, 俾副校長話佢跑, 罰企! ...

我果間都係咁,個個都要成個古代公主格格咁行黎行去,樓梯唔可以快步行上,要一級一級慢慢行。

所以我成為最“曳” 果個。

1998Ruby1998 發表於 18-8-27 15:28
我果間都係咁,個個都要成個古代公主格格咁行黎行去,樓梯唔可以快步行上,要一級一級慢慢行。

所以我成 ...

有冇紥埋腳呀?

964000 發表於 18-8-27 16:43
有冇紥埋腳呀?

清朝唔鼓勵紮腳吖

little_yolky 發表於 18-8-27 13:29
流血咁少事? 我哋學校有個P1俾高年級撞到斷骨, 最慘係捉唔到當事人。另一個P1就被撞到轆咗落樓梯, 好彩無事 ...

男仔係咁架啦。

joeyxlma 發表於 18-8-26 20:07
確實如此。可憐我小朋友的小學,聽聞也因為有小朋友給高年級受傷同學的輪椅撞傷而要更改多年以來的傳統:lau ...
咩事?俾輪椅撞?

回覆樓主

SSCPS 小息分開活動範圍,小一、二在地下,高年級同學路過不能跑,比老師、perfect 見到會阻止甚或罰企。各年級係自己既活動範圍下就可以跑跑跳跳、捉迷藏、打波等,當然就不能橫沖直撞亂撞人啦。不過意外都總會有,學校可以做到既係將意外發生機會減到最低。

retriever 發表於 18-8-27 21:51
男仔係咁架啦。
男仔真係做嘢之前唔理後果既。話說阿女有個同學仔, 小息响課室玩, 推推撞撞, 撞到同學後腦hum埋枱角度, 起咗個大樓。放學阿媽嬲到响谷度「用英文」話阿仔要去醫院檢查, 睇下有無撞親個腦, 如果有事, 要保留追究權利...............點知, 果位小朋友家長係無加入谷既................. 其他家長當堂靜晒.............

little_yolky 發表於 18-8-28 12:52
男仔真係做嘢之前唔理後果既。話說阿女有個同學仔, 小息响課室玩, 推推撞撞, 撞到同學後腦hum埋枱角度, 起 ...

只要唔係欺凌,其實男仔係噤嗰喎,當然玩都要教佢哋顧安全。我有個鬼佬同事,有次去睇個仔踼足球,覺得佢哋太錫身,同佢哋講怕受傷,不如去跳芭蕾舞,唔好踢足球。班仔即刻醒曬

haihaimom 發表於 18-8-28 15:09

只要唔係欺凌,其實男仔係噤嗰喎,當然玩都要教佢哋顧安 ...
美式足球?

little_yolky 發表於 18-8-28 15:24
美式足球?

班仔玩soccer

haihaimom 發表於 18-8-28 15:09

只要唔係欺凌,其實男仔係噤嗰喎,當然玩都要教佢哋顧安 ...

而家班仔係“苛果” D。

鬼咩,運動前D 呀媽幫揸SUNBLOCK,又幫遞水抺汗。。。
‹ 上一主題|下一主題