用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 【IB放榜】IB 2018港誕最少8名滿分狀元 男拔7狀元 ...
樓主: kiov
go

【IB放榜】IB 2018港誕最少8名滿分狀元 男拔7狀元   [複製鏈接]

RunningPig 發表於 18-7-6 15:02
我識的經歷過兩任校長的舊生,對前任都好不滿。

為什麼呢?

SCboy 發表於 18-7-6 12:57
oh, 重點!
拔他人之萃,各取所需。

其實有唔少狀元都係由細係 DB 上的。

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 9473&extra=page%3D1

今年香港至少有31個IB狀元........ IBDP狀元量化寬鬆乎?

咁攪法呢, 過幾年IBDP考得差少少 (唔夠40分), 可能連入3大既機會都無

大家繼續去追捧IBDP吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-6 15:30
https://www.edu-kingdom.com/foru ... 9473&extra=page%3D1

今年香港至少有31個IB狀元........ IBDP狀元 ...

有冇統計每年嘅IB 狀員嘅去向

Moonlight819 發表於 18-7-6 15:08
為什麼呢?

一個謙謙君子,一個市井XX

RunningPig 發表於 18-7-6 17:05

hkpapa852 發表於 18-7-6 14:58
DBS G11 年年都公開招生, 所以入咗DBS考得好, 都唔代表一定有機會讀IBDP

http://ib.dbs.edu.hk/admission/ ...

不是 DB 獨有,亦有其他直資都一樣

RunningPig 發表於 18-7-6 17:16
不是 DB 獨有,亦有其他直資都一樣
我都知, SPCC, SSGC, 真道等全部一樣, NPL第一屆IBDP畢業生, 更加全部係"外援"

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-6 08:52
人地依家忙緊借殼辦學,邊會理舊校。不過會繼續用舊校名氣賺盡一分一毫。
...

今早收音機先爆MK 校舍未註冊,違規收註冊費

RunningPig 發表於 18-7-6 17:05

HM168 發表於 18-7-6 17:39

當年大埔校舍都係未有牌就收生收錢,只係今次問題更複雜

HM168 發表於 18-7-6 17:39

Shame

回覆樓主

DBS results

hkpapa852 發表於 18-7-6 15:30

今年香港至少有31個IB狀元........ IBDP狀元 ...

國際文憑組織最新公布資料顯示,香港今年有2285名學生考國際文憑大學預科課程(IBDP),取得40至45分的學生共有586人,當中有38名IB狀元,取得45分滿分佳績,較去年多出5個。香港今年IB考生考獲的平均分為35.96,合格率為96.81%。

今年全球IB考生達163,511人,平均分為29.78分,全球IB學生的合格率為77.71%,全球狀元人數是186人,單是香港已佔20.4%

cattz288 發表於 18-7-6 11:47
咁叫果d proud of自己仔女唔識中文既家長, 情何以堪?

以我所知,現在根本好少proud of 自己仔女唔識中文的家長。我仔讀IS,我未曾見過有家長會為自己仔女唔識中文而自豪!現在根本大部分IS本地家長只會為點樣令仔女中文好d而煩惱!所以我都好奇怪點解會有人話見好多家長會proud of 仔女唔識中文。其實會唔會係有D IS家長,只係向其他人表達佢哋d仔女中文唔係咁好,而令人誤會佢哋覺得仔女唔識中文好威呢?老實講,呢個只係事實的陳述,一d都無自豪成份,有時我仔去d活動係中文為主的,我都會同主辦方或d導師講︰我仔中文麻麻,可能有d會唔明白,麻煩可唔可以佢有唔明時用簡單英文單字提吓佢。我係度諗,會不會又令人誤會我好proud of 我仔唔識中文呢?

實情係我都唔知幾想我仔中文叻D!

aidan08 發表於 18-7-6 19:02
以我所知,現在根本好少proud of 自己仔女唔識中文的家長。我仔讀IS,我未曾見過有家長會為自己仔女唔識中 ...

明顯唔係講你呢類喇!

hkpapa852 發表於 18-7-6 11:46
佢一定話自己受學生愛戴嫁

咁事實上學生對佢無乜嘢, 係家長, 舊生, 甚至辦學團體睇佢唔順眼啫!

但前任整左間primary division 小學出來留名後世喎

Junko 發表於 18-7-6 18:36
國際文憑組織最新公布資料顯示,香港今年有2285名學生考國際文憑大學預科課程(IBDP),取得40至45分的學 ...
華人嘅應試能力真係強

kiov 發表於 18-7-6 07:29
【IB放榜】IB 2018港誕最少8名滿分狀元 男拔7狀元

https://topick.hket.com/article/2108813/?r=mcsdfb

全港至少有33人滿分

回覆樓主:

國際預科文憑(IB)今日放榜,本港幾間名校誕生多名45分滿分狀元,狀元總人數暫時錄得33人,跟去年相同。香港去年有33人考獲IB滿分,較前年的18人大增。
‹ 上一主題|下一主題