用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又開心,又成績好的幼稚園
樓主: bearfoot
go

又開心,又成績好的幼稚園 [複製鏈接]

[]

muimui125 發表於 17-11-7 10:05
成日聽其他媽咪講, 無/少功課默書唔谷既幼稚園 = Happy school
我唔認同著重學術=唔happy / 無功課 = happy ...
完全同意

回覆樓主

冇完美學校。每日返學只有3小時,扣除點名,排洗,茶點,著鞋,時間好少。小朋友返學術型幼稚園唔會覺得辛苦,你比咩,佢吸咩。學術深冇問題,小朋友記憶力好強,可記到,明唔明一回事。只不過取捨少咗用腦創新意思考時間。咁就睇家長buy邊樣多d。Happy school soft skill重,培養興趣同自信。其實讀學術型學校唔代表唔會外補,我身邊仔女讀學術型學校的朋友,K1已經出去補英普,K2仲上面試班(明明學校將會提供),有咗學術,又想再多d,做好d。

starbear616 發表於 17-11-7 12:42
Agee
My son studies in LH
Has learnt a lot but he enjoys school a lot

我兩個囡都讀LH, 但兩個都好鍾意返學。
有時朋友話佢地d功課深,但佢地係絕對handle到,完全可以自己做完。課程設計得好好,老師亦敎得好好。K2先要寫字,好過好多其他幼稚園。見過有d幼稚園既功課係唔合理地深,為俾功課而設計果份功課。
一放長假就問我幾時可以返學。

maomaofafa 發表於 17-11-6 21:19
龍校可能比較岩你,沒那麼大壓力。但如果幼稚園時期太happy,上到小學很難適應的,尤其成績好的本地小學。 ...

有朋友讀龍校, K2俾人勸告離校,龍校都可以好大壓力(emoji)
不過我都同意,太happy可能會日後好辛苦

bearfoot 發表於 17-11-6 19:20
我好迷惘,可以幫下我嗎?請問Happy school = 冇功課/唔要求高的學校嗎?
我想阿囡讀一間開心的學校,但又 ...

其實 "Happy School" 和功課量或有沒有外補並不掛扣。

我小朋友之前讀York,老實講我覺得功課量不少,學術程度亦唔簡單,但係小朋友返學返得好開心,每天也很雀躍搭校車返學。

我一直沒有報學校的添加課程和外補,但因為小朋友慢熱怕羞,所以在小一面試前幾個月到了一些普通話朗誦班和參加比賽。不知道這在你眼中算不算外補。

唔好怪我咁講,呢個世界係無免費午餐的,小朋友讀得開唔開心,係睇學校嘅教育方法和家長自己的方法。例如,我上年教小朋友加數,我便和他掟標,要佢自己加自己掟中的分數,佢玩得好開心之餘又學到野。

總括嚟講,我小朋友讀York讀得非常開心,現在讀緊女拔小一,學術程度上完全沒有問題。

blueaqua    發表於 17-11-8 10:21

devotedpapa 發表於 17-11-7 23:47
其實 "Happy School" 和功課量或有沒有外補並不掛扣。

我小朋友之前讀York,老實講我覺得功課量不少,學 ...

你小朋友好叻,我小朋友也是york,佢也是返學好開心。希望佢也好似你小朋友考得咁好。

bearfoot 發表於 17-11-7 23:46

有朋友讀龍校, K2俾人勸告離校,龍校都可以好大壓力(emoj ...

以為有龍校backup便沒那麼大壓力。看來讀本地學校點也是不能放鬆了。這麼說來有些龍幼太happy反而是陷阱呢。學校不谷家長也要谷。不過其實重學術也可以開心的,看學校能否提供一個愉快的學習環境而已。樓主發掘一下邊所幼稚園適合自己小朋友吧。

maomaofafa 發表於 17-11-8 00:19
你小朋友好叻,我小朋友也是york,佢也是返學好開心。希望佢也好似你小朋友考得咁好。
...

開心真係好重要 :)

祝你小朋友都會搵到間又心儀又適合自己的學校

Mrscatcatfung 發表於 17-11-6 20:14
我自己的孩子年紀還少. 還未到可分享的階段.
要不我給你說個我和母親的故事.

muimui125 發表於 17-11-7 10:05
成日聽其他媽咪講, 無/少功課默書唔谷既幼稚園 = Happy school
我唔認同著重學術=唔happy / 無功課 = happy ...

promptsugar 發表於 17-11-7 15:34
是不是happy school都無好明顯既分界線, 我希望系happy既同時都能學到知識, 更重要是培養到好好的生活習 ...

konew720 發表於 17-11-7 18:08
我兩個囡都讀LH, 但兩個都好鍾意返學。
有時朋友話佢地d功課深,但佢地係絕對handle到,完全可以自己做完 ...

devotedpapa 發表於 17-11-7 23:47

我小朋友之前讀York,老實講我覺得功課量不少,學 ...

sala222 發表於 17-11-7 16:46
冇完美學校。每日返學只有3小時,扣除點名,排洗,茶點,著鞋,時間好少。小朋友返學術型幼稚園唔會覺得辛 ...

Agree. 時間就係咁多,focus 學術,自然少左另一邊

回覆樓主

小女讀zenith,一向係教得深又多功課,偏偏又學得好,又返得開心,同啲同學又friend,又好鍾意老師,一樣好開心。雖則多功課,啲野又深,寫字又多,不過佢又真係學得識,兼且做功課主動仲好快手。而家k2, 相信小學時都應付自如。其實學校生活都好開心,耐不耐啲birthday party, 節日party, outing 今個學期到而家11月都去左兩次,節目豐富,小朋友不知幾開心。

回覆 豬嘜仔 的帖子

Hello, 請問SC同LH即係邊間呀?新手媽媽,吾係好識。THANKS

bird940129 發表於 17-11-10 09:44
回覆 豬嘜仔 的帖子

Hello, 請問SC同LH即係邊間呀?新手媽媽,吾係好識。THANKS ...

St Catherine 同學之園
‹ 上一主題|下一主題