用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唉!好想放棄!
樓主: B樂
go

唉!好想放棄! [複製鏈接]

先得果小二,加油!

講個勵志真人真事,我讀津貼神校,同班有一個讀書好叻,年年科科 100 分,同埋一個讀書成績好差,成日考包尾嘅同學。大家一齊原校升上去中學,突然間個成績差嘅同學發力,名列前茅,Drama、學生會、House committee,都有佢份,仲要身居要職。個成績叻嘅同學就反而退下波,本來打算讀醫科,之後考慮牙醫,最後退到入心理學(雖然成績都係好好,但係都不及從前)。個成績差嘅同學 DSE 成績同成績叻嘅同學分數接近,仲要好過大多小學叻過佢嘅同學。冇一個小學老師能夠相信佢居然都可以「大翻身」,跑贏大市。

我暑假都有補過幾個英文程度唔太高/徘徊危險邊緣嘅小學生,程度連一個 K3 都可以爬頭。有時候教到好灰心,尤其係佢地唔係好學努力嘅學生。我其中有一個升小二,好似完全冇學過英文咁,連一句 “Do you know how to play basketball” 都唔明,jump、laugh 都唔識串,對答都要家姐幫手,更莫論文法,佢仲要係心散唔願做練習嘅小朋友。我唯有慢慢教,從頭開始,畢竟父母交託小朋友畀我,我就要盡我所能去幫佢。有一日突然之間佢講 “I finish this one (練習)and can I learn fold star?” 同埋 “Can you draw Pikachu on here?” 我聽到之後好開心,佢從來冇正面同我講英文,次次都要家姐翻譯。自此之後,佢有唔識嘅字,只會問家姐 “XX 英文係咩”,然後自己表達返成句。雖然文法都係唔多得,但係起碼佢有進步,肯講,證明我冇白費心機。依家諗起都好大感觸!

所以唔需要咁快氣餒,慢慢教。唔係個個小朋友都咁好彩領悟能力高同記憶好。又或者改變下教法,條條大路同羅馬,總有一條幫到你。

B樂 發表於 17-10-25 19:37
小二,係屋企識做,考試又錯
唓, 小二啫!仲以為呈分添。

我個小一時激到我一頭白髮, 血壓颷升!後來我看破紅塵, 俾時間佢, 亦係放過自己, 小二時又好D, 今年小三又好D了。慢慢嚟, 最緊要係屋企識做, 唔係唔明。熟能生巧, 識做, 做多少少, 錯既機會少咗, 就會好D了。

回覆 ar_mak 的帖子

講守,係守個細路,唔係個方法。實力股,市唔就,咪收住息先lor。
真心個個細路頭上都有光環,實有d長處,我地自己亦唔係十全武功天下無敵,大家和小朋友一起努力。

大家都是一樣! 現實D講, 一方面我會不停同自己洗腦: 佢吾會考得好, 今次佢可能得XX分(是一個低分);另一方面, 我會迫佢去接受:每個人都要努力做到最好,做好時你自己會覺得開心(我小朋友以前係吾動力去做好的人).    慢慢發覺當佢的分數不好時,我自己不會太吾開心, 佢見到我冇狂鬧佢, 佢心情又好D,慢慢逐漸有進步, 佢就開始感覺到成功帶給他的快樂, 對讀書慢慢開始有信心。

B樂 發表於 17-10-25 21:09
例如英文,自己識講問交通工具用How,默書How can you go to school?練習選what how where都做對,但考試又錯 ...
我覺得哩D what, how, where 因為意思分別好大, 應該是不易搞錯的文法 (不像tense), 看上去只是純英文底子較弱, 平時做作業/補充 時又唔係好了解, 亦因為補充的形式太一致, 例如全版都是問what, 佢做時大半是 閉眼照抄句式, 冇真正去分別不同question word 應在幾時用,   如果補充/作業本來就是打亂, 要佢分別填,  佢習慣過一過腦才用, 可能效果不同.  找一些另類的作業or補充可能都幫到.  

ar_mak 發表於 17-10-26 00:50
如果買股票,多數要守半年,咁就即係買股既方法有問題,而唔係隻股票本身有問題(隻股票有問題,有得守?). 同樣 ...
係囉!

舊年考普通話, D b p m f 佢連住就識, 點知考試係抽其中幾個, 無順序佢就唔識, 氣結!

小2仲細... 我個小5喇... 驚驚

little_yolky    發表於 17-10-26 12:54

小溱 發表於 17-10-26 11:11
小2仲細... 我個小5喇... 驚驚
小5仲要衰多一樣, 青春期反判!

回覆 little_yolky 的帖子

真係人都癲...

樓主,唔駛擔心,衹要你唔care 學校分數,大把時間。小二嗻!

如果系我,我會甘做。千祈唔好逼佢做練習,除左要交的功課外,任何手寫練習都唔好做。英文默書測驗唔合格唔好罵他。相反,有少少進步就贊下佢 (例如,由 0 分變 10分)。如果佢怕左英文以後你就麻煩。

要做的是,每日比佢睇英文卡通或電視,起碼半小時,最好一小時或以上。佢有興趣睇個D 就得。推薦 Peppa Pig, 網上有好多免費片段。

學語言次序系聽說讀寫,聽說搞掂,以後讀寫好易搞。

回覆樓主:

回覆 B樂 的帖子

每個人的記憶方法及能力有別,尤其小朋友,男孩又再差些。如果在家已記得,默書又識,證明短期記憶很好,有比心機。試吓多些用圖像,及變化教導的方法。

little_yolky 發表於 17-10-26 08:31
唓, 小二啫!仲以為呈分添。

我個小一時激到我一頭白髮, 血壓颷升!後來我看破紅塵, 俾時間佢, 亦係放過自 ...

我也想看破紅塵,放過自己,想丢佢入补習班,但還是不舍得

simonwan 發表於 17-10-26 17:52
樓主,唔駛擔心,衹要你唔care 學校分數,大把時間。小二嗻!

如果系我,我會甘做。千祈唔好逼佢做練習, ...

係咪真呀?

覆卷你肯定佢識,冇落後大圍就ok啦,男孩子係遲發力。初小最重要唔係分數,係建立良好學習態度同好好保護個學習動機呀~

B樂 發表於 17-10-26 23:13
係咪真呀?

邊樣野唔系真?

你要短期成績?定想真正學好英文?
想學好英文,初小主力系聽及說,加埋學好 phonics 后就閲讀。其他可以不理。

珍珠都無甘真!

B樂 發表於 17-10-26 23:11
我也想看破紅塵,放過自己,想丢佢入补習班,但還是不舍得
我看破紅塵, 但無丟佢入補習班, 仍是自己教。只是心境不一樣而已。
‹ 上一主題|下一主題