用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有關American International School 一問
樓主: chunui
go

有關American International School 一問 [複製鏈接]

回覆 chunui 的帖子

樓主,想問下最後你小朋友有無讀到AIS﹖如果有,你感覺小朋友上咗半年學如何﹖學校及老師如何﹖我小朋友將會出年入讀GRADE 1 JUNIOR,所以想及收多點現在就讀的家長意見!

chunui 發表於 17-12-12 08:44
回覆 yutochung 的帖子

不如你考慮轉去其他國際學校, 點都係一條龍重要。

是啊 ec1 但系其他学校已经过了收生期

yutochung 發表於 17-12-11 23:46
美國人國際

明白你想法,School visit時已經見到班房情況頗為混亂,太過太過太過自由,並非每一個有小朋友讀緊國際學校嘅家長可以接受的

老實說,到過學校SCHOOL VISIT,感覺唔太差,的而且確係一部份小朋友响課室外自由活動,由一位老師睇著,跟著有一組小朋友(大約5個度)入課室由另一位老師圍著圓枱上課,有讀國際學校的都知CICRE TIME,我估响課室的小朋友就是分組上緊CICLE TIME!其實就算LOCAL SCHOOL都是分組CICRE TIME,另外的去圖書角看書或玩玩具!只是LOCAL SCHOOL小朋友大多都是好有規舉咁坐定定做活動,而AIS以我所見,開頭感覺係好似好亂,但其實見每位小朋友都好有規律咁活動,有的開IPAD做遊戲練習,有的在學寫字,有的蓋英文字母印仔學串字,有的扒在地上拿著手指捧指著圖書入面的字來讀,每個小朋友看似好亂,但實際各人有各自的學習剛位,大家都好像知道大家應該做什麼,當然我是見到有些頑皮的小朋友搞著同學看書,但在場我見老師都會處理!
不過奇怪的是想搵AIS呢間學校既COMMENT真係唔多,一係就講到好好,一係就講到好差!所以真心想搵啲現在讀緊的家長問問!

我曾經睇過一個學生的分享,對學校很多正面評價,有著充實快樂的校園生活。而佢地入既U很多都不錯。

回覆 barbara.wong 的帖子

I got their EC1 pm offer in the coming year.

del.

回覆 Dear-Valerie 的帖子

請問你小朋友是否就讀AIS﹖讀緊咩年級﹖

del.
‹ 上一主題|下一主題