用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 孖媽可分享一下大抽獎結果嗎?
樓主: rayonabb
go

孖媽可分享一下大抽獎結果嗎? [複製鏈接]

cattz288 發表於 17-6-26 16:54
所以如果乙一要進取, 乙二就要勁保守! 因為兩個一齊扣真係超高難度!!

其實湊一個玩呢d遊戲已經出哂煙,仲要2個1齊搞,要考慮既野根本唔係1+1咁輕鬆。

808 發表於 17-6-26 16:46
呢個問題我已經打去教育局問過, 如果孖生想讀同一間, 表填兩份, 揀嘅學校同排位必須一樣, 同埋有一欄註明- ...

如果抽到學校得一個位,學校要額外開一個位收埋另一個呀,因為係必收的

hppa    發表於 17-6-28 01:26

rayonabb 發表於 17-6-26 17:02
其實湊一個玩呢d遊戲已經出哂煙,仲要2個1齊搞,要考慮既野根本唔係1+1咁輕鬆。
...

係呀!不過都有成功扣門例子! 所以盡力吧!

cattz288 發表於 17-6-26 17:40
係呀!不過都有成功扣門例子! 所以盡力吧!

基本上到大抽獎時,直資私小結果大多數已出,有back up可以去盡D。如果唔好彩無offers就三思了。

我乙一進取,乙二好保守,最後去到15志願,我都估唔到呀,今年好多都唔敢博

mlau216 發表於 17-6-26 15:49
Oh, 校長係咁樣同我解釋個抽獎方式。。
...正解應是 : 自行收生時, 會有2個號碼, 當其中一個抽中, 另一個會跟住入, 即是你有2次機會.  但當統一派位時, 教署只會俾一粒珠你, 雖然你填表是有2個號碼, 機會只有一個.  當然, 前提是你填選學校的資料須一樣.  

rayonabb 發表於 17-6-26 16:05
恭喜你叩到門。
私直都考但怕收一個唔收一個咋。
叩門, 全論直,私,津, 都會有一個收, 一個唔收的機會.

2rabbits 發表於 17-6-27 10:33
...正解應是 : 自行收生時, 會有2個號碼, 當其中一個抽中, 另一個會跟住入, 即是你有2次機會.  但當統一派 ...

咁自行收生真係有兩次機會wo! 謝謝清楚解釋!

咁理解龍鳳胎自行或大抽獎如果想分開讀齋校都係無分別,因為得一次機會。
但大抽獎龍鳳胎想讀同一間先要合併抽一樣次序的男女校啦。

hppa    發表於 17-6-28 01:28

引用:Quote:mlau216+發表於+17-6-26+15:49+Oh,+

原帖由 2rabbits 於 17-06-27 發表
...正解應是 : 自行收生時, 會有2個號碼, 當其中一個抽中, 另一個會跟住入, 即是你有2次機會.  但當統一派 ...
兩個孖一起抽都只得一個機會已經唔公平了。
相對平常兄姊抽到好籌,弟妹就是必收生;抽到唔滿意的,弟妹到時又可以放棄必收生資格,自己再抽過

deby49    發表於 17-6-28 12:29
hppa    發表於 17-6-28 01:28

宮二 發表於 17-6-28 00:22
相對平常兄姊抽到好籌,弟妹就是必收生;抽到唔滿意的,弟妹到 ...
的確好無耐.  不過沒有辦法.  現在大細孖叩門是各叩到一間....煩........

2rabbits 發表於 17-6-28 11:08
的確好無耐.  不過沒有辦法.  現在大細孖叩門是各叩到一間....煩........

試下寫信啦,如津校可能會酌情處理。

rabbittwin 發表於 17-6-28 11:18
試下寫信啦,如津校可能會酌情處理。

已寫了啊, 不過學校回覆, 還有很多後備生排隊中,  建議考慮小二再申請插班....  津校大抽獎已經收左不少學術參差不齊的學生.  係叩門依刻, 當然想收最好的學生......

好多人唔明, 以為孖的只是1+1=2, 但其實, 無論洗費, 時間, 心力都絕對不是等於2咁簡單.  有的學校, 收表時見到你是孖生, 已經唔會通知你去面試.

風涼說話已聽得多了, 正所謂, 針唔刺到肉, 唔會知道痛.  所以公不公平都要接受, 最緊要還是小朋友.

808    發表於 17-6-28 14:09
hppa    發表於 17-6-28 12:34
hppa    發表於 17-6-28 12:33
lulumokmok    發表於 17-6-28 11:39

回覆 2rabbits 的帖子

孖係好煩,入讀同一學校ge機會唔係 1/2, 而係 1/2 x 1/2 = 1/4
好彩我暫時2個都有offers, 有D學校俾 waiting + rejected我都唔再望了.....

hppa    發表於 17-6-28 12:34

宮二 發表於 17-6-28 00:22
相對平常兄姊抽到好籌,弟妹就是必收生;抽到唔滿意的,弟妹到 ...

你誤會了,制度對孖生子女並不存在不公平,如果真係要說不公平,其實係對其他參賽者不公平。

因為 :
1 孖生子女獲特別安排,大抽獎將2張飛合為一飛去抽,用意係為了方便家長照顧,不用2個返不同學校。

2 其他人是沒有這種權利的,例如,你個仔同佢個fd,就算幾fd ,都唔可以合埋一張飛。

3 呢個只是權利,你或任何人覺得不公平既,是可以放棄呢個權利既。只要在填表時不聲明有同年兄弟姊妹,或技術上在個別較後志願時,兩兄弟填上少許差異。咁你就會變番普通參賽者,一個仔一張飛,各有各抽,但不保證會派埋同一間。

Felix223    發表於 17-6-29 12:23
808    發表於 17-6-28 14:21
hppa    發表於 17-6-28 12:35

dereklg 發表於 17-6-28 12:13
你誤會了,制度對孖生子女並不存在不公平,如果真係要說不公平,其實係對其他參賽者不公平。

因為 :

我有孖B,唔覺得唔公平,因為有選擇可合併或分開填表,只是叩門時技術上有難度,不竟學校有要求要最合適的學生,除非兩孖表現相約,否則學校寧願分別要兩個更合適學生。

Felix223    發表於 17-6-29 12:24
hppa    發表於 17-6-28 12:33

808 發表於 17-6-26 16:46
呢個問題我已經打去教育局問過, 如果孖生想讀同一間, 表填兩份, 揀嘅學校同排位必須一樣, 同埋有一欄註明- ...

更正! 昨日再打到教育局查問清楚,自行收生 孖 想入同一間,一樣填兩份表,註明有兄弟姊妹,同樣係一號碼抽籤,不同在 如果剛好淨返最後一個位,但我們有兩個小朋友,只要揀中我地號碼,明明收50個,孖的不會由後面號碼補上,會兩位照收晒即51位,第二輪抽籤也一樣,不會無兩個位,而彈到好後,就算有一個位淨,我地孖都會照入,所以單人抽同孖根本是沒有分別。

回覆 808 的帖子

謝謝你詳盡解釋,其實自然有孖B既先會知果種心情,旁人眼見只是表面,不是1+1=2咁簡單,大家孖B媽加油

更正:自己

twintse 發表於 17-6-26 14:30
我係孖囝囡,抽到第15志願,之前有私小back up所以填表博D,最近叩返區內一線津校。

千祈唔好有好彩的心態 ...

反而好有興趣知點樣叩門可以收曬兩個,好高難度啊!

pekovian 發表於 17-6-29 22:18
反而好有興趣知點樣叩門可以收曬兩個,好高難度啊!

有D津校好心會一併考慮,當然兩個小朋友表現相約或不要相差太遠。

我覺得好講彩數。
‹ 上一主題|下一主題