用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 grade 5 樂理
樓主: apap08
go

grade 5 樂理 [複製鏈接]

回覆樓主

如果有鋼琴底嘅話,大約13~16堂都Ok (1hr)。如果其他樂器底嘅,都係最多20堂都學完。以上是以有四級或以上樂器底 & 小四以上 作準則。
每堂有交功課,做返3年試卷,攞85分以上唔難的。坊間琴行話上咁耐堂,可能係保守啲嘅說法吧

clarise_lau 發表於 17-6-3 02:18
如果有鋼琴底嘅話,大約13~16堂都Ok (1hr)。如果其他樂器底嘅,都係最多20堂都學完。以上是以有四級或以上 ...

其實數學能力重要些還是鋼琴能力重要些?

如果一個數學非常弱的小三生,但鋼琴彈到六級,是否一樣難明樂理?我發覺阿仔學樂理時和學數學一樣,講極都唔明

回覆 Bingb 的帖子

咁全程總計,用幾多個月學習和操卷準備考試好呢?

Jane1983 發表於 17-6-3 08:36

咁全程總計,用幾多個月學習和操卷準備考試好呢?

如果考10月果期 (班際, 1:6, '劏你' 琴行)
6月就開始上堂, 每堂2小時, 一星期一堂.
我仔果陣時 (9歲), 上o左好似16堂.
上完之後仲有大半個月之後先考試,
就自己在 家做 past paper.
由於一星期只一堂, 所以有時間可以做晒老師比的功課.
有唔明就即問老師.

朋友女兒, 同樣9歲 在暑假上一星期2堂,
每堂2小時.  (班際,'劏你' 琴行)
個 comments 係做唔切功課.
但係都應付到考試.

千祈唔好拖長6個月或更長時間黎學樂理去應付考試,
小朋友會好易唔記得最初學果d 部份

亦唔建議跟琴老師學琴時順便學埋樂理,
因為唔夠 focused.

搵專門為考樂理而開的樂理班,
老師由於專注教樂理, 同教埋學生個應試技巧個注意事項.

最後, 一定要做晒功課, 同埋做多d past papers.

回覆樓主:

1) 以我教咁多年經驗,數學差,theory係學得慢嘅。因為吾識變通同解難。
2) 我係利用上堂教樂理,但我係for exam而學同教。我有學生學1級,家長見樂理好深,叫我早早教定。我拒絕,一般初級樂理= 認音,數拍子,key signature #/ b就夠。要考試嘅樂理就未使咁快學。因為完全吾會掌握到!

回覆 birdbird 的帖子

謝謝,一星期2堂可能對小朋友來說是太啃!

LeeCC 發表於 17-6-3 07:10
其實數學能力重要些還是鋼琴能力重要些?

如果一個數學非常弱的小三生,但鋼琴彈到六級,是否一樣難明樂 ...

我認同數學底較好的學生,會更易理解到拍子、note value 等有關課題,不能夠用分數講明,要用到畫圓圈或其他方法去令他們明白。我認為有鋼琴底,是省卻了要學習低音譜號這部份。

回覆 birdbird 的帖子

Thank you!

引用:回覆+Bingb+的帖子 咁全程總計,用幾多個

引用:Quote:LeeCC+發表於+17-6-3+07:10+ 其實數

我個鋼琴老師有教埋樂理, 當然兩樣係分開教啦
大概六個月嘅時間就合格,
之後我個仔最後成績95分,
我同老師都好高興。
老師話佢係當中嘅學生第二高分,最高分97分
老師教得好仔細 同好細心

謝謝意見。

Grandmamama 發表於 17-6-3 17:49
我個鋼琴老師有教埋樂理, 當然兩樣係分開教啦
大概六個月嘅時間就合格,
之後我個仔最後成績95分,

請問你的鋼琴老師是私人的或是琴行的?在那區?可否介紹?

t-rex 發表於 17-6-10 12:22
請問你的鋼琴老師是私人的或是琴行的?在那區?可否介紹?

仔仔個鋼琴老師, 自己本身旺角區有間琴行, 好似仲要去學校上堂
逢星期日就會返青衣私人教上堂
我仔本身就起佢琴行嗰度上堂, 之後就轉咗去青衣嗰度上堂。
因為老師話級數越高要用三角琴上堂對佢有幫助

可能因為佢自己開音樂室,所以唔會好似其他地方咁hea教
親力親為 咁先真係 對自己個小朋友好啲
睇到出佢用心教

Grandmamama 發表於 17-6-11 11:40
仔仔個鋼琴老師, 自己本身旺角區有間琴行, 好似仲要去學校上堂
逢星期日就會返青衣私人教上堂
我仔本身 ...

謝謝妳的資訊(emoji)

You are welcome

請問剛學到流行結他三級的中學生是否可以學樂理?會不會太深?謝謝。

我自己都應該廿年前⋯響工聯會上兒童五級樂理班,記憶中係暑期班intensive果種,一堂好似三粒鐘,上左十幾堂由第一級果本作業開始教到第五級果本,之後好似過左一兩個月去考,一次就pass,不過不是高分!我果時係好專心咁上堂,我記得其他小朋友起碼坐我隔離果個都係正常專心上堂跟住做,其實當時得十幾堂係明唔哂,不過考試果時所有識做的題目就儘量小心確保正確,唔識做果d我係求其填,例如當時攪唔清楚minor 2 major 2果類intervals,但起碼數到係2度,咁前面d major minor aug就撞lor,總之就合格左!
‹ 上一主題|下一主題