用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小三轉普教中苦腦中
樓主: piglet0529
go

升小三轉普教中苦腦中   [複製鏈接]

精英班或普通班先係考慮重點,普教中或粵教中其實都無咩問題。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-5-3 15:46
精英班能否助孩子有更好成績,要睇學校投放多少資源在精英班。個人覺得學校分得精英班,就是想培訓呢班小朋 ...

是的,辦得好的精英班是可以幫學生更上一層樓,但如果學生不是那個水平,不等於學生能學到那些更深更廣的內容。
所以,有好學生才有精英班,定還是精英班教出好學生呢?
我也有講,好少成績好top嘅學生唔揀精英班,其實我覺得樓主心裡有數,只係再上來問下實質普教中的情況。

醒目開學勳章

回覆:Yanamami 的帖子

當年知道一班普教精英班, 一班廣教精英班, 以為入廣教也ok, 依家先知資源重點在普教那班, 收生前30也先入普教, 也少少低估仔的成績,仔冇補習冇乜温習也考1x, 有點不大甘心入排次的廣教

醒目開學勳章 王國長老

1. 普教中唔會令中文好左 (利申支持普教中但這是事實)
2. 揀唔揀普教中亦要睇師資。廣老師vs普老師點睇?普老師咩質數?本地人考個普通話牌就不如唔好揀。
3.實際問題:除左維持中文科成績,心儀中學普教中嗎?如果面試唔識普通話又會較蝕底(雖然可以揀出去學)

醒目開學勳章

回覆:Charlotte_mom 的帖子

我仔現在是有點看不起其他同學仔, 佢排班二, 我覺得佢好井底蛙, 唔知好多人好叻

piglet0529 發表於 17-5-3 16:40
我仔現在是有點看不起其他同學仔, 佢排班二, 我覺得佢好井底蛙, 唔知好多人好叻

...

看不起其他同學--------這個也是我仔唔讀精英班的其中一個原因,我同我仔都感受到同學仔有好多無謂的優越感,我仔自己也寧願離開。無錯,離開精英班再靠自己多些,但取捨下都係覺得揀離開會開心些。
當然,如果小朋友適合,入精英班是正路,但家長可以準備下嚟緊小朋友的學習生活和身心發展。

ar_mak 發表於 17-5-3 22:50
精英班,科科都教深D; 普通班,科科都教淺D.
幾年後大家考同一份卷去呈分,普通班反先精英班既機會唔高.

你講的基本道理是對,讀普通班追到精英班成績的學生唔多,不過都間中有一兩個,我都見過讀普通班的考到級十內。
最近我仔學校有個小型英文Oral比賽,每班派4個學生,當中我仔同另外一個同學都是精英班出來的,就這4個普通班學生,最後勝出,還贏了精英班,真係開心過考第一,因為始終在老師不太多支援下,保持實力,講真真的不輕易。
不過我仔從來沒有出去補習,而我亦非水平高的家長。
讀精英班其實老師谷到盡,期望又高,學生唔會輕鬆,不在精英班要keep成績,亦非易事,睇下想行邊條路,當然絕大多數人都會入得都會入精英班。
樓主期望是B1A,其實真係無咩位可以爭扎,要在普通班入B1A呢條路唔易,而且要有好大決心。
我亦只期望我仔在B1內就收貨,佢現在仍然都算保持到。

醒目開學勳章

回覆:wan_sosin 的帖子

其實我只想仔上英中也可以, band1尾中學仲舒服, 只是第二班有三份一只能入band2學校😑

Band1尾2头既中学先係最辛苦~

醒目開學勳章

回覆:Yanamami 的帖子

點解咁講既?

醒目開學勳章

回覆:Jane1983 的帖子

幫他報左今個weekend開始的普通話研習班, 老師說暑假先填問卷決定, 有兩個幾再觀察下

回覆 piglet0529 的帖子

比心機,以你講的情況,似乎都係無得幾多揀。

piglet0529 發表於 17-5-4 08:26
點解咁講既?
通常接近1A又要谷想上位嘅中學就會幾辛苦/多功課,其次1尾2頭嘅為了避免跌band也不會輕鬆,要上升或保住banding學校就一定會谷。

piglet0529 發表於 17-5-4 05:53
其實我只想仔上英中也可以, band1尾中學仲舒服, 只是第二班有三份一只能入band2學校😑

...
B1A中學普遍學生主動學習,中學大家都努力讀書,但環境影響,努力得黎唔叫辛苦,應該叫刻苦
B1C~B2A,護級同升班之間,學校緊張過你,雖然大家都努力讀書,自發同push好唔同

p.s. 不過中學生去補習班,唔知有幾多係自願
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

回覆:MASAYA 的帖子

原來如此

piglet0529 發表於 17-5-3 10:41
小朋友小一初時中文理解差的, 只有6x分, 一路跟他多讀多寫, 追番晒, 現小二近兩次考試90分, 可以自行看8000字的初小小說, 有驚普教不知會否令前功盡廢, 但唔試又驚這決定即自行放棄最好資源放棄上b1a, 因學校只有三份一能上band1何況是band1a, 很矛盾
普教就前功盡廢?咩解究?

回覆 wan_sosin 的帖子

每班派4個學生 >>> 咩標準出線?

非精英班都一定有猛人,但全部非精英班學生勝出有D奇怪

piglet0529 發表於 17-5-3 16:40

...
如果用優越感係咪正面D?正如神校生通常用"優越感"形容,唔會用"白鴿眼"

既然你想佢知人外有人,一定要入普教班啦!

greentea000 發表於 17-5-4 21:49
回覆 wan_sosin 的帖子

每班派4個學生 >>> 咩標準出線?

是以小組計分,每組代表自己班別,是英文科主任在每班選人的
‹ 上一主題|下一主題