用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS vs GH
樓主: pandasam
go

DGJS vs GH   [複製鏈接]

然然媽媽 發表於 16-12-28 11:21
如果囡囡同人相處有問題,在任何一間學校都會有問題,不如同囡囡傾吓計,講出有朋友的好處,教佢點樣同別 ...

同意;唔識同人相處咪教下佢囉!唔通GH唔洗同人相處?只係重讀書。

Sorry ,咁多位,自己問問題要講清楚d,講到一舊舊

先講Expectation  
''想女兒將來成為一個開心,自信,有親和力的女孩子" 這是女兒名字的由來,提醒我,這幾年也邊學邊做邊收正

現實很多時,女兒懂的事情,她就表現出開心自信,不懂的東西就逃避,下一步要鼓勵她嘗試更多新鮮事,這方面怎樣做,要好好跟大家學習

另一方面,獨女,仍然好自己,己決定每星期加多一些和別人遊戲和相處的時間
Thx 然然媽媽提點,最近只focus 係一個點要女兒分享,其實要多D同佢傾,同人相處,應該要點做,多從別人角度去想和互相遷就

Background
爸爸媽媽在香港讀書,不富貴,無connection
媽媽雖然中學是good hope 舊生(但爸爸不覺得因此有優勢入GH),女兒現讀Good hope 幼稚園獲小學一席位,成績有學業(emoji)

為什麼不直選DGJS, 因為很喜歡GH的家長和同學仔, 一齊升上小學很開心,爸爸曾經最開心的時光就是一班人,好努力地去完成一件事。
心目中最理想的學校現實好似唔存在,好似老細要件貨,要靚要快又要平,其實唔存在咁,其實又靚又快一定唔平。

點解選DGJS , 其實無乜想過佢會收,只是想睇下女兒interview 的反應, 現DG給予機會,我會想DG校長,培養無數女孩子,覺得女兒適合,可能佢比我啱

Expectation from school
活動教學得來方注重學術成績,with proven track record, 一個美妙的平衡,有空間去發展其他life skill ,現今社會,做人緊要過做事,做人好,做事不會差

有人可能問,不用想DG喇,都考慮咗一兩天,問唔問呢一個問題DGJS vs GH,雖然行出來可能比人笑,但講下聽下笑下,又留意多咗D係教養上,自己要注意的事項

ABC-DAD  複雜得嚟,又層次條理分明,經營自有其中苦樂,教育亦如是。  發表於 16-12-30 09:59
MrBeast  我覺得你是將簡單問題復雜化  發表於 16-12-28 22:55
hppa  DG  發表於 16-12-28 15:28

楼主

我淨係問你一個問題:

DGJS 一係龍直升DGS ,GH得50%上中學。

你唔腳震,你唔擔心?

連咁簡單嘅選擇題你都唔識做,我對近來「神校家長」的智慧有嚴重懷疑。

Happy_Charles 發表於 16-12-28 07:34
其實唔冼vs, 兩間女校,唔同level, 如果係其中一間相處有問題,另一間都一様,呢個根本唔係考慮點。
...
講得非常好,唔明點解可以有這樣無聊的問題!

siden 發表於 16-12-28 13:14
楼主

我淨係問你一個問題:
如果我係涉及近日幾個"有趣vs"帖既學校校長, 我會認真慮, 要重新要求面見每個已取得offer既家長再作決定

hppa    發表於 16-12-28 15:24
siden    發表於 16-12-28 14:02
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

I think in general people here grossly underestimate the importance of balanced education, alumni network and school heritage.  If you care about academics so much, it is much easier to find a tutor to train that outside school. Giving up spcc, dgs/dbs because of "academics" is very short sighted. Academics in primary school doesn't mean much in the long run (I mean the differences among the better schools) Buy a few more exercise books and do it at home if you are that worried.

keep-calm  well-said!  發表於 16-12-28 15:44

引用:楼主 我淨係問你一個問題: DGJS+一係龍

原帖由 siden 於 16-12-28 發表
楼主

我淨係問你一個問題:
我又唔認同你要用到"智慧"去平論別人,升中仲有6年時間,到時世界點變都唔知啦,GH 都是上年改左入中率,唔6年前D家長又點知?DGJS 會唔會變?大家唔係校長又點知?其實GH也絕對是好學校(在學術,音樂choir, 運動),大家可以入website睇下人地D achievements,樓主自己是舊生,點都知學校利與弊,平台用來討論下,不需人身攻擊吧!

siden  懷疑人地智慧就人身攻擊?咁我覺得你人身攻擊緊我囉。  發表於 16-12-28 13:56

Horsestar 發表於 16-12-28 13:39
我又唔認同你要用到"智慧"去平論別人,升中仲有6年時間,到時世界點變都唔知啦,GH 都是上年改左入中率,唔 ...

Ok, 咁你覺得楼主有智慧

明白

失敬

我又唔認同你要用到"智慧"去平論別人,升中仲有6年時間,到時世界點變都唔知啦,GH 都是上年改左入中率,唔 ...

上年改咗入中率?

請你做下research再comment。

大家親眼睇住佢入中率由5、6年前的差不多8成,一路遂年慢慢陰陰濕濕7成、6成半、6成、跌到依家得番5成。仲要家長會完全冇warn過高年級學生家長。家長大失預算,徬徨無助你又知幾多?

仲有,我幾時話GH唔係好學校?咁楼主個女只可讀一間,咁一間超優秀一間優秀得唔得?

我就不明說了,你自己去搵一搵對上兩年DSE GH嘅中文科嘅5級或以上比率,再compare下其他band 1學校,再來爭論吧。

咁你係要話將來的事改成點冇人知,隨你。

我唔會相信6年後GH升中保障會好過DGJS。如果你有此幻想,隨便你。

Duster   很有道理。  發表於 16-12-28 19:10

「為什麼不直選DGJS, 因為很喜歡GH的家長和同學仔, 一齊升上小學很開心,爸爸曾經最開心的時光就是一班人,好努力地去完成一件事。」

其實樓主有個人原因,就去GH吧!case closed! (大家唔好勞氣,討論下姐。)

陽光點的歌  DGJS WAITING朋友要多謝樓主  發表於 16-12-28 16:05

點解要挑起事端?!siden又何來人生攻擊?!奇怪?!

另外你所評論的根本不中要點,樓主主旨是考慮:情義結,包括GHS舊生及朋友仔一齊上小學等!

比較什麼學術、運動、音樂⋯⋯全部GH冇得同DG比卦,什麼DG上中學的不確定性,所有只是搵嘢拗!

mytambb 發表於 16-12-28 14:24
「為什麼不直選DGJS, 因為很喜歡GH的家長和同學仔, 一齊升上小學很開心,爸爸曾經最開心的時光就是一班人 ...

同意。

去GH吧。

不過溫馨提示,當你成績不幸跌落尾40%,腳震震升唔番中學嘅時候,就算有氾濫的友情包圍都不會換得來一個學位。呢啲叫取捨。

hppa    發表於 16-12-28 16:17
陽光點的歌    發表於 16-12-28 16:04

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔駛勞氣,我相信樓主女女有DG offer,留响GH都應該升到中學,唔駛太擔心

ABC-DAD  我亦覺得去邊間讀都無問題。  發表於 16-12-30 10:05
hppa  cannot guarantee if can keep up in 6 years  發表於 16-12-28 16:17
恐龍家

點解會有咁多人心態想取難不取易....明明DGJS 一條龍直升DGS ,GH得50%上中學...俾儘都係6-70%!
如果小朋友6年後排係50%外個班,到時升唔到上中學咁點算?

pandasam 發表於 16-12-28 12:48
Sorry ,咁多位,自己問問題要講清楚d,講到一舊舊

先講Expectation  

今時今日仲會因為友誼,為左"大伙兒曾經最開心的時光"作為選校條件,而非用衡量學校本身整體實力而作出選擇,真係令人感動及佩服。但我相信如果人緣好,本身性格冇問題,去到邊都可以結交到大把朋友。近來我亦有類似既情況,不過唔會囉上黎VS一番,因為一定會被人炳!

回覆樓主:

樓主解釋左加上對GH的情意結,始終要轉環境,加上怕DGJS女仔厲害,令佢個囡對自己無信心的事,更加胆小,當然樓主個囡考得入DGS,理應GH係會跟得上。

不過,如果想試左收左,即證明女兒有能力應付,所以其實可以放心選DGS。你說囡兒的問題,好多獨身囡都有,可能呢個係佢地磨練的好地方。

回覆樓主:

According to your situation, I'll choose GH

Happy_Charles 發表於 16-12-28 17:45
樓主解釋左加上對GH的情意結,始終要轉環境,加上怕DGJS女仔厲害,令佢個囡對自己無信心的事,更加胆小,當 ...
其實我覺得歸屬感強的龍校都可能出現這種情義結。依家適應的好好,預計一條龍直上順順利利。擔心跳船後小朋友萬一適應不好,後悔莫及。
不過,既然小朋友能力強,好大機會轉換環境之後都會好快適應,而且更上一層樓之後發展空間更加廣闊,值得嘗試。

回覆樓主:

揀DG啦

如果感受过升中既忐忑,乜野情意結都比唔上一條龙升中更可貴……

ABC-DAD  唔好咁諗,尤其唔好把這觀念灌輸俾下一代父母。  發表於 16-12-30 10:09
siden    發表於 16-12-28 20:24
‹ 上一主題|下一主題