用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培橋,王錦輝,禮賢,大家點揀 ?
樓主: babyboxoftoys
go

培橋,王錦輝,禮賢,大家點揀 ? [複製鏈接]

引用:回覆+rabbitbaby1+的帖子 佢中學唔多好喎

原帖由 jimjimjim 於 17-01-08 發表
回覆 rabbitbaby1 的帖子

佢中學唔多好喎
朋友有禮賢同培僑,佢讀培僑。佢睇好培僑會升band.佢話因為宜家培僑中學嘅學生唔係直升上去。如果由小一開始讀起直升上中學,應該會升band 1中學。

沙田好既band 1 中學極多我點睇呢間頂盡只會是band 2
入唔到同區band 1 先會諗呢間
沙田區同其他區比英中實在多

當然 睇你小孩是仔定女
如果讀呢兩間都要再搵中學
仔既就沙田校網好既
女就深水埗

引用:當然+睇你小孩是仔定女如果讀呢兩間都要再

原帖由 jimjimjim 於 17-01-08 發表
當然 睇你小孩是仔定女
如果讀呢兩間都要再搵中學
仔既就沙田校網好既
我囡應該讀禮賢

jimjimjim 發表於 17-1-8 22:19

沙田好既band 1 中學極多我點睇呢間頂盡只會是band 2

比我都會咁揀wor,培橋可以活動式學習,中學都有band 1c,學費3千都吾洗;而禮賢雖然好有愛心,派位好似幾好,但有幾好其實無公佈,加上入得去,大家都想成為band 1生,競爭壓力也不少,到頭來,6年後升中人數咁多,band 1%下降,要真系考到band 1中學也不易

回覆 happynewyear16 的帖子

一直以來都係話禮賢升中成績亮麗,但我都係希望可以有辦法睇到禮賢升各中學具體人數,可以再多一點信心。

6903658 發表於 17-1-8 23:47
回覆 happynewyear16 的帖子

一直以來都係話禮賢升中成績亮麗,但我都係希望可以有辦法睇到禮賢升各中學具 ...

禮贀只有學校名而無具體人數,但所列出的學校大部分我心目中的名校,或最起碼是心目中讀得過的學校。

當然,如果不想再煩升中,那培橋和王錦輝都是不錯的選擇。

三間中我認為WKF最難考。而禮賢唔係唔好,普普通通咁啦,多數人要黎做backup。培僑就$2500全包到中六而且比較輕鬆,但成績未見突出。
‹ 上一主題|下一主題