用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天主教總堂區學校 CMS Net11 小分享
樓主: SMom
go

天主教總堂區學校 CMS Net11 小分享 [複製鏈接]

meowymeowy 發表於 16-11-7 10:22
請問你當年有報天總的試堂嗎?
有呀 叩門嗰陣 同組嘅家長 應該有一半都有試堂

回覆 fatpigfatpig 的帖子

冇見到小朋友成日大叫 但佢哋講嘢好有自信 對住啲唔識嘅家長 講嘢都有文有路
小一冇考試 冇排名 所以我都唔知今年邊個係最叻 同埋想唔想走
不過放學見到啲家長 傾開計嘅都好滿意
都見唔少兄弟姊妹一齊讀

SMom 發表於 16-11-7 14:56
有呀 叩門嗰陣 同組嘅家長 應該有一半都有試堂

可以分享下試堂感受嗎?

回覆 SMom 的帖子

我朋友的小朋友不是一年級的,是由另一間學校插班入,讀不了一年已發覺不對勁,再三考慮,都是轉走。人人對紀律的要求不同,家長最好親身去感受一下。示範課一定俾最好你睇,不會是真象,最好平日行過睇下,放學時又睇下啲學生表現,睇埋升中派位就更好。

CMS校本國際化課程延伸至中學

http://www.cms.edu.hk/index.php? ... mid=240&lang=zh

2016年7月
本校獲天主教香港教區教育事務處的支持,安排與教區中學余振強紀念第二中學夥伴合作,將校本國際化課程「培育世界人才」的理念推展至中學,讓本校畢業生升讀中學時可以多一個優質的選擇,建構世界人才的搖籃。

本校自2011年由小一開始推行校本國際化課程,積極進行課程革新,務求學生能夠愉快而有效地學習,並以培育世界人才為己任。在全體教職員的勤奮努力,以及校董會和家長們的支持和鼓勵下,本校逐年擴班,將於新學年擴展至18班。現時,學生來自全球六大洲,約共三十個國籍。學校充滿多元民族文化,不同種族和國籍的學生,在這裏一同學習,一同成長,校園成為一個快樂的「世界學校」。

未來本校將繼續優化本校之國際化課程,為學生造就更多學業及非學業的成就,並與余振強紀念第二中學合作,逐步將校本國際化課程在中學推展。

余振強2中 國際課程介紹
http://www.yck2.edu.hk/CustomPage/156/sbic.pdf

meowymeowy 發表於 16-11-7 15:38
可以分享下試堂感受嗎?
當時覺得內容有啲淺 不過嗰陣小朋友學識講odd number even number (中文幼稚園) 同埋識唱首普通話歌(唔識普通話) 都幾驚訝 畢竟上得幾個鐘 而且expect玩嘅多
我老公就好高興見到唔同種族嘅小朋友 覺得好有親切感 因為佢細個都讀國際學校

小朋友就幾開心 又有書睇 又有得去小學 佢話老師係講中文同英文 佢好comfortable

不過小朋友上得唔多 好似上得兩期 仲要1期冇頭(waiting list)一期冇尾(畢業禮rehearsal 同正式)

當時有留意到網上講嘅其中一個情況:校長唔講英文
但係校長個style同佢講嘅教育理念都幾一致
完咗我有問下問題 感覺校長真誠相信佢講嘅理念 - 培養學生學習嘅信心同動機
有家長就好激動咁話佢哋講嘅教育理念exactly同佢諗嘅一樣(嚇親我)

整體嚟講都幾好 係有啲唔放心做白老鼠
不過有樣嘢幾失望嘅係 小朋友喺幼稚園撞返cms試堂嘅導師(唔知佢點解喺度 可能係返教會)
原來唔係cms老師嚟

觀課就冇去喇

回覆 fatpigfatpig 的帖子

課程改革後未有畢業生呀今屆小六應該係第一屆 不過仲要多一兩年先知

kc0716 發表於 16-11-9 01:41
CMS校本國際化課程延伸至中學

http://www.cms.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=806: ...

小朋友啱啱小一開學 所以冇去參觀
校長話過呢間學校同cms一樣 本身唔受歡迎 而家先改革暫時未知cms嘅學生係咪會升上去 抱觀望態度

聽有去參觀嘅家長講 cms升上去可以用返英文讀
如果有cms一定人數升 對唔係band 1或者非華語嘅畢業生會係好好嘅backup
唔駛轉中文讀

SMom 發表於 16-11-9 05:20
小朋友啱啱小一開學 所以冇去參觀
校長話過呢間學校同cms一樣 本身唔受歡迎 而家先改革暫時未知cms嘅學生 ...
可能你對香港既升中制度同中學模式認識不多, 我想籍此糾正一些資訊:

1. 關於中學:

余振強紀念第二中學, 係屬於"津貼中學", 有以下限制:

a. 教學語言必須按照EDB規定去執行. 因此校過去主收B3學生, 所以一定係中中, 初中只有英文一科係以英語授課, 高中目前亦只有三科可用英語授課, 所以如果要開辦國際課程, 是否能以英語授課呢? 呢個係一個疑問 (當然, 如果因有大量NCS入讀, EDB係允許將NCS納入同一班去開英文班).

b. 所以官津中學, 高中必須讀新高中課程(NSS)同考DSE呢, 咁到時仲會唔會有國際課程呢?

c. 此校過去唔見有特別為NCS而設既配套, 是否適合NCS呢?

2. 關於小學升中:

可能你認為天總新學制後既學生未畢業, 未能反映天總學生既"實力". 呢點我認同係有可能.
不過, 可惜香港升中制度, 學生全港排名, 或學校有幾多個B1學生, 都係受"前人"(過去既畢業生)成績所限制.
如果天總新課程後第一屆畢業生係下一年度, 即2017年畢業, 咁要等到2021年畢業既學生, 先"享受"到天總新課程帶嚟既"成果".

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-9 10:15
可能你對香港既升中制度同中學模式認識不多, 我想籍此糾正一些資訊:

1. 關於中學:

我有留意升中嘅事 自己都有教下書 所以都清楚個程序嘅
試堂嗰陣校長都有特別提及校長當時話
因為cms兩年考一次嘅 pre-s1中文差過出面
排banding會蝕底啲
所以cms有好多活動培養小朋友嘅信心 講嘢有自信啲
期望喺第一round 自行報2間嘅時候已經有offer

中學方面 其實真係睇下頭幾屆升唔升上去
如果多人升上去嘅話 就算間學校係band3 都會因為cms嘅畢業生而變
畢竟cms個environment真係好unique
我諗全港得呢間津校係咁多ncs 而唔係大部份南亞裔
(唔係歧視 但係香港嘅南亞裔係一個幾strong嘅community
入到去 如果唔係南亞裔 就好似去咗人哋地方咁)

因為我真係冇去參觀 所以唔清楚佢哋點開英文班
我都知要一班8成學生係成績全港頭4成先開到
但係去咗嘅家長 話佢哋問過學生 肯定已經開咗一班英文班
仲話cms升上去一定入到嗰班
我估係好似你咁講 用ncs嚟開
順帶一提 我睇過余振強二中嘅宣傳片
都有啲懷疑佢係咪真係做到
不過佢哋應該有辦學團體support
睇多幾年再睇下點

關於dse:
其實我仲查咗一樣嘢 就係點先可以唔考中文入大學
我見個條件係話 小學冇讀到6年正規嘅中文班先得
今年小一係3班華語1班非華語 即係大部份人都要考

至於考dse係咪=做唔到培養global citizen嘅課程
呢個我都有諗過
但係我諗返當年自己讀中學(普通文法中學)
最大嘅框係老師同同學 最需要嘅係係學習同思考嘅空間
中文英文通識 可以舉古今中外嘅例子
身邊嘅同學有唔同嘅背景 習慣討論世界各地嘅事 應該係優勢
老師都會儲到多啲教材

至於科學歷史文學嘅基本知識 全世界都係學嗰套

只係臨尾有個dse 要學返考試
銜接上問題應該唔大

另外 其實都有學生自己去考gcse sat
歐洲都有唔少國家support海外嘅home schooling 可以考返自己國家嘅試
而呢樣嘢亦都唔係學校會禁止

所以暫時都唔擔心

SMom 發表於 16-11-9 14:49
關於dse:
其實我仲查咗一樣嘢 就係點先可以唔考中文入大學

其實呢點唔係咁簡單去理解:

應該係:
以非華語為主要語言既學生, 如果在升中前沒有受過6年正規的中文教學, 係DSE先符合以其它外語代替中文既資格

- 如果只係攞住香港身份既學生, 即使讀唔夠6年規中文, 一樣不能係DSE中以外語代替中文
- 同樣NCS如果讀咗6年正規中文先升中, 一樣不能係DSE中以外語代替中文
- 唯一未能肯定既係, 如果攞住外國護照既學生, 如果讀唔夠6年規中文, 能否係DSE中以外語代替中文呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-9 15:05

其實呢點唔係咁簡單去理解:
Non Chinese Student 個chinese應該係指語言唔係國籍?
係咪香港人唔同係咪中國人(唔係講政治嘢)
我老公就係外籍港人 唔識中文
朋友老公都係外籍港人 識中文
香港人身份同國籍係兩回事
同埋語言更加係3回事

NCS讀到6年中文應該唔叫NCS?
有啲外籍外語家長照俾小朋友讀華語班 寧願成績差

不過我頭先講嘅係 CMS今年小一係4份3都讀華語班
即係呢4份3人直升上去 考dse都要考埋中文先入到香港嘅大學
但係可以唔考DSE嘅姐 尤其有外國國籍同背景 考其他國家嘅公開試好正常
香港背景中國籍/英國籍(oversea)香港人都可以考外國試(盡量政治正確)

我嘅小朋友就未plan好 睇佢讀書點再算

SMom 發表於 16-11-9 15:45
Non Chinese Student 個chinese應該係指語言唔係國籍?
係咪香港人唔同係咪中國人(唔係講政治嘢)
我老公 ...
其實EDB沒有一個非常明確指引到底NCS係國籍定係語言

係EDB網站, 涉及NCS既資料, 通常係涵蓋晒兩樣嘢
http://www.edb.gov.hk/tc/student-parents/ncs-students/about-ncs-students/index.html

考取資助大學學位, 係有限制, 不過都係基於NCS:
http://www.jupas.edu.hk/tc/application-procedures/application-information/alternative-qualifications-in-chinese-language-acl-for-ncs-applicants-only/

但到底點先係真正既NCS呢....... 我不能肯定, 但現實係, 目前有學校利用呢個漏洞, 教攞住外國護照既香港學生, 係小學唔好讀足6年正規中文, 等日後可以唔考DSE中文科 (其實得唔得呢?)

不過其實學樓主話齋, 唔考DSE, 考國際試(唔需要理係咩國籍)一樣可以入到U, 不過如果想考取本地資助大學既學位, 經DSE始終係最大機會既.

hkpapa852 發表於 16-11-3 11:12
其實如果諗住讀CMS既家長, 有以下既嘢要自己諗清楚:

1. CMS既NCS比例較高, 所以學校會比一般傳統官津小學 ...
是否只有22.22% BAND 1左右呢? 謝謝!  

kvvvcheung 發表於 16-11-9 17:17
是否只有22.22% BAND 1左右呢? 謝謝!
如果以我新既B1中學名單去計, 過去兩年升讀B1中學比例如下:

2013-2015

2014-2016

升讀B1中學比例

10.00%

22.22%

升讀B2A-B1中學比例

15.00%

22.22%

hkpapa852 發表於 16-11-9 17:44
如果以我新既B1中學名單去計, 過去兩年升讀B1中學比例如下:
謝謝您~希望一年比一年好~
因為我見佢只有18個人升中~

CMS英文語境真係好好

星期五去完親子旅行
我原本以為淨係同唔識中文嘅小朋友講嘢先會用英文
但係星期五見到佢哋係gather一齊就全英
見到有啲家長 英文唔流利都好努力講

如果想真係有英語語境 又唔target好chur嘅學校
我真係極力推薦cms

不過有聽到其他家長 好驚今年又開多班 或者收分愈嚟愈高 親戚15 20分唔夠入

我想請問學校老師有愛心,會關心學生嗎?

20分自行入到嗎?
‹ 上一主題|下一主題