用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 平日有上課外活動的初小生...
樓主: 蝦米豬
go

平日有上課外活動的初小生... [複製鏈接]

judy 發表於 16-10-19 12:08
夜唔夜訓,和操水無關。同學校、阿媽、小朋友關係大啲。
Exactly!

一星期操三日水,搞到十二點瞓。明顯係佢老豆老母有問題啦,豈能拉我地呢啲正常父母黎一齊討論?

我仔小二晚晚2015瞓,0630起身。

其實有足夠睡眠好重要,在關鍵時權衡輕重,我寧願他瞓下先才做功課。

引用:點可以12點先瞓架?仲係初小添!唔夠瞓會影響

原帖由 IloveJJ 於 16-10-18 發表
點可以12點先瞓架?仲係初小添!唔夠瞓會影響成長架!
我仔初小星期一至四都唔會安排課外活動。
學校幾點放學? 回到家幾點?

我仔小一10點上床瞓我都覺得夜, 但同屋企人住夜食飯, 所以冇計。

但我真係接受唔到初小12點先瞓.......一日瞓果幾個鐘邊夠架?!

我都覺得小朋友一定要夠睡才能健康成長。何況,大腦必須有充分時間把一天所學歸檔啦。
不過,我覺得體育活動也是必須的。現在我兩個小朋友,每周一小時游水,兩小時芭蕾舞,我覺得足夠她們放電。

現在大仔讀小一,平日我冇安排課外活動和補習,只有在星期六日,學游泳和打波。
我們在家幫他溫習功課,雖然勞氣d,但減少了好多交通時間,如果日後我們搞唔掂佢d功課,到時才搵補習。
‹ 上一主題|下一主題