用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解「小學雜談」而家變咗「補習介紹所」? ...
樓主: IloveJJ
go

點解「小學雜談」而家變咗「補習介紹所」? [複製鏈接]

引用:Quote:letea+發表於+16-8-31+07:36+我希望

IloveJJ 發表於 16-8-31 13:52
我都係咁想。不過,响BK那邊,見有啲家長話,個學生原本都成績唔錯,但補咗可以升grade喎!咁會唔會真係DSE ...
我仲了解緊點解係學校學唔到考試技巧,要去補習社先學到
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-8-31 14:08
我仲了解緊點解係學校學唔到考試技巧,要去補習社先學到
唔會....殺到你一頸血果陣...去問老師點解係錯....就會知D乜係考試技巧
高年級去補習社會學到考DSE技巧取高分...捉試題
聽番黎既

little_yolky 發表於 16-8-31 13:14
我暫時唔知。總之佢唔多明條文字題問佢乜, 但做中文閱讀理解就好叻。佢D數學由細到大都話頭醒尾, 唔駛好似 ...
唔明文字題都几敝架, 我大女小一數學測考次次9X
小二轉校第一學期跌到唔合格,  怕咗数(去學公文同数研)都唔掂
小五唔补, 佢問同學買補充, 返泥自己操, 到小六上返8X,
但都變成到B2生, 因為佢個屆D同學数太勁, 去 中六都係6-7X

細囡K3-小二學ENOPI, 靈活好玩, 我叫老師每星期只比兩本佢做
一本計数學埋英文生字, 一本劃綫出立体图同返射出图, 玩PATTERN,
到4/5年班都好有用,  佢同學做数要出图做格仔簿做到好夜, 佢可以小息做埋,
返泥唔做小样功課,
小學数學都一直KEEP 到, 中一適應期時趺, 中二回復水平時水平, 数有真要早打底

回覆 MASAYA 的帖子

唔係學校唔教,只不過老師要教的課題已經很多,教得完已經謝天謝地,同埋好睇老師質素,有些老師教得很好,有些老師渾渾噩噩,朝8晚4,放工即走。補習社,顧名思義,課題你學完但係功力未夠,所以要補底,為了令你成績有進步(有進步,學生先會繼續補下去),唔洗從頭再教你,所以教你答題技巧,走捷徑,見到咩字眼就要點答,畀埋formula你背,唔需要額外花時間溫書。
我學校個中文老師雖然學歷高,肯花心機教學生,但係我作文學的技巧都係出面補習社學,有技巧成績就有保障。呢個到高中的時候,無論係家長定係學生都會面對的事實。

應該咁講,暫時係我跟下仔既課程,暫時讀熟課文,再加補充補補,可以應付到。
至於要唔要補習,我諗睇家長同小朋友要求,要求高可能都要補

我個小朋友情況不同。他英文和數學都很好。但平日上課覺得很悶,沒有挑戰性,所以找一些可因材施教的老師教導他,令他不會對學習失去興趣。

little_yolky  可唔可以轉間深D既學校?  發表於 16-9-1 10:01

回覆:點解「小學雜談」而家變咗「補習介紹所」?

香港病了

補習係quick fix,如果話攞d錢出來補習,小朋友會變得好叻,邊個唔想? 不過,現實係無咁簡單。

Jane1983 發表於 16-9-1 10:00
補習係quick fix,如果話攞d錢出來補習,小朋友會變得好叻,邊個唔想? 不過,現實係無咁簡單。
即係拔尖補底囉, 好既就再增潤拔尖補好D, 差既就補底補返好個基礎。老實講, 自己唔係瓣瓣掂, 阿妹學咗phonics, 默書真係勞少咗少少氣, 雖然進度緩慢。家姐掂既咪搵個老外同佢補下oral, 錦上添花囉, 斷估多D機會講總比無講好D既, 你話要學到native咁就緊係無可能。來年既目標, 係响屋企我多同佢兩個講普通話, 同埋執好科中文, 咁就大功告成了。自己執D, 人哋執D, 無咁辛苦丫嘛。

回覆 little_yolky 的帖子

係呀,出去搵人教小朋友,可以係體藝,可以係補習,睇需要和力度,唔係話標籤補習係點樣點樣。
好似有朋友,兩公婆輪流教個仔游水,教到想死都未識。後來搵教練,唔係名師,就樓下會所一對一,一個暑假搞掂左。

引用:回覆+little_yolky+的帖子 係呀,出去搵人

Jane1983 發表於 16-9-1 10:41

係呀,出去搵人教小朋友,可以係體藝,可以係補習,睇需要和力度,唔係話標籤補 ...
講到游水, 真係好奇。兩年前暑假, 我請私人教兩個小朋友1:2, 學咗個半月, 大女中耳炎+暑假就完無再學, 細女只學識浮, 大女只學識自由腳, 細女仲俾惡教練搞到驚咗游水。舊年暑假, 我見細女仲細, 就俾家姐去咗間口碑幾好既泳會學, 點知學咗兩個月, 仍然係自由腳+自由手分開游。今年, 就搵咗另一間泳會, 呢間口碑無咁好但規模較大, 成日話有惡教練, 但親戚學咗幾年話都OK, 咁兩個女女學咗兩個月, 真係amazing, 家姐識咗自由式同背泳, 係連換氣都學埋, 阿妹就學識自由式同背泳腳, 我真係唔可以相信兩個女可以有學識游水既一日, 我同C6禮拜日見到佢哋游水, 真係差D感動到喊咗出嚟 皆因我哋兩個都唔識游水, 好想兩個女識游。所以, 補習社又好泳會又好, 真係要講個夾字, 佢哋依家會keep住開學都一星期游一堂, 實在太開心了。

bobbob  你就好,我仲等緊  發表於 16-9-1 11:24

引用:Quote:Jane1983+發表於+16-9-1+10:41+回覆+

引用:Quote:Jane1983+發表於+16-9-1+10:41+回覆+

原帖由 little_yolky 於 16-09-01 發表
講到游水, 真係好奇。兩年前暑假, 我請私人教兩個小朋友1:2, 學咗個半月, 大女中耳炎+暑假就完無再學, 細女 ...
情況一樣,點止1:2,以前單對單都學唔掂

我想話

本身冇乜游水天份嘅女仔,係要大個啲,手腳協調好啲,肌肉volume同力量高啲,先會學得識學得快。

有時唔關教練事。

我就浪費了兩年前1:1的大錢。今年1:6已經好大進步。

little_yolky  不過,我都好大個,點解仲唔識?我都學咗5年喇。  發表於 16-9-1 11:21
little_yolky  係囉,$500一個鐘,一個禮拜兩堂,幾咁肉赤。  發表於 16-9-1 11:16

樓上講得啱,有時小朋友身體機能、手眼協調,或者腦仔發展,有時真係要到佢ready先得。個個小朋友唔同,慢慢睇位幫佢。

bobbob  我仔學乜都慢過人,所以我都用呢句安慰咗自己幾年  發表於 16-9-1 11:28

回覆 IloveJJ 的帖子

係ga,有d父母係乜野都外判,所以有人講過「唔想教,就唔好生」。係串d,但唔係全無道理。

Jane1983 發表於 16-9-1 11:11

樓上講得啱,有時小朋友身體機能、手眼協調,或者腦仔發展,有時真係要到佢read ...
所以, 有D嘢太早學, 其實係丟錢入咸水海。

200904  完全同意  發表於 16-9-8 11:44

引用:Quote:Jane1983+發表於+16-9-1+11:11+回覆+

IloveJJ 發表於 16-9-1 11:34
係呀!不過有啲太遲學又唔得喎(好似你咁)!因為會驚(例如:游水、踩單車)又可能會怕羞(好似你女講英 ...
我其實諗極都唔明, 阿妹下半身係沉的, 但佢點解換到氣(雖然姿勢核突D), 我成個人好浮的(....因為肥), 但一換氣就沉落去, 手腳分開游又好地地。
‹ 上一主題|下一主題