用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一大B同细B分別大嗎?
樓主: smiley7x24
go

考小一大B同细B分別大嗎? [複製鏈接]

回覆:考小一大B同细B分別大嗎?

我都覺得有分別,起碼group interview, 大b高細b成個頭,細b行出黎已經輸蝕左

回覆:Charlotte_mom 的帖子

完全讚同~

回覆:luv2015 的帖子

完全認同 特別是男仔

我覺得仍然有分別。學術可以補,但應對反應組織能力,大b仍然比細b優勝,而一缐學校正正就是以呢種能力驅分。所以,细b得到一缐機會仍然是少。

louisbbtsang 發表於 16-7-24 23:47
完全認同 特別是男仔
咁男仔考男校,會唔會易d? 至少冇女仔競爭對手

分別很大,舉例一個年尾出世的,做細b身未到5嵗去interview vs. 做超大b身份就快6歲去interview,在各方面的表現分別應該會好大

表現細B和中B分別不大,但細B同大B仍有少許分別,但即使細B和中B表現差不多,小學也偏向選擇中B,對細B始終有D介心。

day_bo 發表於 16-7-25 10:06
表現細B和中B分別不大,但細B同大B仍有少許分別,但即使細B和中B表現差不多,小學也偏向選擇中B,對細B始終 ...
有冇邊D小學唔鍾意收細B架?

點會冇分別?! 問下你自己, 你個小朋友喺年頭, 年中同年尾有冇分別?!

TSL會按大細 B 分組 in,但最後 offer 都偏向大、中B。

引用:Quote:day_bo+發表於+16-7-25+10:06+表現細

原帖由 smiley7x24 於 16-07-25 發表
有冇邊D小學唔鍾意收細B架?
其實普遍也不喜歡細B,無論1線或2缐小學。

有某些學校會著重收多 D大B

而事實上大部份既 K3小朋友,唔講既話你根本分唔到佢大B定細B,意思係個個都差唔多咁叻。

只有少部份個別細B,成長階段真係會遲左少少,你會發覺佢比同斑同學仔做事慢少少,論盡少少,反應慢少少,被動少少咁。

所以,大B/細B考小一有冇分別?
不如問番個別家長,自己個細B有沒有明顯地輸蝕比同班同學仔,如果冇既話,就係冇分別囉 !

咁有明顯輸蝕,做家長既理應早就有發覺,要麼K2時讀多一年,等佢成為大B。亦有家長早在升小自行階段,選一些冇咁熱門既小學,等個細B幾乎可以直入該小學,不用即時面對面試/叩門等高難度動作

影響沒有考幼稚園時大,個別細b當然可以同大b一樣咁叻,但一般情況下,大b成熟d, 學術又叫多大半年時間去讀,加上三年前,入到名幼的都是大b居多,所以實際上還是大b較有優勢。

我自己的小朋友係細B,考幼稚園的時候真係好大差別,依家準備升K2,唔同其他人比,自己同自己比較半年前真係差好遠。但我覺得有時做大B定細B係父母的選擇,小朋友到了小學階段差別已經縮小了。反而做大B再去考直私會好有壓力,破釜沉舟今年唔得就已經無下次機會。而且面試時老師對大細B的期望應該有分別吧?

引用:2011+年12月B收到音小offer+! +

原帖由 mimi66 於 16-07-23 發表
2011 年12月B收到音小offer !
2011年12月B今年應該才4歲多,今年9月讀p1?

當然有分別,年頭同年尾出世可以相差10-12個月!

如果差10-12個月叫有分別,差一天也是有分別的 。

但焦點不是差幾耐的問題,而是心智上,能力上,有沒有明顯的區別,而令他升小時有明題優勢或劣勢。

個人睇法,係要計的話,大B真係會著數少少既。

但也見過細B唔算太叻但成個BB咁太可愛,一樣幾個OFFER,也見過大B 太大,成個技安咁牛高馬大,叩門時(可能老師覺得佢太粗魯),反而冇咩 OFFER

Nath  你好似講緊我屋企個細b  發表於 16-7-27 21:35

回覆:sallyshlau2 的帖子

今年面試,出年9月升小一

回覆:dereklg 的帖子

如果你用普通幼稚園嘅standard, 大細b應該都應付到因為個standard就係切合呢個年齡層,但問題是一線學校考的並不是一般k3 standard。

‹ 上一主題|下一主題