用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幾時開始安排考小學
樓主: Siusammama
go

幾時開始安排考小學 [複製鏈接]

引用:樓主小朋友係未龍B?+升小學係未2018-2019?+

原帖由 Dice_Sep 於 16-07-14 發表
樓主小朋友係未龍B? 升小學係未2018-2019?
11年出世,不過細女,所以9月才升K2

醒目開學勳章 王國長老

回覆:幾時開始安排考小學

培訓方面(自家做,講真架)
1. 要鼓勵小朋友試,唔識都要試。好多問題唔一定有definite answer,但要多角度唸。家長要review一下平時係咪一錯就衝口而出話小朋友錯、唔岩。長時間咁樣,小朋友會怕錯,唔肯試,面試係蝕底。
2. 玩「老師話」:習慣要一聽指令就即做。幾時停、幾時開始、幾時聽、幾時講。咩時候要aggressive咩時間要安靜。要小朋友習慣。面試係得果一陣,呢d係得分位。
3. 要同小朋友溝通,令佢地明白咩叫面試,目的係咩,唔係要日日提住提住要佢地做到一百分。但要佢地記住一入去就要即時提升心理質數。努力左,後果點都無悔。
4. 可以引導小朋友多方面思考,如果有小朋友喊你會點處理?如果隔離小朋友好嘈你可以點?突然肚痛呢點同老師講呢?

以上係我自己小小心得。

HaYi  good sharing  發表於 16-9-10 11:22

引用:培訓方面(自家做,講真架) 1.+要鼓勵小朋

原帖由 Charlotte_mom 於 16-07-17 發表
1. 要鼓勵小朋友試,唔識都要試。好多問題唔一定有definite answer,但要多角 ...
想問下,報果d小一面試班有沒有幫助?

我仔都升K2 依家都睇緊d直資 但始終打算試下只考一間 所以都無谷d咩 本身有諗過去d直資做文職可能易入d 但去完openday都係放棄依個諗頭

請問K2開始要考咩證書好呢?

引用:培訓方面(自家做,講真架) 1.+要鼓勵小朋

原帖由 Charlotte_mom 於 16-07-17 發表
1. 要鼓勵小朋友試,唔識都要試。好多問題唔一定有definite answer,但要多角 ...
多謝您,成日諗學乜學乜去開放日,呢啲重要嘢都唔記得。

引用:請問K2開始要考咩證書好呢? +

原帖由 luv2015 於 16-07-18 發表
請問K2開始要考咩證書好呢?
唔駛考!

如果你認為考既過程對小朋友裨益就ok

引用:各位家長+我個小朋友+今年+升讀+k2+請問應

原帖由 Siusammama 於 16-07-13 發表
各位家長 我個小朋友 今年 升讀 k2 請問應該幾時開始安排考小學呢 唔該曬咁多位

...
生活上既認知要多d留意。 去到邊你都同佢解說下,物都講一餐, 當佢盲咁。

有時間可以早一年去多幾個簡介會,因為k2 昇k3 你未必有時間去哂你心儀既。

其他閱讀習慣待人接物自理能力,而家開始培養可能有d遲。

‹ 上一主題|下一主題