用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 青衣黃士心 VS 基真小學 VS 石圍角小學
樓主: hichau86
go

青衣黃士心 VS 基真小學 VS 石圍角小學 [複製鏈接]

引用:東華三院D小學千其5好去讀。

原帖由 CHING_HO 於 16-06-24 發表
東華三院D小學千其5好去讀。
我都想知點解咁講?

CHING_HO 發表於 16-6-24 12:54
東華三院D小學千其5好去讀。
中學又讀唔讀得過?

點解會咁講?

回覆:青衣黃士心 VS 基真小學 VS 石圍角小學

希望話東華三院的學校唔好讀那位可以解釋一下嗎?就咁講完又唔答人點解即係點呢?

唔解釋即係點呀, 東華三院喺葵青區都有兩間BAND 1中學,
好似升中一都唔錯個噃......

引用:唔解釋即係點呀,+東華三院喺葵青區都有兩間

原帖由 hichau86 於 16-06-27 發表
唔解釋即係點呀, 東華三院喺葵青區都有兩間BAND 1中學,
好似升中一都唔錯個噃...... ...
我反而聽人講東華三院的學校唔錯~所以真係想知嗰個人點解會咁講

黃士心小朋友讀得好開心

引用:但黃士心收跨境,+如交通不成問題,我會選基

原帖由 ww08423 於 16-06-23 發表
但黃士心收跨境, 如交通不成問題,
我會選基真, 最多自己跟緊D學校情況
有誇境嗎??

黃士心今年有收跨境生

個人都唔喜歡某東華三院小學,不過又唔會因此覺得間間東華三院都唔好

回覆:hichau86 的帖子

黃士心唔差!👇update今年wssps升中派位成績理想:1.獲派首志願及首三志願學生均為93%,兩項均高於全港。2.Band1學生92.3%獲派英中。3.第一志願報讀東華三院中學成功率達65%。

係喇,我都想知點解唔好讀東華三院。

吾好意思,前排我比較忙,所以現在才回覆。大家知不知為何多數家長不會自願地把東華三院的小學做頭三位的選擇呢?就算我不講,我估大家一定心裡有數,你或妳會否於自行時選擇東華三院的小學作為首選?或於大抽獎小一派位時把把東華三院的小學放於頭一二位呢?自己問吓自已!會選東華三院小學的家長們請留言告訴大家你們的原因。在此不必多說東華三院的各小學的以往負面事實。簡單從最近的「親子頭條」其中一報導就知一二了。報導如下:【一人一iPad玩殘家長】醒目過來人4大必問回敬校長

近日,有家長在網上張貼一張學校通知,內容大致指有小學要求學生須要自己攜帶iPad回校上課,並且要指定新款的型號,至少要有32GB。
一部較新型號的iPad動輒三千多元,開學前家前要為孩子大費週章,有家長表示,書簿費至少過千元,還得添置文具書包、新校服等。如果家有兩個孩子,費用雙計,現在還要購買新款型號iPad,可真百上加斤。
家長M先生育有兩名正讀小學的子女,他表示,要替子女購買iPad作電子學習已非新鮮事,去年兒子的學校也提出同樣要求。
「學校如此提出,購買前又說電子教學如何好處多以及有多重要,並且說明必須購買。校方還說,開學後學生必須每天帶回學校使用。」
誰料一年下來,M先生發現學校所講的完全是兩碼子的事,他觀察到兒子的學校只一星期使用。在使用電子書的同時其實也同樣使用實體書,看來推行電子書的計劃作用不大,令他質疑是否真的有必要購買新型號的iPad給孩子學習。 」
M先生以過來人身份,建議家長要向校方詢問以下問題:
(1)用了電子教學,是否會減少買實體書?如果不是,又為何要用平板?
(2)學校以電子教學所用的教學時間比例?
(3)是否一定要指定型號?而其他一定不行?(因有許多家長已有其他舊型號平板)
(4)書包內平板,對書包重量及學生負擔有何影響?
Source:  Lily | 親子頭條 或click http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20160709/19688236

回覆 CHING_HO 的帖子

我有個家長朋友曾讀東華三院的小學,以下是她的評語:

「本人的小朋友以前係曾於東華三院XXXX小學到讀既, 但東華三院XXXX小學近年亦多左好多合約老師,一兩年合約果種;而且質素通常都麻麻。低年級通常就會由哩d新老師去教。另外,東華三院XXXX小學D教學深淺度都會較其他學校為低;雖然有英語早讀+唱歌時間,但其實而家好多學校都有類似既做法。除了學術不太好之外,  她的小朋友於東華三院XXXX小學還要面對學生校園欺凌。欺凌造成的傷害是一輩子的,校內很多小朋友都比人”蝦”,老師、主任及校長幫唔到。原因可以是考慮校譽,大事化小小事化無的心態。」如以上是真,那又如何是一間使學生讀得好開心的小學

而我所知有其他學校都有用電子,同時係屯門呢間。
咁所以其他東華三院都唔好?

表面上是用吾用電子書問題,但實質是學校內管理層的問題。若有問題,學校怎會好?所有東華三院的小學是直屬東華三院教育科的。詳細可閱覽有關綱址"http://www.tungwah.org.hk/education/schools-features/"。

引用:表面上是用吾用電子書問題,但實質是學校內

原帖由 CHING_HO 於 16-07-12 發表
表面上是用吾用電子書問題,但實質是學校內管理層的問題。若有問題,學校怎會好?所有東華三院的小學是直屬 ...
其實我唔係好明白,咁係5係意思東華內有問題,變了東華小學都唔係好架?

東華小學間間都校本架喎!
如果因為單一事件就話所有東華學校都差
似乎太武斷,亦欠公平
沒殺了不斷為學生付出的其他東華學校和老師的努力

本人只是把自己及周邊家長得知的知訊告知所有對小一升學有興趣的家長,若各位家長仍深信東華三院所辨的各小學是好或合適的小學,請記住在自行或及大抽獎時,記住記住要選東華三院作小學辨學團體的小學作首選,無謂失去入讀心儀東華三院所辨的小學入學的機會!小朋友入讀後,記住把實況告知給各家長。

不想再浪費自已保貴的時間於東華三院小學的評論了,大家要想清楚才作小一的選擇!

當我見到此評論後,引發我也想發表一下,我都係就讀東華三院小學其中一間的家長,以我此兩年來所見,校方沒有叫過我們買ipad,可能不是所有都是推行電子書教育,講返校內,我覺得我囡讀得非常開心,功課方面適中,不是那些一日幾十樣功課的傳統學校,校長,老師各人給我印象都是熱誠有愛心,並不是所講新入職的老師,教兩年就走。最令我覺得此學校好是因為不會單一著重成績,對學生的運動都兼固得好好,現今好多學生的體適能都很差,我覺得應該兩方面都要注重。
我留此言係希望吾好爲單一,兩樣的事以沒剎全港爲東華三院直屬小學不斷付出努力的人,一竹篙不要打死一船人。我相信其他讀緊東華小學的家長都會明白。
‹ 上一主題|下一主題