用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好想發洩一下
樓主: sandychan0707
go

好想發洩一下 [複製鏈接]

小兔咕 發表於 16-6-22 19:59
我女in 完話比我知佢唔識. 人地問普通話, 佢問可唔以答廣東話?認字唔識, 老師手寫字叫佢認, 太潦認唔到 ...
你個女其實好叻架, 唔識答但係識應變, 學校就係要揾呢D小朋友.

interview見住小朋友反常,搞搞震,坐係度又腳fing fing, 又同老師講唔鍾意上興趣班,最鍾意睇電視同玩玩具,真係睇見眼火爆又唔鬧得佢 出左學校門口我老公已經要即刻教訓佢......依家唯一可以做就係,心存一絲希望,等電話等結果,大家都加油呀!叩門真係好煎熬...

回覆:好想發洩一下

唯有希望出現奇蹟啦!

AC100209  祝你成功!  發表於 16-6-22 20:42

引用:叩門好辛苦吖!寄咗好多間,唔係間間有得見

原帖由 sandychan0707 於 16-06-22 發表
叩門好辛苦吖!寄咗好多間,唔係間間有得見,有得見又撞期!
1st in之後好似等開六合彩咁,等信、等電話!
...
小朋友先前有無考私小,直資 back up? 認可證書係邊種?成績好唔好?

想當年我地同一日上午in 劉華下午in 城城,點知阿仔病到5顏6色連門口都出唔到,結果去左人人都話唔夠靚仔嘅學友,一年下來慢慢學懂欣賞他的內涵,希望餘下的5年會每天愛他多一些

兜兜要轉轉    發表於 16-7-27 12:59
Tintin926  這樣才飲恨,出師未成  發表於 16-6-23 01:16

引用:interview見住小朋友反常,搞搞震,坐係度

原帖由 AC100209 於 16-06-22 發表
interview見住小朋友反常,搞搞震,坐係度又腳fing fing, 又同老師講唔鍾意上興趣班,最鍾意睇電視同玩玩具 ...
唉,呢D日子真係要忍,眼淚在心𥚃流好喇。你鬧佢都無用。

引用:Quote:原帖由+sandychan0707+於+16-06-22+

原帖由 DevilPig 於 16-06-22 發表
小朋友先前有無考私小,直資 back up? 認可證書係邊種?成績好唔好?
有吖!有一間和私收,但唔太中意,所以放咗!
有starters 14盾,movers 考緊,校際朗誦節英文公開組季軍,廣東話故事比賽、英文朗誦、唱歌比賽冠軍!
Trinity gold丶silver 、GESE 1 distinction !有跳舞考試証書,另外學習小提琴一年!
其實都唔算叻!普普通通啦!
但年尾出世、太多叻人喇!無耐吖!

引用:想當年我地同一日上午in+劉華下午in+城城,

原帖由 Ocean419 於 16-06-22 發表
想當年我地同一日上午in 劉華下午in 城城,點知阿仔病到5顏6色連門口都出唔到,結果去左人人都話唔夠靚仔嘅 ...
呢個比喻好有趣!

回覆 小兔咕 的帖子

係呀,鬧黎都無用,但真係好激氣。
每次interview前更加唔敢鬧,就怕佢大小姐被人鬧完唔高興,入到去面燶燶又唔肯講野。

小朋友去邊間學校讀其實都係緣分來的,不要太傷心。音樂椅去到9月的,希望仍在的,振作

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+16-06-22+發表小

原帖由 sandychan0707 於 16-06-22 發表
有吖!有一間和私收,但唔太中意,所以放咗!
有starters 14盾,movers 考緊,校際朗誦節英文公開組季軍, ...
why 要放棄私校?叩唔到門咪好驚?你小朋友已算好好成績,都只得一間私校,令我好担心

呢啲同様事件出現了好幾次,之前陳守仁入到3rd in,校長話阿女英文同數學好,但老師問佢問題唔多答,結果waiting!我到宜個心重痛緊!

所以學校其實都幾著重小朋友對答反應,學術可能其次!

引用:Quote:原帖由+sandychan0707+於+16-06-22+

why 要放棄私校?叩唔到門咪好驚?你小朋友已算好好成績,都只得一間私校,令我好担心

...
我識好多人叻過阿女好多!

明白你心情。

...
我估因為阿女太有性格,所以學校唔收佢,其實佢一啲都唔怕人㗎!比賽前老師話成日叫佢練一次比佢聽,佢就唔係太肯,但每次比賽佢一上台,就好似另外一個人咁,做得好好,每次都有超水準表現!
唔明白點解,佢成日唔答老師問題!面試次次係咁,實唔收啦!
我唔知點幫佢!

引用:想當年我地同一日上午in+劉華下午in+城城,

原帖由 Ocean419 於 16-06-22 發表
想當年我地同一日上午in 劉華下午in 城城,點知阿仔病到5顏6色連門口都出唔到,結果去左人人都話唔夠靚仔嘅 ...

我都只叩左三間,因為阿女其實咩都ok, 不過無膽,超級「蛇呱」,所以預左佢interview十問九唔答,但竟然in第一間老師問足15mins問題,佢竟然問足,不過有D唔識,但已經令我十分驚訝
星期一去左in第一志願,小朋友自己in左2hrs, 出呢同我講全部識,只系普通話唔識,竟然有舉手,仲答左好多問題,今早收到電話雖然on waiting, 不過接近200人中阿女可以做到甘,已經好叻, 希望盡快收到offer啦

引用:我都只叩左三間,因為阿女其實咩都ok,+不過

原帖由 lolo1112 於 16-06-22 發表
我都只叩左三間,因為阿女其實咩都ok, 不過無膽,超級「蛇呱」,所以預左佢interview十問九唔答,但竟然in ...
有時考學校好似拍拖咁!真係講緣份!我中意佢時都要佢中意我先得架!
宜家心情真係尋尋覓覓、冷冷淸清淒淒慘慘戚戚......
重慘過失戀吖!

mayyylai  比喻得好 "到" 呀  發表於 16-6-23 10:44

唔好踩低自己既小朋友,搞到佢冇晒自信,只會IN 一間衰一間...
‹ 上一主題|下一主題