用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有冇住屯門或元朗家長俾小朋友出九龍讀書? ...
樓主: choyke
go

請問有冇住屯門或元朗家長俾小朋友出九龍讀書? [複製鏈接]

Re: 請問有冇住屯門或元朗家長俾小朋友出九龍讀書?

Almaz,

因為我很想bb可以入到培正, 如果萬一考幾間都唔得, 至少也可留係迦南讀k1, 因為培正也好, 根德園也好, 她們都沒有n1的, 而只有迦南才有, 所以我就俾bb係荃灣海濱讀n1啦. 到k1, 再考其他幼稚園.  我都知道轉車會好煩, 所以我都會考慮搬屋. 你有邊間心水幼稚園呀?  除左培正外.
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

Fionyiu,

如果在九龍,除了培正,我暫時沒有其他心水,因為我想近返工.你囡囡幾月出世?培正k1要足三歲.好嚴謹,9月份出世都不可以.要9月前.

我想告訴您,我個人認為oscar不太好,我就住在oscar對面,好近.但我都沒有去.原因我不想在這裡說,因為免得惹起很多媽咪不滿.它的最大缺點是行政混亂及商業化.學費及書簿費也偏貴.

Fionyiu,

我自己本人就比較鐘意青山聖彼得.  因為我覺得校園環境比較適合小朋友.  有戶外地方. 校園又大.  老師都幾nice.  但係oscar 就相對好暗同有一種谷束o既感覺. 我覺得佢(某d) 老師唔多pro. 囉.   加上,  我感覺, 青山聖彼得, 比較著重小朋友o既基本發展同比較著重小朋友o既禮貌呀, 與人相處呀. 等等.  oscar 比較著重話讀完d 小朋友會學到咩字呀. 咁囉.

我唔敢話oscar 唔好. 只係我個人喜好. n1唔係要學咩字. 係要佢學同人相處, 學下紀律呀. 返下學呀. 有3 個鐘頭消耗下佢o既精力.  所以我比較鐘意青山聖彼得.  但係當然k1就...

其實你真係要諗諗, 到底n1, 你自己想小朋友著重咩多d.  講真, 我係你, 我就唔會俾小朋友n1出去.  因為太細同我覺得應該冇咩分別囉. 就算你係屯門讀.  唔會影響你入邊間k1架.  k1只係睇小朋友現場表現架姐.

Almaz,

死啦. 我講左.

choyke,

係呀.  oscar真係咁.......我99仲話好good. 唉......又係貪近.  choyke...唔洗"c"....   
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

Almaz,

我囝囝係8月出世的.  但相對來說都屬於細囝.  你女兒讀邊間幼兒園呀?

原來oscar唔係咁good.....

Fionyiu

其實oscar真係好受好多屯門媽咪歡迎架. 所以你奶奶咁講. .都明白o既. 只係我或某d 媽咪會有唔同睇法.  其實有d 媽咪都鐘意救世軍, 你都可以諗下. 不過係全日制.  你可以又諗下啦.

Fionyiu 寫道:
Almaz,

我囝囝係8月出世的.  但相對來說都屬於細囝.  你女兒讀邊間幼兒園呀?

我囡囡今年九月入讀救世軍.其實我跟choyke的想法一樣.n1跟本不用出去咁遠讀,佢都解釋得好清楚.你奶奶住那兒呀?幫你諗諗啦.

Fionyiu 寫道:
choyke,

係呀.  oscar真係咁.......我99仲話好good. 唉......又係貪近.  choyke...唔洗"c"....   

噢!原來係囝囝.
有人仲同我講oscar係屯門的名校呀!起初我都想囡囡係到讀,但經過幾次了解後,不是想像中咁好.決定放棄.

choyke 寫道:
Almaz,

死啦. 我講左.

沒關係.你說了我心中所想.還有一些我自己在這學校的經歷沒有在這裡說出來.我所遇到的,令我不能接受.

我都入過oscar及聖比得堂的學校參觀,我個人一定會選聖比得堂。請問你地知唔知元朗商會小學好唔好?我老公話都幾出名,佢有小小想仔仔讀這間小學。可否比d意見!(我發覺現在好多時都係唸咗小學先唸幼稚園)

Almaz,

喂, 我想知呀. pm 話我知呀.

xs0156,

sorry 呀. 我唔係好熟元朗學校呀. 我諗fionyiu 可能會知掛.

好長篇架.有時間才告訴你.我覺得在這裡公開都沒有問題的.因我說的是事實,又不是抺黑學校.但如果說了,我恐怕會影響準備報名的而不報名.將入讀此校的家長担心學校其實辦得不好.怎好呢?    如果有其他媽媽要求我講我的話,我會選擇公開.

Almaz.,

講啦. 講啦.  等我地多d了解.  我姑仔的兒子也有可能今年入讀此校n1.

Almaz 寫道:
好長篇架.有時間才告訴你.我覺得在這裡公開都沒有問題的.因我說的是事實,又不是抺黑學校.但如果說了,我恐怕會影響準備報名的而不報名.將入讀此校的家長担心學校其實辦得不好.怎好呢?    如果有其他媽媽要求我講我的話,我會選擇公開.

xs0156,

sorry.  其實元朗d學校我都唔係好熟.  因為我由細到大都係住tuen mun的.  不過我聽d朋友講光明小學幾好.

choyke 寫道:
xs0156,

sorry 呀. 我唔係好熟元朗學校呀. 我諗fionyiu 可能會知掛.

almaz,

吓. oscar係屯門的名校. 你唔係嚇我嗎??    

Almaz 寫道:
[quote]
Fionyiu 寫道:
choyke,

噢!原來係囝囝.
有人仲同我講oscar係屯門的名校呀!起初我都想囡囡係到讀,但經過幾次了解後,不是想像中咁好.決定放棄.[/quote]

almaz,

我99住係悅湖的.  點解我會安排bb去迦南讀n1其實有幾個原因的. 一.  如果bb最後係九龍塘考唔到好學校, at least可以係迦南讀k1, 唔洗interview.  二.  如果bb萬一真係係迦南讀k1, 佢唔洗又再適應第二間學校.  老師亦會好了解bb. 三. 如果bb n1係tuen mun讀既話, 我99佢地實話讀得好好地, 轉咩呀.....好多說話聽. 所以我才會有咁既決定.

Almaz 寫道:
[quote]
Fionyiu 寫道:
Almaz,

我囡囡今年九月入讀救世軍.其實我跟choyke的想法一樣.n1跟本不用出去咁遠讀,佢都解釋得好清楚.你奶奶住那兒呀?幫你諗諗啦.[/quote]

My daughter is studying in Oscar now (N1) and will go to Kentville for K1 in the coming Sept.  

Janetlo,

Congratulation!!

janetlo 寫道:
My daughter is studying in Oscar now (N1) and will go to Kentville for K1 in the coming Sept.  
‹ 上一主題|下一主題