用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14 網 新手填表問題
樓主: bobo700m
go

14 網 新手填表問題 [複製鏈接]

引用:回覆+lovecupid+的帖子 但係好多乙一二已

原帖由 bobo700m 於 16-06-12 發表
回覆 lovecupid 的帖子

但係好多乙一二已派晒位,放後面根本冇用,都要填埋落去??
後面無用?
如果你只填乙一、乙二,而咁唔好彩唔中,你以爲佢會派間寶校俾你就算呀?佢係會係「全香港」剩餘學位(即係全港寶校)之中派一間俾你。
至於果間學校係唔係你果區,應該無人答到你。

回覆 gk678 的帖子

我意思不是只填乙一,二.
而是明知一些熱門學校,乙一,二都收唔晒.
個d學校係咪冇必要填落去?
例如 丹循,北循, 嘉諾撒等  .......放乙三肯定入唔到,甘我乙一,二冇選,
乙三打後,這些學校係咪冇必要填?
如果唔填,剩下可填的學校已不多.
我見有d人話最好填晒所有選項,我覺得不太明白.
謝謝

回覆:bobo700m 的帖子

你可以話熱門嘅學校唔填都得,或者咁講,你填係寶校之後都一樣,你係正確嘅;問題係每個人嘅熱門都唔同,有得搏點解唔搏呢?

回覆:14 網 新手填表問題

例如,每間學校都有過百學生叩門,咁你派唔到理想嘅學校,叩唔叩?十分一都搏?要做好多野架喎。

我當年就係填左四間,第三志願已放康山墊底,
交表時,果個人都好詫異我填咁少,
仲問我唸清楚未,
講真,將d 大熱填落3 之後,同冇填有咩分別

引用:Quote:原帖由+bobo700m+於+16-06-12+發表回

原帖由 gk678 於 16-06-17 發表
後面無用?
如果你只填乙一、乙二,而咁唔好彩唔中,你以爲佢會派間寶校俾你就算呀?佢係會係「全香港」剩 ...
有朋友就係無填哂,今年派左伊斯蘭學校,欲哭無淚😪

如果16無借學位俾14,14真係填完乙1,2唔入就去左唔受歡迎學校。呢個係14嘅特色,乙2都派得好其實係呢個網唔容易,係極少數嘅幸運兒。

或者諗下派得唔好時會扣邊d學校,填表時放左止蝕個位後就將想扣嘅學校都排哂落去,扣門時都可以有d誠意顯出黎。

如果填左一兩間就唔填,除可能好似上面所講派左去唔知係mug嘅學校,感覺上自己好似未盡力去填表咁,派得唔好可能會幾後悔。
好好利用埋甲2,甲3位置,可能係好好嘅逃生出口。

引用:Quote:原帖由+gk678+於+16-06-17+發表後面

原帖由 JCMW 於 16-06-21 發表
有朋友就係無填哂,今年派左伊斯蘭學校,欲哭無淚😪
屯門架喎,唔係14區家長黎架?!

引用:我當年就係填左四間,第三志願已放康山墊底,

原帖由 ching923 於 16-06-21 發表
我當年就係填左四間,第三志願已放康山墊底,
交表時,果個人都好詫異我填咁少,
仲問我唸清楚未,
呢區係可以咁做,只要你鍾意康山就無問題。

引用:Quote:原帖由+JCMW+於+16-06-21+發表有朋友

原帖由 gk678 於 16-06-21 發表
屯門架喎,唔係14區家長黎架?!
佢41網,只填5間,派左慈雲山個間伊斯蘭學校

JCMW 發表於 16-6-22 10:16
佢41網,只填5間,派左慈雲山個間伊斯蘭學校

41網派伊斯蘭?

伊斯蘭係45網小學, 無借位俾41網, 就算佢過晒期限先交表, 41網+43網借位學校都一定有位剩, 無可能派到呢間.

唔通你朋友既志願又係做"作家"?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-22+10:21+

原帖由 hkpapa852 於 16-06-22 發表
我問清楚先

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-22+10:21+

原帖由 hkpapa852 於 16-06-22 發表
問清楚,佢係45網,只填左幾間所以派入伊斯䔵學校,41網個個係派左去黃大仙,係我記錯左,唔好意思,請見諒🙇🙇🙇

JCMW 發表於 16-6-22 10:28
問清楚,佢係45網,只填左幾間所以派入伊斯䔵學校,41網個個係派左去黃大仙,係我記錯左,唔好意思,請見諒 ...
45網中唔到乙3乙4, 唔係去陳南昌就伊斯蘭
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 zanezane 的帖子

明白,謝謝
‹ 上一主題|下一主題