用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心分享:各位仍在等offer的家長不要氣餒 ...
樓主: 晞晞爸b
go

真心分享:各位仍在等offer的家長不要氣餒 [複製鏈接]

mcl203 發表於 16-6-3 01:26
點解唔得 ....放榜後即係第3階段自由收生...只係小學仲有幾多個位剩
...

引用:(以下內容有點長,不喜勿插,謝謝)太久沒

原帖由 晞晞爸b 於 16-06-02 發表
(以下內容有點長,不喜勿插,謝謝)
太久沒上EK了,寫這篇文並非想show off,而係自己今年報學校嘅心歷路程 ...
我係過來人,絕對明白,恭喜你,加油

太久沒上EK了,寫這篇文並非想show off,而係自己今年報學校嘅心歷路程 ...
親力親為去做咁多準備真是超級好爸爸。支持你,祝叩門順利!

我個女又係細B明年K2考直私。。。原來細B考私小咁慘烈。。。唉,但真的不想無啦啦repeat

回覆:真心分享:各位仍在等offer的家長不要氣餒

恭喜你!知你是個勤力的人,應該會知,但也在此提醒,先去教育局申請返張小一入學證才叩門,因你參加任何政府派位,你沒有這個文件,如要叩門,要去補領呢!我只知要補領,詳情打去教育局吧!

Sorry,漏字,是沒有參加派位,所以需要補領

恭喜你! 充滿正能量的POST!

弓喜你.
我個仔都係細仔. 好彩係男校,
雖然會有同級同學大佢一年,
但初小階段只係開頭大家辛苦少少
跟住都可以
所以唔好擔心大細仔之能力
加油

幼稚園重讀個䅁多數是家長提出,老師反而會認為小朋友跟到進度而反對,甚少是老師提出。我相信老師有這個意見,想必是考慮到小朋友能力未能銜接升小,所以家長應正視問題。

引用:Sorry,漏字,是沒有參加派位,所以需要補領

原帖由 lenny1130 於 16-06-03 發表
Sorry,漏字,是沒有參加派位,所以需要補領
其實叩門學校都無話收都需要補領小一註冊證嗎?因申請左政府官津校有部分私校講明會把收返個offer,變做waiting,咁到時失落叩門又無埋私校個位點算?有無人可解釋下,我都想知

晞晞爸b 發表於 16-6-2 20:35
晞爸, 我記得你丫~ 我女都係12月虎年細B, 由於我地同老師都覺得佢跟到, 所以今年都直接參加埋統一派位~
幸運地, 因為我果區開左間新既私小, 於是早早就去左報名, 所以一早收左唔洗煩, 不過就要承擔新校既RISK囉~

話唔擔心就假, 不過自從經歷過女既幼稚園因為校舍冇左而要轉來轉去, 就發現小朋友自有佢地既讀書緣, 有時候我地覺得收佢既學校未必係最好, 但讀讀下就會發現, 原來係最適合佢~

大家一起加油!
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

晞晞爸b 發表於 16-6-2 20:35
其實你馮什麼觀察到/覺得你孩子跟到?老師有沒有舉出什麼例子而建議repeat,同你自己的想法有乜gap,什至想下為什麼一定要做細,做大又如何?除了用多一年時間,一生人咁長,會有什麼損失?但若上到小一跟唔上,你會不會很後悔,另一半有yun言⋯
我不是想persuade 你轉做大,只是提出一些可能之前未想過的問題/angle

其實做細B都幾好,比別人多一次機會。
樓主小孩沒參加派位,有什麼不順意的,他明年可再玩多次。(樓主說的)

MrBeast  讀過小學就不可以參加大抽獎  發表於 16-6-3 15:45

引用:Quote:晞晞爸b+發表於+16-6-2+20:35+(以下

原帖由 MrBeast 於 16-06-03 發表
其實你馮什麼觀察到/覺得你孩子跟到?老師有沒有舉出什麼例子而建議repeat,同你自己的想法有乜gap,什至 ...
我一早已經想講。

好少老師會提議K3 repeat。佢講得出,一定有佢原因。如果你要override老師suggestion, 要好清楚將會預計發生乜問題同如何應對。

我今年的經歷和樓主的都一樣…..都係報十幾間….但無厘頭有兩間收咗……
又係無報自行分配學位……仲要等1月30日去觀塘直接揀學校參加統一派位….
等將小一申請表無自行紀錄,去叩門唔怕111問題。
現在都是現最後的叩門遊戲,小朋友上晒彈藥……參加公開比賽有晒名次…唔係豬肉獎或無認受的比賽……
希望有好結果….

引用:Quote:原帖由+lenny1130+於+16-06-03+發表S

原帖由 elysion 於 16-06-03 發表
其實叩門學校都無話收都需要補領小一註冊證嗎?因申請左政府官津校有部分私校講明會把收返個offer,變做wai ...
如果有私校offer 又去參加統一派位,有部份私校會取消offer.
但去叩門是無影響,因為私校唔會知你去叩門。

回覆 晞晞爸b 的帖子

恭喜你 ... 好明白你既心情 .... 祝你叩門都成功 !

elysion 發表於 16-6-3 13:52
其實叩門學校都無話收都需要補領小一註冊證嗎?因申請左政府官津校有部分私校講明會把收返個offer,變做wai ...
部份私校係話....若你已接受佢地offer...仲去參加統一派位....佢地知道有權/會取消留俾你個位
叩門....即係第3階段自行收生....私小係無從得知/無力阻止 你去叩某D官津

只係...若最終放棄私校offer...係唔會退水啫
呢類叩門係好普遍 ~~~

叩門其實重難玩過考直資,私小。  直資,私小係你報名就有得in, 叩門好多都係揀人見,你有無信心憑你準備嗰份個人檔案可以令人揀你個仔見?

‹ 上一主題|下一主題