用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年入幼稚園K1(元朗)媽咪入嚟傾吓! ...
樓主: longheibaby
go

06年入幼稚園K1(元朗)媽咪入嚟傾吓! [複製鏈接]

Re: 06年入幼稚園K1(元朗)媽咪入嚟傾吓!

Thanks ! 小露兒 !

小露兒 寫道:
evitalcm,
多數入天水圍李宗德 - 因為用英文和普通話教學,想要學語言就最適合,而萊茵出來英文底夠就不吃力.
跟著就是光明和元朗官小 - 因為中學派位好.

請問一下你地, 我頭先打電話問先知原來真光係元朗都有兩間嫁 ? 我都烏啄啄,咁請問邊一間先好o的 ?     唔該

evitalcm
元朗真光,近周未主愛,有間教會個間,年年只係攞表交表已經多人,我今年排成個鐘,而朗屏真光係係屋村樓下,我見真光TOPIC d家長就話元朗真光d課程深d,重有家長投訴太多功課,但,依家改善左囉!

係呀 ? 咁即是叫做屏信街個間先係比較好啦喎 ? thanks!請問佢今年收學費又幾 $呀 ?

吉蒂 寫道:
evitalcm
元朗真光,近周未主愛,有間教會個間,年年只係攞表交表已經多人,我今年排成個鐘,而朗屏真光係係屋村樓下,我見真光TOPIC d家長就話元朗真光d課程深d,重有家長投訴太多功課,但,依家改善左囉!

evitalcm
學費係$1209x10個月....我覺得平靚正,佢地請小朋友去m記,個個都有個餐食唔洗比錢,過時過節,個個都大大袋禮物,去參觀坐旅遊車好多都唔洗錢,d家長重驚學校蝕本   

喎 !! 聽咁講平過萊茵好多喎 !!

吉蒂 寫道:
evitalcm
學費係$1209....我覺得平靚正,佢地請小朋友去m記,個個都有個餐食唔洗比錢,過時過節,個個都大大袋禮物,去參觀坐旅遊車好多都唔洗錢,d家長重驚學校蝕本   

Hi,吉蒂,
你說的有些是事實, 但有些我不大認同, 如下:

1) 萊茵係谷學生谷得好西利, 家長都要教埋一份先得
<沒錯,情度較其他幼稚園深, 但付出努力是不會白費的, 加
    上家長的配合,上一年級就不吃力, 很輕鬆.
    要知道上一年級是 一個大轉變,到時才發現自己的小孩跟
     不上,才去谷他, 他才辛苦.
    Mummy們, 你想先苦後甜, 還是先甜後苦,就要好好考
     慮>

2) D老師毫無愛心,白鴿眼,見到你攞LV,有工人跟尾,就鬼咁
     熱情介紹,你成個師奶咁樣,就會問你識唔識英文,家長都
     要教埋一份先得,當然唔止我一個覺得,校長有架子
     <印象中無愛心的老師有一位,巳經炒

真光係未無全日班架??

你地知唔知朗屏聖恩好唔好呀??
仁德厚澤載福慧 輝炫矢志盛風華

CutieSo
真光沒有全日的,聖恩好少聽,唔太清楚好唔好呀!
小露兒
  的確,我初揾學校都以為越深多功課,要成日默書背生字就係好,但我教書的先生,佢一直堅持要揾d活動教學,不要太催谷小朋友...佢見過好幾個同事例子,到k3已經唔願返學,因為太辛苦,日日驚做功課,反而有d有反效果....我不想我小朋友係咁,講真,我地認為,學前教育應該係幼兒學習群體生活,建立自信,學習紀律,學習獨立,有快樂既校園生活,培養小朋友學習興趣的一個重要階段為主...讀書生涯咁長,到小學,中學,大學,有排追有排讀....每位家長有唔同睇法既

小露兒,吉蒂的講法都有佢道理,其實選擇學校,
都要睇下個小朋友係受邊套先得,有D係要迫,有
D小朋友,迫佢反而會有反效果(唔願返學),所以
唔好聽邊個話,邊間好就讀邊間,要自己去了解一
下間學校是否適合自己小朋友。

好多媽咪都只會著重小朋友的成績,其實品德先係
最重要。

我個仔都係06年K1
我心水幼稚園就係萊茵(不是千色果間),原因最近屋企,
仲有信義會生命,佢的教育方式好,
都有考慮其他啟思,奧斯卡,激活,肖珍...
而我又唔想揀全日,都唔知邊間適合!?

hi, 各位媽咪, 我個囝囝都係06年讀k1, 我依家都未決定入邊一間, 我同我先生都想近屋企附近多d, 同埋都唔想迫個囝讀得太辛苦, 有很多媽咪都話肖珍, 真光, 同生命堂好, 但距離我屋企較遠.

我屋企附近有都有幾間幼稚園, 有太陽島, 查理斯, 殷翠同啟思. 我想係這幾間裏面選一間, 有冇媽咪有好建議呢?

hihi
各位媽咪你好,我仔仔都是會明年報k1
而我自己都有心水
初時我想揀啟思,但原因我覺得佢的活動教學應該對小朋友的發展會好,但如果我個仔會海外升學或於香港讀國際學校我一定會揀, 但我不知道此學校會否適用於香港的教育制度麼,因我怕若升小學時會有困難.仔仔會追得很辛苦呢
現在我想替他選真光或肖珍, 但那一間最好,真的很難選擇,
我現在唯有一切隨緣吧!
現在我想將我仔仔於今年8月報nursery做個pre-school學習先,比佢適應下學校的生活,希望到時面試時佢都唔駛咁驚嘛.但唔知比佢讀邊間,請問你們有有介紹呀,因幼兒園我並不太清楚, 有朋友提議我珈琳, 而我有想過一間叫英藝(剛於元朗開分校)會於8月開學, 咁新都唔知試唔試好????

[quote]
longheibaby 寫道:
小露兒,吉蒂的講法都有佢道理,其實選擇學校,
都要睇下個小朋友係受邊套先得,有D係要迫,有
D小朋友,迫佢反而會有反效果(唔願返學),所以
唔好聽邊個話,邊間好就讀邊間,要自己去了解一
下間學校是否適合自己小朋友。

好同意你o既講法, 所以先之十五十六 !!! 唔知搵邊間好   因為我到以家仲唔知個仔授邊套呀 ????

有冇媽咪去過元朗D幼稚園視察過呀?
如果有記得返黎報料喎!

我囝囝又係06年要讀K1 (03年12月出世)

上個月尾我跟朋友帶我同老公與及囝囝去參觀過肖珍, 我地去果日係Sat, D學生唔駛返學, 但甘岩K3要影畢業相! 我經朋友介紹下, 與學校最大果個人(校X)見過面傾過幾句! (我朋友係基督徒亦係返肖珍裹面聖馬提亞堂, 個校X亦係目師) 我又同主任傾過計, 不過我覺得佢D態度唔係幾熱情甘! 可能佢地未派表啦! (要9-10月再打去check派表) 個主任又話我囝囝太細個(班中細仔), 又話D老師會教得好辛苦!! 嘩! 唔係話! 竟然同我講D甘既野! 驚D老師教得辛苦??? 如果怕辛苦, 不如唔好收K1學生啦! 直接收K2咪得囉! 又叫我不如比囝囝06年讀N1先, 07年至讀K1!! 如果07年先讀K1, 甘我囝囝咪成3歲8個月至有得讀K1!!! 個主任講到最尾都好似唔想我囝囝讀甘?? 有D似倒學校米甘! 如果呢間肖珍唔係名校既話, 我都唔會考慮呀!

講番學校環境, 以幼稚園黎講都算幾大! 連埋地下果層有3層高, 每個課室空間都唔細! 以K1每班有3個老師附責! 又有一個大禮堂(教堂~聖馬提亞堂), 亦有一個露天場地比小朋友玩! 佢地好似無外籍老師任教!

今年K1學費 ~ $1596/10期 (半日)
www.chiuchunkg.edu.hk

我都有幾間心儀既幼稚園, 之前都有打去問過今年K1學費及其他問題, 亦唸住會實地參觀下!

肖珍 $1596/10期 (半日)
真光(屏信街) $1209/10期 (半日)
珈琳(安寧路) $1329/12期 (半日)
啟思 $1780/12期 (半日) ~ 10月有 open day!
信義 $1471 (半日)
大江埔 $1350 半日

不過其實我都有唸過比囝囝讀半年N1先, 等佢學番D野, 唔好同其他大個佢果D相差太遠! 但又唔知邊間好! 你地有無好提意?

周宋主愛$2260 (全日)
珈琳(西菁街) $1550 (半日) ~ 得14個學位!

大家比D意見我啦! 因我搬入元朗住都只不過得10個月時間咋! 對元朗各方面都唔熟!

chaichai :

hi!我係05 k1 家長!其實我都無咩提議俾到你﹐不過我好有感受﹐如果係細仔﹐最好返下N1﹐因為我囡囡都算細女(9月生)﹐佢比較起好多返緊N1或者d 同年的大仔好多方面的表現都係爭d.....尤其12月的細細仔﹐可能真係會跟得辛苦d.....d 小朋友差幾個月出世﹐佢地的能力差一截都唔奇.....所以成日聽見話最好足三歲入學﹐始終唔足歲能力較高的唔多....有位朋友個女就係咁﹐而家要repeat K3:-| ....所以如果能力俾到佢返n1!
聽講周宋主愛好好﹐但好似好多人排隊﹐所以最好拿拿林去問下先好~   

soong,

好多謝你既提議!

N1? 我有唸過比囝囝讀架! 不過係老公話唔雖要咋! 佢話最緊要快樂中學習! 因老公細個時都係班中細仔! 佢又唔覺自己同其他人有咩唔同喎!

我岩岩至知大江埔都有N1讀呀! 不過唔知呢間好唔好? 但係D老師好似好有禮貌甘(傾電話)!

‹ 上一主題|下一主題