用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔著名官立小學,發生小六呈分改卷風暴 ...
樓主: pkwong111333
go

灣仔著名官立小學,發生小六呈分改卷風暴 [複製鏈接]

現在是中文作文卷,冇model answer

dse2017  你知道點mark 分?  發表於 16-4-22 03:22

回覆:灣仔著名官立小學,發生小六呈分改卷風暴

獲加分個班學生,是否其它科成績都排較前?

樓主開首比人感覺係想街外人相信
原先改卷準則不利某一group(不是banding)學生,
所以學校要重批試卷去保障呢一group學生
(通常嘈得都係經改動後蝕咗或者無着數)

實情係唔係真係原先改卷準則有誤,
所以本身校方都諗住要重改,
點知有老師早咗派卷(會唔會泥個老師就係一開始改卷果個?),
穿咗煲先令樓主覺得好似「唔公平」?

作文同口試無記錯係中point就有分,
離題、錯別字先會扣分,
真真正正客觀咁跟marking scheme比分,
唔代入個人感受,
作文、口試先有可攞滿分

當然依家各位評論都只係建基於樓主所提供嘅小量資訊,
唔排除樓主或其他人提供到更詳盡資料,
各位會「今天的我打倒昨日的我」

引用:樓主開首比人感覺係想街外人相信原先改卷準

原帖由 5kin 於 16-04-22 發表
樓主開首比人感覺係想街外人相信
原先改卷準則不利某一group(不是banding)學生,
所以學校要重批試卷去保 ...
十分認同你!

作文卷佔該科%是?20分之差實質差幾遠?

王家爸爸  如果所有人都被改低20分,對呈分排名影响很少。  發表於 16-4-22 08:38

引用:唔好意思moon.ng,可能我唔識寫,但香港有一

原帖由 pkwong111333 於 16-04-21 發表
唔好意思moon.ng,可能我唔識寫,但香港有一個梁特首已足夠啦,我只想有公平!謝謝你! ...
不用時時事事都政治化,那樣自己會越來越唔開心!

dse2017 發表於 16-4-22 00:17
考試改卷,有model answer. 記得當年也是因為model answer 而跌到Band2, 中文及常識得7X幾分,check 卷之後 ...
路過搭咀。
我想 model answer 是官校文化,不知道津校是否也如是。

大寶自四年級起就常遭遇 high level answer,老師也承認答案是對的但與 model answer 不符,因而被扣分的情況。不服氣又如何? 學校一句 model answer 就是天條。

其實最重要一件事係, 到底今次改分, 不滿既家長有多少? 改分既原因是否合理?

軒小考試中英數常每科以200分為滿分, 作文卷應該只佔中文科當中60分, 如果扣20分, 咁即係扣咗份卷既1/3喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

1010mum 發表於 16-4-22 09:26
路過搭咀。
我想 model answer 是官校文化,不知道津校是否也如是。
都係睇MODEL ANSWER

hkpapa852 發表於 16-4-22 09:43
其實最重要一件事係, 到底今次改分, 不滿既家長有多少? 改分既原因是否合理?

軒小考試中英數常每科以200分 ...
題外話....原來係每科200分....我仲以為某網友講198..199...200份6科計出黎既分天

mcl203 發表於 16-4-22 10:14
題外話....原來係每科200分....我仲以為某網友講198..199...200份6科計出黎既分天
...

一向攞到200分滿分機會較高既科目只有數學同常識, 中英兩科當中要計埋口試, 聆聽同作文, 呢兩科要攞滿分..... 初小會有機會, 高小就....... 不過間間學校要求唔同既!

mcl203  當然 ~~~  發表於 16-4-22 10:25
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果由本班老師改卷...當然出現爭議性較多
我小朋友以前間小學...由別班老師改卷...本班老師執手尾~~~

呈分試卷都要呈上教局作抽样檢查嗎?看到幾份分数都塗改过会引起关注?

我校由同一老師改全級同學份卷, 我諗咁樣可以有相同標準

Yanamami  Same same  發表於 16-4-22 10:31

醒目開學勳章

引用:我校由同一老師改全級同學份卷,+我諗咁樣可

原帖由 jackjackwin 於 16-04-22 發表
我校由同一老師改全級同學份卷, 我諗咁樣可以有相同標準
以我所知,軒小都是由一個老師改晒全級的卷

如果家長真係有懷疑,點解不問校長,或者去投訴?在ek講,無用架wor

引用:唔好意思moon.ng,可能我唔識寫,但香港有一

原帖由 pkwong111333 於 16-04-21 發表
唔好意思moon.ng,可能我唔識寫,但香港有一個梁特首已足夠啦,我只想有公平!謝謝你! ...
樣樣都拉特首來印証不公平事,樓主真系比人洗左腦。日後升職不公平,加人工少等,都系特首問題?

tibetlee13    發表於 16-4-22 13:59
‹ 上一主題|下一主題