用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 面試班?
樓主: cathyangel
go

面試班? [複製鏈接]

引用:如果家長有時間的話(我是在職媽媽),自己教

原帖由 cclemon2009 於 16-04-19 發表
如果家長有時間的話(我是在職媽媽),自己教小朋友一定比上面試班好和有效,我自己有兩個小朋友,兩個都冇上 ...
勁, 咁多啲分享心得比其他家長.

引用:如果家長有時間的話(我是在職媽媽),自己教

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+cclemon2009+於+16-04-19+發

原帖由 puichingforsure 於 16-04-20 發表
介意說說你的兩位小朋友是哪個月份出世嗎?
一個4月b,另一個是2月b

引用:回覆+Cutekillq+的帖子 心儀龍校,7月算細

原帖由 cathyangel 於 16-04-19 發表
回覆 Cutekillq 的帖子

心儀龍校,7月算細b嗎?
7月B,我覺得至少要去上playgroup,我女9月B,發展能力上同大B冇得比,但佢上開playgroup見慣老師,我覺得對interview好有幫助,至少佢唔怕老師,而且習慣互動同懂得上課規律。

有D playgroup 會幫手訓練小朋友自己入課室上堂, 我諗如果讀吓呢D, 會比面試班更有幫助.

今日lunch終於上左去,匯報一下先!我同我同事上去,因為佢都想睇下係點,出年幫佢仔報名。上到去見到好多都係著校服,大部份名幼小朋友,應該剛上完堂,老師會同媽媽講上堂表現。我去到時個老師同梗個媽媽傾計,佢女應該係今年考小學,因為個老師同佢揸住張學校名單逐間講,講左好耐先到我!(不過學左好多野)

到我表明來意時,個老師都好詳細解釋上堂學咩,但係佢強調係想教導小朋友習慣性,即係習慣坐定定,習慣專注老師講野,唔好周圍走,習慣答老師問題同互動。反而話認知之類要靠係屋企經常溫習,因為咁細個好難教一兩次就識,或者隔一排好易唔記得,要我地配合先會有用,係屋企跟番上堂教個套方法先得。如果只是想去上完堂就考到係無可能!咁我又問佢點改善害羞唔出聲問題,佢問左我阿女性格,再教我點做,不過佢都話性格係生成,唔好諗住做d野可以完全改變個小朋友,只可以改善。
我覺得個老師都幾中肯,好有經驗,唔會hard sell,因為我問過幾間,好多都只係話自己好勁,上堂就會考到,都無問過我女係點!仲有老師話到時有offer都要根據小朋友性格去揀一間適合的,唔一定最熱門的龍校就一定係最好,仲講左佢以前學生的例子俾我聽!最後叫我返去同屋企人適量,覺得合適先再去報名,講左差不多成個鐘!攪到我遲大到只買左個包返公司食。頭先同老公適量過應該會試下,就算考唔到都希望學下野點教女。

回覆 kamgat 的帖子

我有返playgroup呀!10個月就開始上!我女都好鍾意上,但係真係純play, 去考pn 的時候又係十問九唔應,覺得無咩用!

引用:回覆+kamgat+的帖子 我有返playgroup呀!1

原帖由 cathyangel 於 16-04-20 發表

我有返playgroup呀!10個月就開始上!我女都好鍾意上,但係真係純play, 去考pn 的時候 ...
請問你間面試班係邊間呀?

cathyangel 發表於 16-4-20 21:17
今日lunch終於上左去,匯報一下先!我同我同事上去,因為佢都想睇下係點,出年幫佢仔報名。上到去見到好多 ...
請問你介唔介意話我知面試班係邊間呀?因為我個係9月b, 想問定先, thanks

回覆:面試班?

題外話,好多人用幾伯蚊影面試相,我吾知對面試有冇幫助,但我自己對仔女,大仔只用pn 班校服相報名,細囡是我自己在屋企影的校服照報名,一樣有心儀 offer, 我深信別人有而我冇的(面試班和靚面試相),我未必一定因此而輸,相反,別人有的也未必一定贏。
所以面試班可能對面試係有幫助,但冇上面試班吾代表一定輸,各位媽媽加油!

回覆 964000 的帖子

Sorry, 純討論,唔想俾人話做媒!所以唔開名了

回覆 cclemon2009 的帖子

我都聽好多人講自己教好過靠人!但係我又要番工,平時放工番到屋企最多得3個鐘陪個女,又無係好識教,所以都想學下野!我唔期望上完個面試班一定考到心儀學校,只係希望可以學下點教女!我都同意個老師話,唔係識做晒答晒問題就一定叫叻!咁細個應該培養守規矩同專注力,去到邊都用得著!完全解開左我心結!

引用:回覆+kamgat+的帖子 我有返playgroup呀!1

原帖由 cathyangel 於 16-04-20 發表

我有返playgroup呀!10個月就開始上!我女都好鍾意上,但係真係純play, 去考pn 的時候 ...
照計會有基本禮貌會教喎,例如俾嘢小朋友會要求佢講謝謝

回覆:面試班?

我覺得中細B可能返下面試班會有用d....大B就in多幾間熟習下interview就ok....(但心儀學校好早就開始in另計)

我個playgroup大多時間係做手工,講故事,唱下歌咁,老師只是派野俾家長然後同個小朋友一齊做,無要求小朋友講多謝,通常係我會叫個女自己接,順便講多謝!但係個女未必肯講,好難逼!

回覆 Yeahly_ly 的帖子

我覺得睇性格!我有朋友仔女都係大b, 又係去面試唔肯答,但係平時超多野講!真係好睇小朋友心情!
我有問過個老師點樣令小朋友開口答問題?佢話要令佢地鍾意個遊戲,玩得多習慣左模式會有安全感,咁表現會穩定d,好似大人出去見工咁,如果完全唔知見工會問你咩問題大人都會緊張,何況咁細個小朋友!又要做好心理輔導,話佢知幾時會去邊到玩,其他同學仔又會一齊去,到時可能會見到同學仔,一齊同小朋友玩好開心!平時上堂的課室類似學校課室,等佢地去到見到類似地方會安心D. 我覺得幾有用!

回覆 cathyangel 的帖子

我覺得你呢個PLAYGROUP 都幾HEA, 所以應該無乜作為.

三歲太細個, K1面試其實好日常生活化的,玩下玩具, 睇下小朋友禮貌,  面試班幫助唔太大!  

引用:回覆+Yeahly_ly+的帖子 我覺得睇性格!我

原帖由 cathyangel 於 16-04-21 發表
回覆 Yeahly_ly 的帖子

我覺得睇性格!我有朋友仔女都係大b, 又係去面試唔肯答,但係平時超多野講!真係好 ...
咁咪即係唔洗上面試班啦~我大女2月B~無上~去多幾間in咪月來月好

引用:Quote:原帖由+cathyangel+於+16-04-21+發表

原帖由 Yeahly_ly 於 16-04-21 發表
咁咪即係唔洗上面試班啦~我大女2月B~無上~去多幾間in咪月來月好

...
我覺得你要知1)你想考邊間, 2)學校考什麼?,3) 你認為你能否教到佢做到要求. 如果自己搞唔掂, 追唔切, 又或都是唔知學校要咩, 又你一定要某神校, 龍校. 咪出去搵人幫. 另, 我覺得最難唔係顏色, 認動物, 疊積木等. 最難是唔痴身, 有禮貌. 你睇返好多家長考完出黎講, 小朋友做到晒老師要求而唔收. 我覺得是禮貌. 一d 學校要分開考就一定要訓練佢獨自入課室唔喊. 最後, 報多唔係問題, 但真係唔好一日考四間. 見有媽咪話唔撞時間, 安排一日考四間. 可能最後佢有好學校收, 但又未必太辛苦了.

‹ 上一主題|下一主題