用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 父母也是資優?
樓主: yanfaifai
go

父母也是資優? [複製鏈接]

我擔心嘅野同你一樣,都係怕bb會遺傳左,但係睇過書,就算父母同子女都係資優,佢地高敏感嘅領域都未必會一樣,不過父母係資優的話理解力應該會比較好,容易解讀小朋友嘅動機

引用:我擔心嘅野同你一樣,都係怕bb會遺傳左,但

原帖由 Starrie 於 16-05-01 發表
我擔心嘅野同你一樣,都係怕bb會遺傳左,但係睇過書,就算父母同子女都係資優,佢地高敏感嘅領域都未必會一 ...
Agree

回覆 Starrie 的帖子

引用:有遺傳,有說係X-linked,即由母系遺傳添~

原帖由 小曳人 於 16-04-15 發表
有遺傳,有說係X-linked,即由母系遺傳添~

我家外婆聰明,管數,幼子以年中超細仔身份考A-level,5科3個A1 ...
我其實無諗過遺傳,因我同先生都應該唔係資優(雖然無驗過)。

不過我同我家姐各有一對仔女,而其中一個係資優,所以母系遺傳呢點我都懷疑緊,唔知關唔關事。

回覆 YuYuMother 的帖子

仔睇媽媽,女睇父母兩個。遺傳/ 優生雖然吾係百份百,但眼見真係幾準,雖然亦有人係會中genetic lottery。

由於小朋友被評為資優, 近年多留意有關資訊.
先別理會智商高 跟我 (媽咪) 有無關係, 但卻發現另一樣野 : 專注力 !!

原來自己系會同一時間想完成幾件事, 但轉頭忘記了第一件事, 開始第二第三第四件事.......結果, 第一件事擺左系度 無完成到 !!

下一次見醫生系暑假 7月, 如果呀仔真系 專注力不足, 極有可能因為我 !

為左多了解呀仔, 卻變成更了解自己 !!

‹ 上一主題|下一主題