用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點分B1, B2, B3 ???
樓主: wongkaka
go

點分B1, B2, B3 ??? [複製鏈接]

5kin 發表於 16-3-23 13:21
回覆 憫父 的帖子

又唔好講到d小學老師咁衰,
我只是指有些學校是這樣做的,
學校名稱不方便說,
在 EK 一段日子的家長,
應該知道有些學校是有誤導家長的。

wongkaka  YES  發表於 16-3-24 10:41

5kin  1C生揀2A做保險有乜問題?  
有必要嗎?只要唔搏到盡,選擇保守小小就算乙5先填band2都仲入到~要人乙3就填band2, 只有—个目的。

係度浦得耐就話知啫,
一部份(包括我)家長都係小五、小六先上嚟睇post,
聽完你哋係度狂插d小學老師話人老點,
返去仲會無預設「小學老師呃人亂揀中學」咁聽建議?

做靚咗條數但係比人唱,
個反效果點都大d掛

我女間學校, 不會講BAND 幾的, 之前有問過, 答案: 學校沒有統計考第幾為BAND幾的 你地最好揀返自己中學LA (我女間學校有直屬中學)
聽完都好無奈, 因為連參考數據都沒有

憫父  寫錯!是 'singer' sewing machine  發表於 16-3-23 15:29
憫父  'singner' sewing machine  發表於 16-3-23 15:28
憫父  https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%8B%9D%E5%AE%B6%E8%A1%A3%E8%BB%8A  發表於 16-3-23 15:25
妹妹頭  咩係衣車小學呀?  發表於 16-3-23 15:01
hkpapa852  呢間九成係衣車小學  發表於 16-3-23 14:38

回覆 Yanamami 的帖子

Yanamami, 真係好難講, 以荃灣網為例(我都頭痛中), 小女B1B, 乙一只可2選1(何中/可風), 乙二已經要填王少清, 乙三仲可以填咩? 真係要乙三已經填B2A學校了

妹妹頭 發表於 16-3-23 15:03
回覆 Yanamami 的帖子

Yanamami, 真係好難講, 以荃灣網為例(我都頭痛中), 小女B1B, 乙一只可2選1(何中/可 ...
所以話要睇唔同校網既情況

係荃灣, TKO呢D無乜B1學校既地區, 叫你乙3甚至乙2放B2做保險係合理, 但同樣方法叫你係九龍城區, 沙田同東區都咁做, 就簡值係老點

妹妹頭 咩係衣車小學呀?

香港以前邊隻牌子既衣車最出名?

Eat_Sleep_Play  他區的位通常只有2個,都可以執死雞?  發表於 16-3-23 22:26
Yanamami  你估妹妹头个case, khmama会唔会叫佢填他区果d執死雞位先过band2?  發表於 16-3-23 17:13
妹妹頭  我知衣車小學係邊間啦, 多謝提示  發表於 16-3-23 15:40
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-3-23 15:27
所以話要睇唔同校網既情況

係荃灣, TKO呢D無乜B1學校既地區, 叫你乙3甚至乙2放B2做保險係合理, 但同樣方法叫你係九龍城區, 沙田同東區都咁做, 就簡值係老點 ...

唔止!
上年有一位家長在 EK 問:
小女讀私立小學,男女校,老師說她是 BAND 3,叫她不要浪費志願,不要在乙一填聯繫中學,以免浪費志願,但老師為她建議乙一志願時,乙一竟然是培道,乙二是胡兆熾。

聯繫中學是一間 BAND 1C-2A 女校。

後來 EK 有人告訴她,她的女兒是 BAND 2,不要理老師建議,堅持在乙一填聯繫小學,但給老師要求修改志願,建議將乙一改為培道。家長上 EK 訴苦,擔心女兒是 BAND 3,否則老師不會如此堅持。

最後她沒有理會老師,維持乙一填聯繫中學。

放榜當天,她的女兒獲派聯繫中學。

-------------------------

老師說她女兒是 BAND 3,但乙一填培道,乙二填胡兆熾,肯定係老點。

5kin  你哋講到d小學老師會靠害,原來係私小嘅  發表於 16-3-24 09:26
5kin  幫小朋友入得私小嘅家長應該一早有曬規劃啦,升中先嚟跳船?  發表於 16-3-24 09:24
hkpapa852  唔知 little_yolky 知唔知呢單嘢呢?!  發表於 16-3-23 16:37

hkpapa852 唔知 little_yolky 知唔知呢單嘢呢?!

hkpapa852,

你心水真係清!

5kin 發表於 16-3-23 14:29
係度浦得耐就話知啫,
一部份(包括我)家長都係小五、小六先上嚟睇post,
聽完你哋係度狂插d小學老師話人 ...
我見有d小—、二,甚至K2既都开始上黎瞭解升中既野,果然机会只係留俾有準備既人~

憫父 發表於 16-3-23 15:49
唔止!
上年有一位家長在 EK 問:
小女讀私立小學,男女校,老師說她是 BAND 3,叫她不要浪費志願,不要在 ...
我好想知呢單野呀? 可否詳細告知呢?  又即係老師有問題定EK個媽媽答得有問題?

Eat_Sleep_Play  請問點解可以估得咁準?
唔準㗎~~相对準係因為我地小学無中学backup, 我諗校方注重我地考到边间多於头三志願个%, 所以升中資訊同支援十分足夠,透明度高,只要唔係边緣人,唔难估咋~另外係我地同学考直資相对多,要搏要估抽乜津中相对少,無禁慘啩~~直資band123都有,而且任考,任君選擇。自主权係自己手上,唔洗等运到,禁又無禁忐忑囉~

我都記得呢件事,不過唔知邊間私立小學D老師會咁樣啫

Eat_Sleep_Play 發表於 16-3-23 22:49
我都記得呢件事,不過唔知邊間私立小學D老師會咁樣啫
我估培正或者民生

Yanamami  無听書  發表於 16-3-24 09:54

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-3-23+22:31+編

原帖由 Yanamami 於 16-03-23 發表

我哋直頭係用呈分次第做成績表排名,其他術科唔計入名次分,一目了然

引用:Quote:Eat_Sleep_Play+發表於+16-3-23+22:4

原帖由 EQ 於 16-03-24 發表
我估培正或者民生
吓!唔會係培正吧。培正年年主力收自己同學仔,唔乜必要整古同學吧!

EQ 發表於 16-3-24 01:46
我估培正或者民生
老師叫佢乙1培道乙2胡兆熾,咁好明顯間私校係KL3,另外間私校要有間B1C-B2A既「聯繫女子中學」,其實得番兩個可能性
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-3-24 08:14
老師叫佢乙1培道乙2胡兆熾,咁好明顯間私校係KL3,另外間私校要有間B1C-B2A既「聯繫女子中學」,其實得番兩 ...
仲係未估到喎 KL3小學男女校, 中學係B1C-B2A聯繫女子中學, 除咗在下果間, 都好似只得一間而已, 德X係B1C直屬吧? 係咪九記? 但九記中小同我哋其實唔差得好遠啫, 老師叫佢唔好揀自己走去揀我哋, 咪即係玩嘢? 其實係邊間???? 開估啦唔該。

Yanamami  得番真光同培道  發表於 16-3-24 10:08
hkpapa852  德X雖然位於九龍塘, 但屬於深水埗KL2網  發表於 16-3-24 10:02

little_yolky 發表於 16-3-24 09:59
仲係未估到喎  KL3小學男女校, 中學係B1C-B2A聯繫女子中學, 除咗在下果間, 都好似只得一間而已,  ...
9真 ~~~

Yanamami 發表於 16-3-23 22:26
唔準㗎~~相对準係因為我地小学無中学b ...
咁又係,你哋小學從來都冇話頭三志願有幾多個%,永遠都係老老實實公布有幾多人入左邊一間中學

家長真要搜集多些資料, 及自己要心水清
‹ 上一主題|下一主題