用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園vs宣道點揀好
樓主: judilau
go

根德園vs宣道點揀好 [複製鏈接]

adriantai 發表於 16-3-7 17:28
其實宣幼120人左右,連做前50-60都無信心,會祈望KV幫你小朋友三年後係數千人中突圍?

利申:放左宣幼offe ...

大家都知考到私, 直小學與否, 小朋友學術方面的能力只佔一部份, 但事實看到的是KV的學生在小一往往都比其他幼稚園的小朋友讀得輕鬆.

引用:Quote:原帖由+薑餅人+於+16-03-15+發表同意

原帖由 Yeahly_ly 於 16-03-16 發表
感覺上入K V係冇童年好似去左間工廠
邊有返工廠返得咁開心,我女班中很多之前讀開心PN, 現在也不知幾開心,個個小朋友不知幾鐘意班主任,是又鐘意+尊敬個度隻,老師病左,個個小朋友都好掛住,做得好,老師又啺下臉珠仔,放學返來很自動做功課,考試自己攪掂,這就是所謂的軍訓😊

回覆 Ryan_baba 的帖子

其實學術只要家長發小小力已經強過幼稚園多多聲.
唔想自己黎咪俾錢出邊教囉

利申:兩間都放晒, 唔好問我讀邊間

回覆 adriantai 的帖子

可能你個小朋友未讀小學, 所以唔知KV嘅小朋友係小一讀得較輕鬆並唔只因為學術上嘅優勢. KV行嘅模式較接近小一, 所以佢地嘅學生唔需要快太多時間去適應.

利申: 我小朋友唔係KV畢業生.

如果只為適應我覺得無必要. 而且唔同學校小一模式都不是太一樣.

講返兩間幼稚園, 有心博上宣小的小朋友, 吾理最終入唔入到, 我相信學術/適應唔會銜接唔到小學囉

回覆:根德園vs宣道點揀好

無錯讀KV不保證一定考到私小,但三年的幼稚園生活小朋友是很開心的。親子活動沒有,但有自由參與的親子習作,有參觀、有表演、運動會,小朋友一樣好開心。老師很好,絕不是什麼工廠。

回覆:根德園vs宣道點揀好

多謝各位的分享,最後我揀咗KV,明白KV深D。因為我女大B同佢係重讀K1,覺得應該適應到,所以揀咗KV

‹ 上一主題|下一主題