用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舉報熱線
樓主: Happymama2016
go

舉報熱線   [複製鏈接]

回覆:舉報熱線

今朝早去派位中心填表,
去到門口咁啱見到同一幼稚園住隔離區的家長,
今日已經email 左去教育局書面舉報。
如果大家係派位中心見到認得不住本區的家長,
請向教育局舉報,除電話熱線外,亦可運用以下線上的聯絡表格:
http://www.edb.gov.hk/mobile/tc/contact-us/index.html

引用:Quote:原帖由+oooray+於+16-01-26+發表人地

原帖由 ffaye 於 16-01-26 發表
好彩的話,有專人會晨早6點上婆婆屋企check。
都會問鄰居同看更,尼d一問實穿

同意打擊

回覆:Happymama2016 的帖子

話時話,你都幾緊張。查實你係咩網?

贊成舉報

day_bo 發表於 16-1-26 15:58
其實成日聽到有人話用婆婆、嫲嫲地址報大抽獎,聲稱到小一將會搬與婆婆或嫲嫲同住,這也是違法嗎?(不是我 ...
我都想知

Charlotte_mom 發表於 16-1-26 18:01
其實舉報左,最壞情況都只不過係要抽返原區,本來就係應份。
咁請問如果同婆婆係同一區,住隔離,只是婆婆肯定是固定地址,自己就租,只怕業主收樓,就算搬都會在原區,又可不可用婆婆地址抽呢?

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-1-26+18:01

原帖由 chansharon 於 16-02-13 發表
咁請問如果同婆婆係同一區,住隔離,只是婆婆肯定是固定地址,自己就租,只怕業主收樓,就算搬都會在原區, ...
應該用自己地址,萬一搬屋,可以向教育局提出修改。既然同區,完全無問題,所選學校唔需要改動。

回覆:ffaye 的帖子

如假地址父或母是其中一個業主,小朋友在另一區租住單位。教局可以做到嘢嗎?

引用:如假地址父或母是其中一個業主,小朋友在另

原帖由 tungtung121 於 16-02-14 發表
如假地址父或母是其中一個業主,小朋友在另一區租住單位。教局可以做到嘢嗎?

...
當然可以。有上門服務的。

BBLAX 發表於 16-1-25 18:52
人生要咁做事,好可憐!背後捐錢收咗,你又告得幾多?做好自己,諗方法增加小朋友競爭力好過啦!

...
舉報有好應該好正常。
做好自己都好應該好正常。

兩者同做有乜問題?

見人地比賽犯規,應該唔出聲當睇唔到嗎?

回覆:ffaye 的帖子

父母是業主, 很多理由解釋不在家,如早出門,生病去親戚家住數天,有自主嘛,教局怎能入罪呢?

tungtung121 發表於 16-2-14 16:34
父母是業主, 很多理由解釋不在家,如早出門,生病去親戚家住數天,有自主嘛,教局怎能入罪呢?

...

你的想法太簡單。
你先想想「恆常居所」的定義罷。
就算你係個單位業主又如何?
人地一check校車資料/問管理員/check八達通....
如何解釋常常不在?

回覆 siden 的帖子

校車- 有些人校車唔到屋苑既,或者係去祖父母屋企管理員- 管理員唔一定見到番學果一刻,如果父母車番學的話
八達通-小朋友其實極少用黎撘番學

我覺得應該罰得勁d, 電視要加強宣傳,連借地址比人既都要罰才可起阻嚇作用!

teambuilder 發表於 16-2-14 16:53
回覆 siden 的帖子

校車- 有些人校車唔到屋苑既,或者係去祖父母屋企管理員- 管理員唔一定見到番學果一刻 ...
有幾多個:

校車唔到屋苑又管理員唔一定見到番學果一刻又父母車番學?

父母車番學都有出入停車場證明la

唔會個個都係咁卦

真有心查好少查唔出囉

就怕教局唔夠人手仔細

如果臨近公佈日子而收到審查通知嘅,有心理準備教署已掌握一定資料。好多時呢類case一係唔搵你,一搵你就叫你declare(即係暗中已查)。去到呢一步,再撐落去就係刑事。

引用:如果臨近公佈日子而收到審查通知嘅,有心理

原帖由 sbux 於 16-02-14 發表
如果臨近公佈日子而收到審查通知嘅,有心理準備教署已掌握一定資料。好多時呢類case一係唔搵你,一搵你就叫 ...
反正是業主,有齊水電煤單,查的時候就馬搬回去,教局有什麼符?要舉証人家不恆常居住及入人佷難的。難度恆常居住要天天在家嗎?要証明人家不要在家的人力物力及難度多大啊?

引用:Quote:原帖由+sbux+於+16-02-14+發表如果臨

原帖由 tungtung121 於 16-02-14 發表
反正是業主,有齊水電煤單,查的時候就馬搬回去,教局有什麼符?要舉証人家不恆常居住及入人佷難的。難度恆 ...
查可以係暗查,即有人舉報你而教署做嘢可以完全不動聲色。查八達通、校巴線、問看更、清晨上門等,並唔需要先寄信觸動咗條神經先代表遊戲開始。

前一、兩年有個經典係公佈當日喺派位中心先知自己被點中,掩耳盜鈴唔係時常行得通。當然教署人手係一個疑問,但亦都睇下舉報嘅人同當事人仇口有幾大,如果舉報時資料充足,教署亦無理由唔殺一儆百。

當事人分享

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20140607/52559277

回覆:sbux 的帖子

條Link 的案例是租地址。父母是業主是很實在的恆常地址,而又有水電煤証明,要入到人真很難。小孩坐私家車,沒有八達通,同看更唔熟,完全個人自由無須向教局交代。要入人做野都搞租地址的父母啦。亂來會俾人話誣告,及向申訴專員投訴。

‹ 上一主題|下一主題