用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅 VS 聖家(九龍塘)
樓主: kch04
go

德雅 VS 聖家(九龍塘) [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-12-30 09:12
兩間聖家小學近年小一收生分別係90同120, 即係有210人升中, 直屬位只有79個, 只夠cover 37.62%亦係事實 (當 ...
如果成績好, 都一定會收吧, 自行都係睇成績啫, 無理由兩間加埋都無12個B1A學生揀書院吧。

回覆:little_yolky 的帖子

其實聖家唔算特別谷,無教快無考深,上學期就真係教和考一上的書,沒有像一些學校上學期就部分用一下的書,也沒一些擺明要什麼教深教快半年甚至一年(不過有d家長好buy呢d學校)。

引用:Quote:vkbb0413+發表於+15-12-30+11:58+點

原帖由 little_yolky 於 15-12-30 發表
GH近年改咗政策, 鬆返D喎, 朋友仔剛升中, 話都唔太谷的, 不過, 佢考第一, 說話又唔一定可以作準的。 ...
GH 有排名次嗎?之前聽說沒有

little_yolky 發表於 15-12-30 12:16
GH近年改咗政策, 鬆返D喎, 朋友仔剛升中, 話都唔太谷的, 不過, 佢考第一, 說話又唔一定可以作準的。 ...

我覺得嗰啲名校考第一嘅人係珍禽異獸,人間龍鳳,不是我這等凡夫俗子可以理解。

全級考第一嗰個係可以Xmas出國外遊,玩足一個星期後番去即刻考期考都仲係全級第一。

我簡直五體投地。

hppa  天資聰穎  發表於 15-12-30 15:25

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-12-30+09:12+兩

原帖由 little_yolky 於 15-12-30 發表
如果成績好, 都一定會收吧, 自行都係睇成績啫, 無理由兩間加埋都無12個B1A學生揀書院吧。 ...
爬文中亦得知頭約10多位band1a學生都不會升書院而升上其他更好學校,所以條數係啱!

引用:Quote:奥脫福+發表於+15-12-29+16:10+其實

原帖由 hkpapa852 於 15-12-29 發表
之前有今年考到既家長講過話封offer信有提過下年小一入學個班會脫龍
係,我有offer, 封信寫明升中一那年會脱龍

little_yolky 發表於 15-12-30 12:19
如果成績好, 都一定會收吧, 自行都係睇成績啫, 無理由兩間加埋都無12個B1A學生揀書院吧。 ...
咁要睇下學校會唔會考慮呢點:

自行收多咗小學部既B1學生, 大抽奬就會有更大機會收多小學部既B2學生, 多咗B2學生, 日後會唔會拉低學校成績呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:vkbb0413+發表於+15-12-30+11:58+點

中學定小學改革?朋友女今年剛升小一,名幼升上,亦谷得,但都話超辛苦

hppa  no change. still very 谷  發表於 15-12-30 15:31

little_yolky 發表於 15-12-30 12:19
有12個B1A揀返書院好平常, 但如果書院將12個位都收返自己人, 其他學校的B1A女女想揀HF書院就真係要想清楚

fguy 發表於 15-12-30 13:27
有12個B1A揀返書院好平常, 但如果書院將12個位都收返自己人, 其他學校的B1A女女想揀HF書院就真係要想清楚 ...
自行有4X個位, 因為HF沒有說清楚小朋友係B1頭中尾, 所以有B1A女仔揀番書院一D都唔出奇, 但其他學校的B1A女女, 可能只揀HF做自行二吧。相比較之下, 自己係B1A/B, 外校係B1B/C, 咁收番自己人都好平常, 自行都係鬥成績啫。

vkbb0413 發表於 15-12-30 13:13
中學定小學改革?朋友女今年剛升小一,名幼升上,亦谷得,但都話超辛苦

...
係小學, 話功課已經少咗了當年未改革, 佢辛苦到放學6:30就頂唔住上床瞓了。

hkpapa852 發表於 15-12-30 13:12
咁要睇下學校會唔會考慮呢點:

自行收多咗小學部既B1學生, 大抽奬就會有更大機會收多小學部既B2學生, 多咗B ...
收得4X-50%, 收晒都應該係B1吧。

siden 發表於 15-12-30 13:03
我覺得嗰啲名校考第一嘅人係珍禽異獸,人間龍鳳,不是我這等凡夫俗子可以理解。

全級考第一嗰個係可以Xma ...
.........係呀, 以前係xmas前考試, 突然有一年改做xmas後, D家長叫晒救命。朋友見到校長話一早買咗機票去旅行, 校長同佢講:你個女唔駛擔心啦

B.B.BaBa 發表於 15-12-30 13:02
GH 有排名次嗎?之前聽說沒有

唔知, 會唔會係家長日老師講的? 反正人家阿女就出色, 我家阿女就無出色, 雖然我阿女比較靚

hppa    發表於 15-12-30 15:32

hkpapa852 發表於 15-12-30 13:12

自行收多咗小學部既B1學生, 大抽奬就會有更大機會收多小學部既B2學生, 多咗B2學生, 日後會唔會拉低學校成績呢?

前年聖家爸爸話俾我地知,佢地書院的保留位,兩間聖家的B1生都用唔哂。

至於舊年,因為無另一個聖家爸爸出現,所以派成點有待知情人士分享一下。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-12-30 15:20
前年聖家爸爸話俾我地知,佢地書院的保留位,兩間聖家的B1生都用唔哂。

至於舊年,因為無另一個聖家爸 ...
呢幾年升中學童少, 真係唔可以同呢兩年升小一既小朋友比啊。我阿女今年小三, 我都相當謹慎了。真係小心駛得萬年船。

little_yolky 發表於 15-12-30 15:37
呢幾年升中學童少, 真係唔可以同呢兩年升小一既小朋友比啊。我阿女今年小三, 我都相當謹慎了。真係小心駛得 ...
HF KT 120入裡面其實B1生佔幾多?  佢嘅B1 係咪真係可以入到一D好勁嘅學校呢?

johnwooo 發表於 15-12-30 16:28
HF KT 120入裡面其實B1生佔幾多?  佢嘅B1 係咪真係可以入到一D好勁嘅學校呢?
但係如果樓主係用德雅同聖家比, 都應該係聖家勝一籌吧, 仲要德雅無埋中學添。

回覆:德雅 VS 聖家(九龍塘)

多謝你們的分析。其實我也比較喜歡聖家KT,但因為我侄女之前讀聖家KC,她們說非常多功課和非常谷,所以有点擔心,所以請教你們。

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:+本帖最後由+siden+於+15-12-30+13:03+編輯

原帖由 siden 於 15-12-30 發表
所以我要閉闗。。。睇完FB班朋友外遊,羨慕~

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題