用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 投訴將軍澳幼兒園疏忽照顧!!
樓主: barry326
go

投訴將軍澳幼兒園疏忽照顧!! [複製鏈接]

Re: 投訴將軍澳幼兒園疏忽照顧!!

Hi, barry326 ,

這封信應考慮c.c. (副本傳送)去社會福利署:

社會福利署總辦事處
安老服務科
幼兒中心督導組

地址:香港灣仔軒尼詩道130號修頓中心23樓
傳真:2591 9113

好讓有關人士認真地正視其機構在政策上的問題。

Minibobo

我同意這只是某一間不負責任的幼兒園/園長才會這樣做,我仍然相信這一個機構不是那麼差。

carmenng 寫道:
我同意這只是某一間不負責任的幼兒園/園長才會這樣做,我仍然相信這一個機構不是那麼差。

我同意carmenng,我囝囝都係XXX大埔校就讀,如遺尿、用餐或洗手時弄濕校服,嬸嬸都會替他換上自己帶返校的乾淨校服,如換過自己的校服再弄濕,亦會有校內提供的後備衫褲比小朋友換,我估這些後備校服是舊生捐出,因有名字寫在label上或寫上SA, 要家長帶回家清洗乾淨後才還番比學校,初初返學我囝囝日日遺尿,係學校借到第三套,才聯絡我,問我還有沒有校服攞去學校換,我朋友係上水校就讀,處理方法也一樣,亦是校內提供後備衫褲比小朋友換。

我都覺呢間處理方法同回覆都好有問題,個園長既態度唔好講,咁有冬季校服,咪比冬季校服小朋友換,間幼兒園有開冷氣,跟本唔係問題,好過比小朋友「醃」住啦!

我係想知道機構點跟進你呢件事?

有關機構已書面回覆我, 但我不知怎樣Post出來, 無理由成封信打晒出嚟.

想知機構點回覆, 是那個職級人士回信?? 園長由始至終都好似無行出黎道歉, 信內有無道歉安慰及事後檢討等, 可否簡述信的內容??

barry326 寫道:
有關機構已書面回覆我, 但我不知怎樣Post出來, 無理由成封信打晒出嚟.

我都做過小學書記, 學生都有時需要換衫, 我地都第一時間同佢換左先, 不論校裙或運動衫都要比細路哥換左先, 大件d細件d都唔緊要, 小學都有, 幼兒園有咩理由無衫換至得架.
Ka Chun's Website出生年月日:2004年10月17日

www.markethongkong.com.hk/sinmisin/

可否scan 後放上網站, 之後寫條link 在bk 上給我們click 上去看呢? 我都好想知道

有關機構已書面回覆我, 但我不知怎樣Post出來, 無理由成封信打晒出嚟.[/quote]

信內容大概講什麼?
如果 scan, 一不小心, 好容易連人名都post 出來的.

不過我想知道個園長係咪仲可以係度做,如果個園長仲可以繼續做園長,咁對其他的幼兒會有影響囉,我雖然都知道呢間機構係好好,d老師都好好,但作為一園之首,應該有一個良好的榜樣同質素,無理由仲可 以繼續做架。我都覺得你應該將內容公開,好讓我地其他家長知道,我地其他家長都幾不安心架。
你可以將部份重要的內容或不合理的解釋post出來。

if you want, you can scan it or take a photo, then email to me:

[email protected]

I can help you to cover/delete the "names" , then help you to post it.

但其實post埋佢個名出黎有冇問題, 因為我係度諗, 如果佢因為呢件事冇o係呢間做, 但去左第二度, 咁我地咪唔知佢係邊個囉

Please post the content of the reply, thus we can know the judgement is that fair to the nuresery ?

好離譜wo   

點解我睇唔明係那一間幼兒園 ? SA嗎 ?

係救世軍將軍澳幼兒園囉.

Dear nov03bb,
I have mailed the letter to you. Thank you very much!

Barry326

Dear nov03bb,
I have mailed the letter to you. Thank you very much!
Barry326

這封信我已覆了,稍後有空再Post出來

醒目開學勳章

May I know where is 救世軍將軍澳幼兒園囉?  Is it in Hang Hau?

我唔明這間幼兒園處事手法。

我個仔也是讀幼兒園,一向學生會帶備後備衣服,但可以是便服,不必是校服。而學生若同日需要換1套以上後備衣服,或忘記帶,學校也會提供一套衣服,不用購買新校服。(新校服未洗淨,怎能開出來即穿著?)家長只要洗淨後還給學校。
相信絕大多數幼稚園�幼兒園�小學都是這樣做。

"這星期正值流感高峰期" ? - 完全唔覺。
"為免幼兒互相傳染,。。。。。已於本年3月派發通告上 。。。。。” - 未卜先知?前言不對後語。

簡直政策僵化,不為幼兒設想!
家長作出退學的決定,是對的! 
‹ 上一主題|下一主題