用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 除了學費和寄宿費外
樓主: 英子
go

除了學費和寄宿費外 [複製鏈接]

引用:我冇乜錢,一旦用了錢關於阿仔英國留學而衍

原帖由 db7mu23 於 15-11-06 發表
我冇乜錢,一旦用了錢關於阿仔英國留學而衍生費用,全部入帳,並定時定侯傳俾阿仔睇,等佢知道使了幾多錢, ...
我就冇咁詳細俾阿大睇,只係講有學費俾佢知,佢已經覺得係天文數字,佢亦知道一年學費可以坐郵輪環遊世界,所以我同佢講要珍惜。

引用:Quote:db7mu23+發表於+15-11-6+23:38+我冇

原帖由 wloi 於 15-11-06 發表
我細女讀中學,開支比較穩定同預計到,
反而我讀大學的大女...我睇得個聯名戶口緊d ... 一見佢用debit card個 ...
我只係舊年俾左£500現金阿大,我話要慳D駛,用晒就未必再俾到你喇!,咁到依家佢都話夠用,希望唔駛再俾啦!

引用:Quote:原帖由+wloi+於+15-11-06+發表我細女

原帖由 亮燈 於 15-11-07 發表
我只係舊年俾左£500現金阿大,我話要慳D駛,用晒就未必再俾到你喇!,咁到依家佢都話夠用,希望唔駛再俾啦 ...
認真生性!

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-11-07+發表我只係

原帖由 db7mu23 於 15-11-07 發表
認真生性!
佢只係無奈啫!

引用:Quote:原帖由+db7mu23+於+15-11-06+發表我

我就冇咁詳細俾阿大睇,只係講有學費俾佢知,佢已經覺得係天文數字,佢亦知道一年學費可以坐郵輪環遊世界:w ...
阿仔仲係好無知和幼稚,12月回港睇下佢態度和思維,是否真係想係英國繼續讀書。

阿仔係香港冇運行,乜都唔食得,祗能夠吃豬肉,疏菜,飯,粥,米粉和水果。麵包都唔食得,好冇引和成日唔開心,成日做它男!

在英國因為空氣清新,阿仔乜都食得,好似上星期去咗曼城唐人街 ,吃了义燒燒肉飯,係香港一吃即出事。現在係英國,街都出多咗,正路人都開心D,如果他識諗,俾心機讀書,成績好,日後去有清新空氣國家工作,機會都大D!

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-11-07+發表我就冇

阿仔仲係好無知和幼稚,12月回港睇下佢態度和思維,是否真係想係英國繼續讀書。

阿仔係香港冇運行,乜都唔 ...
氣管敏感?阿大都有哮喘,鼻敏感,一去到英國就舒服晒!暗瘡都少左好多,返到香港就周身唔聚財。佢都係鍾意英國既空氣、環境,但就鍾意香港既美食。

db7mu23 發表於 15-11-7 08:48

阿仔係香港冇運行,乜都唔 ...
講起食野,先唔講味道。我細女話時時都係食羊肉,免治、切片,總之就係食羊肉。好少有豬肉食。香港就一年都食唔到一次羊肉。身體唔係太適應。除左多左暗瘡,仲攪到有d其他問題。好彩十月有返一返香港,除左可以睇醫生,仲可以食番無咁燥的食物,再帶一堆清熱沖劑返去。佢學校唔準中六以下學生出街食飯,所以大女只可以久不久去帶個妹出去食飯.幫唔到咩。
我大女話宜家5點幾已經黑到好似香港半夜咁,黃昏個天又時時都係紫色,攪到佢都唔想出夜街。咁都好,早d返宿舍就洗少d錢。

引用:Quote:原帖由+wloi+於+15-11-06+發表我細女

我只係舊年俾左£500現金阿大,我話要慳D駛,用晒就未必再俾到你喇!,咁到依家佢都話夠用,希望唔駛再俾啦 ...
你個仔真生性!我嗰個好麻木!為食佢吾理幾$!不過佢平貴都吼最緊要好食。
十月響歐洲時我地因為要用佢debit card 入咗£500入去,洗得幾十。佢猛叫我吾好拎走d£!

引用:Quote:原帖由+db7mu23+於+15-11-07+發表阿

氣管敏感?阿大都有哮喘,鼻敏感,一去到英國就舒服晒!暗瘡都少左好多,返到香港就周身唔聚財。佢都係鍾意 ...
濕疹!

出世8星期開始出現,
由頭到腳都有,
小六時,去樓下西醫睇感冒,醫生題外話叫阿仔吃洋蔥 ,治療濕疹有幫助!

日日吃,兩個月後,塊面靚仔咗好多,但係頸,手較,腳較,肚臍都係冇得攪!

12月初回港,睇下阿仔皮膚有冇好D!

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-11-07+發表我只係

原帖由 Ruby1219 於 15-11-07 發表
你個仔真生性!我嗰個好麻木!為食佢吾理幾$!不過佢平貴都吼最緊要好食。
十月響歐洲時我地因為要用佢deb ...
主要係因為我冇能力俾太多佢啫!佢都好識駛錢架!用利是錢買個$8XX既SONY耳筒,話好正喎!好識嘆架!

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-11-07+發表氣管敏

濕疹!

出世8星期開始出現,
香港D空氣係好差,冇得救。

wloi 發表於 15-11-7 09:47
講起食野,先唔講味道。我細女話時時都係食羊肉,免治、切片,總之就係食羊肉。好少有豬肉食。香港就一年都 ...
你細女可能是熱底,可以試下多啲沖cereal食下,及食多啲生果,亞仔都係熱底,仲係好燥熱嗰隻,出去住靠呢兩招都適應到。
另外有心理準備,遲啲12月4點幾已經天黑,每年呢個時候心情都差啲。

skIII 發表於 15-11-7 19:53
你細女可能是熱底,可以試下多啲沖cereal食下,及食多啲生果,亞仔都係熱底,仲係好燥熱嗰隻,出去住靠呢兩 ...

我比左薑黃素佢帶去沖,又叫佢就算水果唔合胃口,學校供應唔甜的果汁都要照飲。我又訂左vitasoy比佢....希望抗衡到d 羊肉啦。我叫佢煮羊肉個餐就食少d羊肉,食多d其他食物。

我細女話粉紅色、同紫色的天空已經氣氛好怪,情願快d天黑。

引用:Quote:wloi+發表於+15-11-7+09:47+講起食野

原帖由 skIII 於 15-11-07 發表
你細女可能是熱底,可以試下多啲沖cereal食下,及食多啲生果,亞仔都係熱底,仲係好燥熱嗰隻,出去住靠呢兩 ...
非常同意。我女走都冇乜野,12月放假後回英,唔知係咪比響十月個假,響香港留耐左,I can feel she was a bit depressed at that time. Lucky, she got back to normal after a few days😅

wloi 發表於 15-11-7 20:45
我比左薑黃素佢帶去沖,又叫佢就算水果唔合胃口,學校供應唔甜的果汁都要照飲。我又訂左vitasoy比佢....希 ...
我唔係好識,但薑性溫,例如白菜性寒,通常炒白菜加薑以中和兩者,薑黃素從薑黃提練,薑黃亦性溫,覺得未必適合熱底,亞仔間中會用夏槡菊素沖水下火,因為較o岩佢。

skIII 發表於 15-11-7 21:29
我唔係好識,但薑性溫,例如白菜性寒,通常炒白菜加薑以中和兩者,薑黃素從薑黃提練,薑黃亦性溫,覺得未必 ...

講錯左,我係比薑黃晶沖劑 (Helmig's curcumin)...係因為佢個味道佢喜歡,其他沖劑d味佢唔合胃口唔肯飲...個盒面話 保肝、清熱、降脂 ...適用熱氣..成份有薑黃精華同橙皮...橙皮佔大部份成份......佢細個熱氣時都會飲... 當然係有特別情況先會叫佢飲..唔會比佢日日飲。

薑同薑黃,其實係兩種唔同食物,薑黃會消炎鎮痛

CX學生票?有米!我囡坐BA喳!

引用:CX學生票?有米!我囡坐BA喳!

原帖由 etoile 於 15-11-07 發表
CX學生票?有米!我囡坐BA喳!
Yes 我都唔捨得!

回覆 Ruby1219 的帖子

CX 和 BA都貴,下下要過萬,我無指定,平就訂,阿仔這3年,好多都坐過,Emirates,Virgin, 漢莎,CX,來緊12月坐Finnair.

引用:回覆+Ruby1219+的帖子 CX+和+BA都貴,下下

原帖由 Taimum 於 15-11-08 發表
回覆 Ruby1219 的帖子

CX 和 BA都貴,下下要過萬,我無指定,平就訂,阿仔這3年,好多都坐過,Emirates,Vi ...
我舊年太急同吾熟先book咗兩程過萬,其他全部BA 同維珍都係8丶9千先買!過萬我吾捨得!
黎緊有兩程我自己non peak season 飛英國,用Asia miles 同BA Avios 換到!Asia miles 60000分,Avios 58500 only, 仲要有一程premium econ

‹ 上一主題|下一主題