用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃女小學 in progress信
樓主: lydia_keng
go

in progress信 [複製鏈接]

回覆 strawberrymama 的帖子

請不好這樣說, 心情已經很差 ! 差不是收 in progess letter, 而是身邊d同學仔十個1st in, 有8個有2nd in, 但自己女兒就沒有了, 我要檢討自己是否出了問題, 沒有好好教導自己女兒

引用:回覆+strawberrymama+的帖子 請不好這樣說

原帖由 餵食豬 於 15-10-27 發表

請不好這樣說, 心情已經很差 ! 差不是收 in progess letter, 而是身邊d同學仔 ...
唔好懷疑自己小朋友,佢肯乖乖完成面試已盡力了,即使未能進入2nd in 也不代表她特別差。
可能你間係超級名幼,命中率先會咁高,但去到2nd in,仍要差不多5揀1,亦唔係一定得。別太執著,入到嘅係少數,入唔到大把人陪。

回覆 Happy_J 的帖子

Thanks Happy_J!

都是的! 長路漫漫..... 希望唔好再有家長問我結果如何, 因為笑住同人講沒所謂, 但心裡非常難過人地得點解自己個女唔得

Happy_J  check pm  發表於 15-10-27 10:46

引用:回覆+strawberrymama+的帖子 請不好這樣說

請不好這樣說, 心情已經很差 ! 差不是收 in progess letter, 而是身邊d同學仔 ...
可能good hope 收呢?

別氣餒

回覆 picture 的帖子

其實女拔是神校, 入唔到並不是太難理解!  相反是很難接受身邊個個都有機, 而自己女兒就失敗左, 突然有些眼濕濕, 唔通平時應該谷多些她D英文、中文(學術方面), 因為我女兒性格比較活潑、好動, 我偏向她身體發展, 所以日常只參加游泳、繪畫、打羽球......覺得5歲左右小朋友應該是這樣的

引用:回覆+picture+的帖子 其實女拔是神校,+入

其實女拔是神校, 入唔到並不是太難理解!  相反是很難接受身邊個個都有機, 而自己女兒 ...
明白你的感受,但你沒做錯,入到又不一定最好。。。繼續努力,找到最合你女兒的學校!

回覆:餵食豬 的帖子

雖然是神校,但不一定是適合你囡囡,我囡囡都係in progress ,我覺得有機會嘗試就可以了,結果真的不重要.

回覆 mandycml 的帖子

Thanks Mandycml

我們會好好的再加油下去

回覆 Kayla_Mama 的帖子

大家繼續努力吧

引用:回覆+picture+的帖子 其實女拔是神校,+入

其實女拔是神校, 入唔到並不是太難理解!  相反是很難接受身邊個個都有機, 而自己女兒 ...
可能阿女未必適合這學校呢?我女同您個女一樣,都是活潑好動型,我女還時時坐不定。結果都是收in Progress信,失望當然有,但都要繼續努力,希望大家都能找到適合又心儀的學校啦。

回覆 lydia_keng 的帖子

係!  大家繼續加油

回覆:in progress信

我女in完時話張紙老師全部✔️,仲話佢叻,得佢一個啱晒,扣鈕又無問題,仲諗住有機會second in,真係有d失望

ccsze13 發表於 15-10-27 16:05
我女in完時話張紙老師全部✔️,仲話佢叻,得佢一個啱晒,扣鈕又無問題,仲諗住有機會second in,真係有d失 ...
其實係咪真係即場對答案呢?我女話係,仲報數tim.

引用:Quote:原帖由+餵食豬+於+15-10-27+發表回覆

原帖由 lydia_keng 於 15-10-27 發表
可能阿女未必適合這學校呢?我女同您個女一樣,都是活潑好動型,我女還時時坐不定。結果都是收in Progress ...
我同你地一樣,女兒英文程度好好,但都係in progress。唔好懷疑自己小朋友既能力,係學校同女兒唔係perfect match 而已。

。。。。

retriever    發表於 15-11-16 17:51

我女都是屬於這類性格,但都無second in

引用:我女都是屬於這類性格,但都無second+in +

原帖由 ccsze13 於 15-10-28 發表
我女都是屬於這類性格,但都無second in
你個女是大女,名幼嗎?只是好奇因聰落都好smart

回覆:HK2009 的帖子

都算名校,10月細b

引用:都算名校,10月細b +

原帖由 ccsze13 於 15-10-28 發表
都算名校,10月細b
可能就是因為細B 🙄

唔好質疑女兒嘅能力,亦唔好怪自己!個女已經盡左力!位少人太多!繼續努力!希望你囡囡會入到心儀小學!

‹ 上一主題|下一主題