用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 官塘聖若瑟英小vs民小
樓主: fannychan88
go

官塘聖若瑟英小vs民小 [複製鏈接]

beagoodman 發表於 15-8-5 09:42
請問St Jo的50%從何而來?
同埋應包括band 1a , band 1 b and band 1c.
民生中是band 1 b, 假設民小去band ...
參考今年升中版派位分享, 民小今年190人, 被民小分類為A2組別既無乜人入到民中, 即係話民小A1組別先至一定係B1學生, 而且99個直屬位內已收晒.

99/190=~52%, 即係話似乎民小既B1學生不會多於52%. 當然最好知道到底民小係全級第幾開始將學生歸類入A2組別可更清楚. 但我問咗好耐都無人答到我.

依家民小小一去到成240一級, 但中學仍然只可以有99個直屬位, 即係得番~41%人可升得番上民中

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-8-5 09:51
參考今年升中版派位分享, 民小今年190人, 被民小分類為A2組別既無乜人入到民中, 即係話民小A1組別先至一定 ...
~41%太少了.  都是BAND 1 直屬小學, St clares, GH 好似多D.

lovebb2 發表於 15-8-5 10:04
~41%太少了.  都是BAND 1 直屬小學, St clares, GH 好似多D.
以有直屬中學嚟計, 41%可直升真係好低, 全港只有聖心同聖家低得過佢
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

可能240個小一,去到小六又剩返190人呢!

lovebb2 發表於 15-8-5 10:04
GH中學係直資, 可自定收生標準, 係唔同官津中學有固定百份比既位要留比小學. 直升比例可以係100%, 亦可以只有10%

講真幾多係band1學生大家都係得個估?之前有家長講a2都入唔返民中,我覺得個位家長可能冇交待詳情,竟然係咁,大家可參考中學收番幾多個percent小學,根據上年數據,則若80左右,大家自己計下數自己個仔女係什麼位置,如果仔女好勁,讀邊間都冇所謂,若果係band 1,2,我覺民生係不錯既選擇。至於St.jo 係一間勁學術型,小朋友差d 都好難跟得到

wsl05 發表於 15-8-5 10:28
講真幾多係band1學生大家都係得個估?之前有家長講a2都入唔返民中,我覺得個位家長可能冇交待詳情,竟然係 ...
民生書院中一全級只有180人 (54個自行,2個統一甲, 99個直屬, 15個統一乙, 再加10個留班/叩門), 民小上年畢業有190人, 如果係民小8成, 即係有152人....

除非民中將所有/絶大部份自行位都收晒民小學生, 否則根本無可能有呢個比例囉..... 不過年年都係聽人話收番8成, 但誰能証明?

自行階段講明只會收番直屬小學學生既中學, 目前全港只有一間培正, 其餘既, 係咪真係只會係自行階段只收自己人呢? 我唔太相信會收好多囉!

校長講都唔信?咁真係無野講!唔通信網上d什麼什麼有朋友個仔點點點麼?另外,上到中一,大概有幾多學生來自小學,我相信學生自己最清楚,你大可問d學生。另外自行如你是a1a2,只要你選,民中一定會收)除非一些特別情況,好似你唔選民中)

A1a2都已經係band 1,民中都係想收band1 學生,所以民中會收回自己學生

回覆:官塘聖若瑟英小vs民小

St joe

回覆:hkpapa852 的帖子

朋友話今年民小有7班,260多人,升民中機會又少了

karen55407    發表於 15-8-18 22:48

回覆:官塘聖若瑟英小vs民小

唔知6年後民中會唔會加班去迎合呢7班既學生呢?

MM6 發表於 15-8-18 23:14
唔知6年後民中會唔會加班去迎合呢7班既學生呢?

個人認為民幼冇學券,所以每年收生數目也不同,民小屬私小,也是自己話事,所以突然又開多一班。不過,中學係津校,應該不是可以隨意加開班的呢!
另外,今年認識了一位昨年在民小讀P5的學生,今年轉去黃大仙網二缐小學repeat P5, 今年變成級內band 1生。另一位現就讀民小P5,也是將會插班到油尖區二缐小學,因為也是擔心派位問題,寧願去二缐小學做band1生,更有機會派入band 1學校。所以,終於明白為何民小P5, P6也走剩5班 (約190人)。

回覆:LittleButter 的帖子

呢啲例子都係邊緣人,仲有機會轉到二缐學校。可憐那些升直屬中學無望,跳船又唔成嘅就唯有肉隨砧上。

引用:+本帖最後由+LittleButter+於+15-8-19+09:5

原帖由 LittleButter 於 15-08-19 發表
好奇想問點解係repeat小五?係咪呢位已完成民生P5嘅學生,未夠quli去讀二線小學嘅六年級?

回覆:herman0114 的帖子

為了呈分應該係要重讀㗎!

引用:+本帖最後由+LittleButter+於+15-8-19+09:5

原帖由 LittleButter 於 15-08-19 發表
咁係咪即係由民生轉返出來著數d?

回覆 MissMusic 的帖子

最好緊係入到Zone直升民中啦!

MissMusic 發表於 15-8-19 18:04
咁係咪即係由民生轉返出來著數d?
其實我的孩子冇讀過民小,所以不敢亂比意見!只知道其實好多一缐小學如果發現真的跟不上,便應P4、P5轉校插二缐。如果跟得上,已經可以升上民中、或者更好的學校。如果跟不上,都冇謂勉強留下作該校的band2/3生!

引用:Quote:wsl05+發表於+15-8-5+10:28+講真幾多

原帖由 hkpapa852 於 15-08-05 發表
民生書院中一全級只有180人 (54個自行,2個統一甲, 99個直屬, 15個統一乙, 再加10個留班/叩門), 民小上年畢 ...
完全同意. 我信數據多過信校長。記得某名幼校長夠話差不多收晒,最後收7成多D

‹ 上一主題|下一主題