用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 問: 民生小學A2學生係由全級排名第幾開始計? ...
樓主: hkpapa852
go

問: 民生小學A2學生係由全級排名第幾開始計? [複製鏈接]

kuromi5 發表於 15-7-21 00:11
睇番之前的post, 學校在三次呈分試之後, 將小六全級人數,校內分成5組: A1, A2, B1, B2, C.
A1學生原校直 ...
我唔清楚你點得出呢D機會率, 但現實係:

1. 如果B1學生人數少於直屬學額, 所有B1生只要有搵就一定可以直上, 餘下學額由B2學生抽
2. 如果B1學生人數多於直屬學額, 所有B1生都要抽

如果A1同A2都有B1生, 理論上佢地機會都係均等, 唔會只出現"只有A2學生升唔番上中學"呢個情況

所以, 由呢方面可估計, 民生既A1組, 係B1學生, A2已經係B2

至於有幾多A1學生呢, 要民小家長俾資料先能確定, 但按今年升中版會員分享既派位資料既推斷, A1學生既比例, 可能只有~40%.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

數據百份比是之前網友提供,如民小家長有更新資料,請提供。
我諗A1 應是全band 1, 但A2 可能有band 1 及band 2生,所以band 2 生在A2 組抽不到直屬位,這解釋合理嗎?

kuromi5 發表於 15-7-21 10:06
數據百份比是之前網友提供,如民小家長有更新資料,請提供。
我諗A1 應是全band 1, 但A2 可能有band 1 及ba ...
因為如果B1學生少過直屬位, B1學生係100%直上

所以如果A1係B1生既話, A1直升應該係100%, 唔會99%.

如果係A2, B1, B2學生都有機會抽得上, 應該呢3個組別都係B2, 唔會話係B1尾至B2頭. 因為只要係B1生, 直屬位夠位係可以直上

咁會唔會係民小B1生太多? 按你提供既資料, A2, B1, B3都有機會直上民中, 除非係A1-B2四個組別學生都係B1生, 但明顯地A2, B1同B2升到上中學既機會係少好多 (當然, 不少俾人歸類估做B1, B2都未必揀民中, 有機會上得番既自然又少D), 而且如果A1-B2都係B1, 理論上大家機會均等, 沒理中A1學生升中民中機會近乎100%? 所以話民小B1人多過直屬位呢個講法, 應該係唔成立.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-7-21 10:24
因為如果B1學生少過直屬位, B1學生係100%直上

所以如果A1係B1生既話, A1直升應該係100%, 唔會99%.
A2...B1...B2 都有Band 2生...抽剩餘直屬位
A2 機會大D....可能係A2 Band 1生較多...Band 2生較少
A2 生失手不能直上中學...因佢係Band2生...抽輸左 ~~~

會唔會係學校會用自行位收A1生,所以99%上民中(操行差除外),A2生要靠直屬位,直屬位唔夠,有啲A2學生要喺公海同外生一起抽非直屬位,就出現75%情况?

haihaimom 發表於 15-7-21 11:02
會唔會係學校會用自行位收A1生,所以99%上民中(操行差除外),A2生要靠直屬位,直屬位唔夠,有啲A2學生要喺 ...
操行唔好既B1生, 除非統一派位時乙一唔揀民生, 否則去到統一派位都一定入, 所以無乜可能唔係100%.

民生叻既B1學生, 一定有人會走, 所以A1更加無可能唔係100% (除非A1已有B2學生)

至於民中係自行會收番幾多直屬小學既學生我就唔知, 但全港除培正一間外, 大家真係唔好以為直屬中學一定會係自行階段收番直屬小學既學生囉!

1. 假設A1生即係band1頭學生,如果學校唔用自行位收A1生,A1生甲2填咗第二間學校,隨時俾人搶走。
2. 假設A1生操行唔好,甲1,甲2學校唔收,要靠乙1,而直屬位唔夠,佢既情况就會同A2生一樣。

haihaimom 發表於 15-7-21 11:24
1. 假設A1生即係band1頭學生,如果學校唔用自行位收A1生,A1生甲2填咗第二間學校,隨時俾人搶走。
2. 假設A ...
如果B1學生人數多於直屬位, 當然A1都入唔到啦!
但現況係, A1近乎100% (自行/甲部已收既, 真係無得計), A2只有部份.

從多方面資料嚟睇, 我都係覺得:
1. 扣除去咗其它中學既, 民小餘下統一派位選B1學生既比例不多於直屬位
2. A2組別應該係B2學生

如果有人可以話到俾我地知全級第幾左右係A2組別就更清楚了

haihaimom 發表於 15-7-21 11:24
2. 假設A ...
派位分 自行+統一.....統一又分甲...乙.....統一係抽簽....同操行完全無關

自行1...自行2....甲部...中間都有变化....可以令 Band1頭學生流走他校 ~~~

hkpapa852 發表於 15-7-21 09:21
我唔清楚你點得出呢D機會率, 但現實係:

1. 如果B1學生人數少於直屬學額, 所有B1生只要有搵就一定可以直上, ...
B1生得大約40%, 咁咪仲差過好多官, 津小學

hkpapa852  如果有人可以話到俾我知, 全級第幾係屬於A2組別, 就大約可知民小有幾多B1生   發表於 15-7-22 12:55

引用:請問民小既小五小六家長,+全級排名第幾開始

原帖由 hkpapa852 於 15-07-16 發表
請問民小既小五小六家長, 全級排名第幾開始, 學生會被編為A2組?
升中個邊有個媽媽話仔仔係全班考14,乙一入吾返民中。推斷即全級7O到已屬B2,全級19O人到即只有不足40%是band 1.

chanti 發表於 15-7-23 01:20
升中個邊有個媽媽話仔仔係全班考14,乙一入吾返民中。推斷即全級7O到已屬B2,全級19O人到即只有不足40%是ba ...
其實我都係見到呢個案例先嚟問下調查下

引用:Quote:chanti+發表於+15-7-23+01:20+升中個

原帖由 hkpapa852 於 15-07-23 發表
咁睇法即係有名無實,藍田地區龍頭重勁過佢

chanti 發表於 15-7-23 13:19
咁睇法即係有名無實,藍田地區龍頭重勁過佢
你又唔可以咁講, 民小一血無標榜自己有幾多B1學生, 頂多只係話自己有間一線直屬中學.

只係大家一廂情願覺得佢既B1%一定好高啫!

引用:Quote:chanti+發表於+15-7-23+13:19+咁睇法

你又唔可以咁講, 民小一血無標榜自己有幾多B1學生, 頂多只係話自己有間一線直屬中學.

只係大家一廂情願覺 ...
係,估如此出名學校起碼有50%。

回覆:2LittleMonkey 的帖子

請問民中有多少班?毎班大約有多少人?民生是不是有3成中一學位留給自行(即外來生)呢?

引用:Quote:chanti+發表於+15-7-23+01:20+升中個

其實個個案有無話佢3次呈分試都考全班14左右呢?

回覆 2LittleMonkey 的帖子

其實學校在統一派位選校前,會按三次呈分試排全級名次及分為五組,我女兒也是今年升中,學校列她為A1組,但小女在六年級兩次成績表的全班名次也是大約15-20/38之間,比14/38為低,但其實成績表上的班名次並完全反映呈分試的級名次,因為班名次是計埋測驗分及其他科目。而14/38 如果是五年級下學期名次,那二,三呈分試是什麼成績呢?我相信全級頭99名已屬於A1, 因為已經可以用保留的直屬位上民中,而A2, B1, B2已經要用隨機號碼抽,如果號碼唔靚,就算是A2組也有機會派唔返,有同學B1都入得返,可能隨機號碼靚。

2LittleMonkey  感激回覆, 終於水磊石出了 ...  發表於 15-7-24 10:07

平均 發表於 15-7-24 01:11
回覆 2LittleMonkey 的帖子

其實學校在統一派位選校前,會按三次呈分試排全級名次及分為五組,我女兒也是 ...
唔好理佢幾多%先係A2, 簡單D講, 如果俾民小將令朗/令千金分類為A2, 咁就要當係B2做生咁就會穩陣.

其實你講出咗一個問題, 學校點解唔直接將呈分排名話俾家長知? 只係公佈校內排名去到小五小六其實係無意義?

學校係完全可以計到每個學生既呈分排名, 但又唔話俾學生知, 其實會害咗個學生, 尤其個D校內排名同呈分排名差好遠既學生.

其他學校有直接將呈分排名話俾家長知???

hkpapa852  部份學校會咁做  發表於 15-7-24 10:23
‹ 上一主題|下一主題