用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請求幫助,新移民入學學位
樓主: Wawa12345678
go

請求幫助,新移民入學學位 [複製鏈接]

一定係揾教育局幫手, 佢一定有位比小朋友讀書, 但邊間收就無得你話事.

我小朋友就到11歳,在大陸讀小四,岩岩收到電話,粉嶺五荀節小學打來面試。但是有d遠,我想問這間可以嗎?會不會不好

引用:我小朋友就到11歳,在大陸讀小四,岩岩收到

原帖由 Wawa12345678 於 15-06-23 發表
我小朋友就到11歳,在大陸讀小四,岩岩收到電話,粉嶺五荀節小學打來面試。但是有d遠,我想問這間可以嗎? ...
唔理好醜,最緊要就近返學。如成績好的,下年再扣門其他心儀學校。

我小朋友就到11歳,大陸讀小四,今日岩岩有間小學打來!但有d遠,想請問五荀節小學,好不好,會不會有什麼問題?

Wawa12345678 發表於 15-6-23 13:12
我小朋友就到11歳,大陸讀小四,今日岩岩有間小學打來!但有d遠,想請問五荀節小學,好不好,會不會有什麼 ...
唔好的話,你唔讀?

Wawa12345678 發表於 15-6-23 13:12
我小朋友就到11歳,大陸讀小四,今日岩岩有間小學打來!但有d遠,想請問五荀節小學,好不好,會不會有什麼 ...
你中途插隊, 小朋友又無特異功能, 基本上係有學校收你就要讀。如果你係上水地址, 即同屬北區, 粉嶺亦係北區校網內, 你可以同教署反映太遠, 但理唔理你就好難講了, 始終北區學位緊張, 有位俾你都要偷笑了, 無得仲揀話好唔好了。

Wawa12345678 發表於 15-6-23 12:08
我小朋友就到11歳,在大陸讀小四,岩岩收到電話,粉嶺五荀節小學打來面試。但是有d遠,我想問這間可以嗎? …
你係唔係講五筍節靳茂生?唔該你去睇下學校網頁嘅學校報告!依間都唔要!我諗你返大陸讀好D 啦!

引用:我小朋友就到11歳,大陸讀小四,今日岩岩有

原帖由 Wawa12345678 於 15-06-23 發表
快點,懷仔及其背景相似的同學,好快攞咗個位。

引用:我小朋友就到11歳,在大陸讀小四,岩岩收到

我小朋友就到11歳,在大陸讀小四,岩岩收到電話,粉嶺五荀節小學打來面試。但是有d遠,我想問這間可以嗎? ...

粉嶺有兩間五旬節,一間係于良發,而另一間係靳茂生,兩間都係區內熱門的學校。

如果7月份都找不到學校,我可以點辨?

引用:如果7月份都找不到學校,我可以點辨?

原帖由 Wawa12345678 於 15-06-28 發表
點解唔讀有位嗰間學校?!

我見有其他網友答咗你,話間學校好喎。

原帖由 Wawa12345678 於 15-06-28 發表
咁老老實實你想讀咩學校?
你估香港真係好多選擇咩!

跟教育局聯絡吧。

回覆:huba 的帖子

粉嶺的小學近年學位緊張,所以聽講連邊境村校都無位。其實粉嶺的小學水平不低,家長覺得好與否可能只在於校舍、宗教、交通、口碑而已。

Wawa12345678 發表於 15-6-28 02:03
愈高年級愈無位,因為高年級多數人唔會轉校,你不妨考慮下有位那間小學,如你小朋友學習無問題,去任何一間政府小學都一樣,因為政府小學的課程是跟教育局編訂,不會有太大差異…
你今次不要這位,給別人拿了,你可能要再等,或俾一間更遠的地區,到時後悔莫及…

對! 應先入學.

以後就看孩子的能力及際遇了. 祝好運.
言為心聲,文如其人。

我女兒已經11歳,岩岩先可以來港定居,但是學校還未找到,如果7月份都未找到,我可以點辨?

引用:我女兒已經11歳,岩岩先可以來港定居,但是

我女兒已經11歳,岩岩先可以來港定居,但是學校還未找到,如果7月份都未找到,我可以點辨?, ...
教育署叫你去,你唔去;網民叫你去,你唔去。咁你仲想問乜?冇位咪返上大陸讀囉!唔係想一黎就要風得風,要雨得雨呀麻?有本事,讀邊間學校都有出人頭地既一日!

引用:我女兒已經11歳,岩岩先可以來港定居,但是

我女兒已經11歳,岩岩先可以來港定居,但是學校還未找到,如果7月份都未找到,我可以點辨?, ...
咪無書讀,害嗰女一世囉

Wawa12345678 發表於 15-6-28 17:55
可以去深圳讀,其實國內小學不比香港小學差。起碼老師會比較主動跟家長溝通,這樣的服務態度香港學校做不到。
‹ 上一主題|下一主題