用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有D 學校係講明谷的, 或係傳統小學, 家長點解仍會揀佢? ...
樓主: miffymiffy
go

有D 學校係講明谷的, 或係傳統小學, 家長點解仍會揀佢? [複製鏈接]

仲有好多方面,
如經濟負擔,
如日後會否安排國外升學,
有無細佬妹,同家庭教養方針.....等等,
一一都會係考慮因素,

傳統教學不一定谷,國際咪以為唔谷讀得好舒服,
但如果肯定日後小孩長大仍是接受香港傳統教育,
讀番傳統小學較易銜接

醒目開學勳章

引用:仲有好多方面,如經濟負擔,如日後會否安排

原帖由 manmanchubb 於 15-06-16 發表
仲有好多方面,
如經濟負擔,
如日後會否安排國外升學,
最尾果個原因,我都有唸

回覆:有D 學校係講明谷的, 或係傳統小學, 家長點解仍會揀佢?

我有諗離港升學,但唔認為同傳統教學有抵觸,咪仍然揀傳統教學囉

其實香港學校嘅所謂"傳統"教學會唔會呃殺創意同批審性思考,世界不停在變,這樣的教育會否障礙孩子發展,變成高分低能兒?!若大家開以放開成績上追逐,多著重孩子嘅全人發展,相信"谷"成績的學校也會有所調較。

係EK上成日都有講,同一间学校,有人覚得輕鬆,有人讀到呕白泡,有人—个鈡內完成功課,亦有人做到十点幾,禁间学校係谷定唔谷?

個人覺得而家既傳统已經不是我們年代的傳統。死背過不到關的,中英也閱解為重,常識也加時事分析題。我反而覺得係課程較深,令有些轉數稍遜的孩子失去學習興趣。以前我們死背爛背,只要肯讀,到高年级科科9x不難,但現在温在書也未必識答某D題目。。。

其實如果有高分低能的問題。。我覺得屋企責任會大D。。自理能力不高可能應該是家人造成多吧。。

Tintin926  非常同意  發表於 15-6-17 21:10

Yanamami 發表於 15-6-17 08:21
係EK上成日都有講,同一间学校,有人覚得輕鬆,有人讀到呕白泡,有人—个鈡內完成功課,亦有人做到十点幾, ...
同意,有些自理好的小朋友能在校內完成一部份功課,回家有時間玩,有些就放學就去補習社,補到天昏地暗,學校只是set 條bar, 谷的是家長

MrBeast 發表於 15-6-17 08:57
同意,有些自理好的小朋友能在校內完成一部份功課,回家有時間玩,有些就放學就去補習社,補到天昏地暗,學 ...
我会覚得如果孩子跟得吃力,家長覚得间学校谷,可能係錯配了~事关总有应付自如既同学。

Yanamami 發表於 15-6-17 09:04
我会覚得如果孩子跟得吃力,家長覚得间学校谷,可能係錯配了~事关总有应付自如既同学。 ...
我覺得兩睇,跟得辛苦要看父母怎樣處理和能否找適合方法幫小朋友,有人說過:沒有唔得的學生,只有唔得的家長。

Tintin926  但小孩資質和性格都很大影響的  發表於 15-6-17 21:13

MrBeast 發表於 15-6-17 09:21
我覺得兩睇,跟得辛苦要看父母怎樣處理和能否找適合方法幫小朋友,有人說過:沒有唔得的學生,只有唔得的家 ...
喺既~~
之但喺,我大女同細女,讀同一幼稚園,同一小學,一個比較吃力,一個直情piece of cake。朋友女同仔同一小學,家姐升band1A直資,細路P2要留班。我睇除左資質外,其他因素無唔同。

MrBeast  兩個不同能力和性格真是難搞  發表於 15-6-17 10:47

miffymiffy 發表於 15-6-16 17:58
原因係:
1.名校?
其實好簡單, 你覺得咩叫"好"?

傳統一定"唔好"? "谷"一定"唔好"嗎?

每個人可既能力不同, 無可能一概而論
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

同意要睇番小朋友本身....有人讀得辛苦....有人讀得輕鬆

坊間多認定...傳統 = 谷學校...其實有幾多真正用家?...亦有不少用家分享傳統學校並不如所認定既"谷"
不少傳統學校活躍於學界比賽...學生亦多興趣班...莫非要確認係"更谷"

可能係...不少就讀傳統學校緊張小朋友成績...人補我補心態...谷既係家長...不一定係來自學校 ~~~

傳統又係唔係校風好? 又係唔係上堂要坐定坐, 不准伏低, 又或搞自己啲野, 唔專心呢? 谷的學校又係唔係有以上的條件?

Yanamami 發表於 15-6-17 09:32
喺既~~
之但喺,我大女同細女,讀同一幼稚園,同一小學,一個比較吃力,一個直情piece of cake。朋友女同仔 ...
可能就係環境冇唔同,兩個細路一個方法,一個適合一個唔適合,忽略左因材施教
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 miffymiffy 的帖子

點解?你認為有幾多個家長覺得自己細路谷唔起?就算間小學有80%band1畢業生,但100%家長都認為自己小朋友係個80%,不過始終有20%唔係
買股票都係,話左某隻股風險高,不過入得既都覺得自己走得切,坐艇既一定唔係自己
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-06-16+發表甲

原帖由 miffymiffy 於 15-06-16 發表
所以唸揀傳統好,定算happy school 好

因㨂左band one , 又怕小朋友辛苦,驚頂唔順壓 ...
是否happy ... 睇吓夾唔夾到小朋友,同埋父母唔係校外谷佢咪happy law

引用:+本帖最後由+miffymiffy+於+15-6-16+17:59+

原帖由 miffymiffy 於 15-06-16 發表

原因係:
覺得適合自己小朋友

回覆:有D 學校係講明谷的, 或係傳統小學, 家長點解仍會揀佢

因為無錢,其實IB在港入U比例高過DSE,學生創作力,開心程度都比DSE高。可惜香港所有I B都要俾錢,大部分重要超貴。大部分高官名人子女都讀IB學校。

回覆 miffymiffy 的帖子

其實傳统和活動,只係教授模式不同,不在於傳統深d, 活動就淺,不過傳统字眼,聽落好似深d甘。小兒玩過lee個升小game, 之後自己有左新睇法,小女今年將報考,我堅持今次,吾會人云亦云去考名小,冇考咩考cert, 亦吾會同同學比較和交proflio, 自己覺得之前為小兒升一攪得大多,報成10間,又抽獎又叩門,其實只自己太緊張,根本吾去考慮咩係岩小朋友讀,當時最緊有名小收為目標。所以現在,我只簡岩既模式學校,大於簡入名小,這對未來發展才算上策。

Yanamami    發表於 15-6-17 20:31
‹ 上一主題|下一主題