用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好苦惱, 可否比些意見 ?
樓主: HOT123
go

好苦惱, 可否比些意見 ? [複製鏈接]

回覆 little_yolky 的帖子

你個女好似二年級,有咁既社交手腕,真係好厲害
想問吓佢點樣學番來?

little_yolky 發表於 15-4-23 12:49
唔一定係攞文具。

有一次, 我晨咁早5:30起身整小食俾囡囡返學食, 放工我問佢好唔好食, 點知囡囡話無食過,  ...
我地学校唔鼔勵分享食物,怕小朋友有食物敏感,又唔識,乱禁食左乜中招就弊。

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-04-23+

原帖由 wan_sosin 於 15-04-23 發表
可能我無特別買文具比我仔開學,我仔幼稚園老師送嘅,朋友送嘅,用都用唔晒,筆袋都老師送埋!不過我仔換返 ...
咁大人要心軟,無計啦!
一個願打,一個願捱!
咁呢個唔係你個女嘅問題!

Charlotte_mom 發表於 15-4-23 10:40
點解我會話小朋友唔識呢D呢....

我個女, 天生樂觀合群, 個個都係朋友, 果時入到間心儀直資, 開心C我啦, 買 ...
家姐個女細細個就洗腳唔抺腳,經常將d文具送晒比人(唔係交換)。同意要教埋仔女考慮人地父母心情,同學比都唔好要,除非係人人有份果d。

回覆:好苦惱, 可否比些意見

交換文具真係好常見,但我只俾阿囡在校交換,不准帶回家,亦同阿囡講明係怕人地家長誤會,到時你水洗都唔清!

最近,佢又交換文具,唔見咗人地嘅,支筆係無印出品,夜一夜我都要佢同我搭車去買返俾人,佢試過咁煩之後,就唔敢再交換文具了!

我有比獨立包裝糖果比女女分享給同學,因為佢學校無乜朋友同佢小息。送少少禮物是希望幫到佢容易d識朋友,今年找了班主任幫手再加糖果,今年有好大改進。

引用:我有比獨立包裝糖果比女女分享給同學,因為

原帖由 scyauchris 於 15-04-24 發表
我有比獨立包裝糖果比女女分享給同學,因為佢學校無乜朋友同佢小息。送少少禮物是希望幫到佢容易d識朋友, ...
是的,有時小朋友送禮物,係想識朋友,想對同學示好!
我仔剛剛先同我講,話有同學想送生日禮物比佢,同學話會去問爸爸媽媽,我有叫個仔同佢講多謝啦,唔洗啦!但如果對方父母唔反對,幫佢買,咁都係同學一番心意,第日我都會叫個仔送返禮物比個同學,不過現在未知個同學會唔會送!
我有時都會襯節日,準備D簡單小食叫個仔請同學,友情何價?只要有限度和適度的禮物,未必不可!

回覆 wan_sosin 的帖子

節日我都有預備糖果,沒辦法見到阿女又唔主動約人,小息一個人,做阿媽知道左一定唔開心。友誼雖然不是建立在物質上,但請吓小朋友吃糖會有d幫助。

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 節日我都有預備糖

原帖由 scyauchris 於 15-04-24 發表
回覆 wan_sosin 的帖子

節日我都有預備糖果,沒辦法見到阿女又唔主動約人,小息一個人,做阿媽知道左一定 ...
我哋做父母何尚沒有送點小禮物給小朋友,等佢哋開心下!就算大人,都會送禮物比朋友,但唔代表只為禮物才做朋友!

Jane1983 發表於 15-4-23 13:24
回覆 little_yolky 的帖子

你個女好似二年級,有咁既社交手腕,真係好厲害。
真係唔知道架, 呢招以退為進真係犀利, 唔係佢個樣咁似阿爸, 又睇住佢响個肚劏出嚟, 無花無假, 真係會懷疑係咪執番嚟或醫院調亂咗。

Jane1983    發表於 15-4-24 18:56

wan_sosin 發表於 15-4-23 10:20
小朋友想獎勵都好平常,我試過同個仔講,做得到是應該的,唔一定要獎勵,証明你已經有能力做好嗰件事,我同 ...

"我試過同個仔講,做得到是應該的,唔一定要獎勵"..................你竟然咁同個仔講?咁咪好似老細同下屬講:"做得好是應份,唔會有人工加架!"差唔多!感覺好差喎...讚吓都有啩..............

但凡要motivate人,唔係威迫就係利誘,無須握殺利誘這方法吧!始終方法是越多越好啊。

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:+本帖最後由+happy_lavender+於+15-4-24+20

原帖由 happy_lavender 於 15-04-24 發表

當然我唔係樣樣事情都咁講,而係指已經好掌握嘅事,例如已經小一,可以自行去洗手間,唔通仲要讚佢,好叻喎,識去洗手間!?

同埋我只係話唔會因此有物質嘅獎勵,但無話唔需要欣賞,我有用本身做例子,話我煮完飯,只需要講唔該/多謝,唔需要有獎品.
同埋我係回應小朋友要求過多物質獎勵,而唔係話唔應該比口頭獎勵.

回覆:wan_sosin 的帖子

我以前也跟你有相同想法,但做了制服團隊導師及上過不同課程後,我改變了想法。

為了已學懂了的事情去讚,好像沒有意義。但若然將著眼點放於進步,就有位可讚。要知道學懂了不等同做得好,學做任何事都有一條learning curve,即初段會有顯著進步,但到一定程度,就會停滯,甚至下滑。若能把握時機,在孩子有進步時適當讚賞,著實可教曉孩子正確地評估自己的程度及只與自己比較。同時亦可以鼓勵幫助孩子在進度停滯時以微小的進步支持其突破。所以我會刻意讚賞孩子微小的進步,受讚賞會開心和滿足,這其實就是我們做好的動力。

至於你做了家務不望別人道謝,心態是OK的。但作為接受服務的家人,倒應該要學懂感恩,即應教孩子向人道謝。現時很多關係破裂的原因源於不懂感恩,以為別人,尤其家人為自己付出是奉旨的。所以無論別人為你付出的是如何微不足道,我也教兒子道謝。只有常常練習,才會慢慢懂得感恩。

MrBeast  Well said  發表於 15-4-25 15:47
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

其實心理學上是對的, 有讚賞(己是超越左物質獎勵, 迎合左高D層次的需求) 係會進步得快D, 冇人不想人地讚的, 只是要讚得有技巧都不易, 不要俾被讚者覺得"行貨" 才有效,   

只是我自己都覺好難做得好, 尤其對住隻monkey,  通常急於改善其行為時是採取"即時罵"多過"有耐性地讚"...唉

引用:細女7歲+(二年班),+++由幼稚園開始,++成日

原帖由 HOT123 於 15-04-22 發表
細女7歲 (二年班),   由幼稚園開始,  成日個書包都有的唔係佢既文具, 小玩具,  我知有時佢問同學攞,  有時 ...
這是教育的機會!

‹ 上一主題|下一主題