用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖若望書院好唔好?係咪一條龍直升小一?好唔好得過York ...
樓主: Shirley1314mom
go

聖若望書院好唔好?係咪一條龍直升小一?好唔好得過York? [複製鏈接]

回覆:聖若望書院好唔好?係咪一條龍直升小一?好唔好得過York

小朋友讀得好開心,基本上問其他家長的小朋友都有同一樣感覺,小朋友們很快適應學校生活,很快就唱大量英文歌,跳下舞,如果鍾意講野,很快已經能簡單英文對答,喜歡所有老師,姨姨等,所以我小朋友會繼續讀升k1, 因為佢太有歸屬感,老師都跟得足,初初我成日擔心自己的小朋友搗蛋,原來返學同屋企就兩個表現,原來返學表現好好,有聽話,學校教職員都很愛錫他們,從每個小朋友口中講出來,冇得呃,所以值得大家考慮入讀

回覆 mikiwu 的帖子

同我面試當日見到嘅情況好似, 都覺得老師,EE好好, 只係覺得操場設施封左有少少好奇~

那麼教學方面如何? PN 學嘅野深嗎? 我只聽說過語境不錯, 謝謝!

引用:回覆+mikiwu+的帖子 同我面試當日見到嘅情

原帖由 DIKE 於 15-03-24 發表

同我面試當日見到嘅情況好似, 都覺得老師,EE好好, 只係覺得操場設施封左有少少好奇~
我也認同,ee好好,也多謝mikiwu分享,信心大增,不過我有少少個人問題,學費好似要$5xxx, 你們不覺得好貴?因為有些名校也平過聖若望,你們有這些想過?

DIKE 發表於 15-3-24 11:59

我 3月7日in時設施係可以玩的, 我見好多小朋友都有玩, 可能有D咩原因後來唔比玩啦~
我IN完都感覺良好, 看見都幾多男老師, 正正是男仔需要的, 同埋佢地英文咬字清楚好聽, 我仔細b, 希望入到啦~

回覆:聖若望書院好唔好?係咪一條龍直升小一?好唔好得過York

我個人好滿意,英文教學與小朋友溝通會用英文,首一星期會用講廣東話輔助,即使家中不常用英文對話,小朋友也會慢慢適應聽英文指令,因為老師會聽到小朋友講中文時教返佢地用英文點講,現在過左大半年口音會跟返外籍老師發音,一星期約3堂普通話,都是唱歌,叫做認識下普通話發音,每星期有主題英文,普通話,art都是跟同一個主題,例如聖誕節做主題
每日帶小朋友返學老師們,姨姨們門口迎接,大部分都衝入去拖住,當然返學,放完長假後,部分小朋友會喊。。。但可想像到小朋友鍾意返學
每班會有一個固定外籍老師教一班,一個普通話老師,一個固定華籍老師管秩序,同家長溝通,如大班會再加多一個外籍老師輔助,因此,與家長主力溝通是華籍老師所以會用廣東話同家長接觸,家長可以清楚學校情況,最重要是老師好快掌握每個小朋友性格,進度等教學,呢點我真係好滿意
至於學費係5k,雖然貴,但小朋友3個小時全英語環境,咁日後唔駛點補英語,因升k後會有拼音等學術
雜費今年半年1500,冇咩額外收費
知道很少資料關於呢間學校,所以盡點棉力解說下
以上是我今年小朋友n班所感受到的睇法,希望可以幫到大家作出適合自己小朋友的學校

回覆:聖若望書院好唔好?係咪一條龍直升小一?好唔好得過York?

真係多謝mikiwu ,我好希望仔仔可以入🙏🙏

回覆:mikiwu 的帖子

多謝妳嘅分享~~

回覆:mikiwu 的帖子

想了解宗教活動又如何?謝分享!
其實我自己好心儀呢間,但 interview 嗰日突然間好痴我,又唔專心,我諗我個 7 月 b 都係無望 ....

小朋友上堂時有否安排到室外操場玩? 本人比較喜歡有室外活動的校舍, 謝謝~

回覆:聖若望書院好唔好?係咪一條龍直升小一?好唔好得過York?

我好心儀聖若望,唔知係咪一定要等到 17/18 apr 先出 result 呢,因為收到 VIC offer,10 apr 要交留位費

其實呢間收好多細b,10,11,12月都收很多,聽說他們in的時候都不是太突出,我覺得學校都有考慮小朋友仲細,所以真係眼緣遊戲。唔駛做晒所有野。所以我成日有種感覺當時評估有睇家長表現。。。。戶外地方基本上好天都會出去玩一陣滑梯,有一堂會類似PE堂玩耐啲,踏單車,同埋玩一啲集體遊戲。。。宗教其實暫時pn應該唔多,是Christmas party聽到老師會食野前祈禱,呢方面唔太清楚。。。至於留位費。。。其實我上年都俾左其他學校留位費,之後收到呢間就放棄其他。。。雖然浪費金錢,但都值得的,見小朋友讀得開心,證明冇選錯

引用:其實呢間收好多細b,10,11,12月都收很多,聽

原帖由 mikiwu 於 15-03-25 發表
其實呢間收好多細b,10,11,12月都收很多,聽說他們in的時候都不是太突出,我覺得學校都有考慮小朋友仲細,所 ...
係唔係大細b混埋同一班,定係大b一班,細b一班?

大細b混合一齊,每個月班上都會有小朋友生日慶祝。。。唱生日歌。。。
其實冇所謂, 因為細b在大b的帶動下,其實學得快,而大b老師會因應情況會教多啲小朋友有興趣的事物,老師們好專業知道每個小朋友的特質,性格加以鼓勵同協助小朋友,小朋友們返學會同屋企的表現未必相同,會乖啲,定啲,聽老師話,所以唔駛擔心大細b學習進度,因為老師會係呢方面下功夫。。。
功課就逢星期五,放假前都會有啲,油顏色,圈下字母,貼下圖,好輕鬆

引用:小朋友讀得好開心,基本上問其他家長的小朋

原帖由 mikiwu 於 15-03-24 發表
小朋友讀得好開心,基本上問其他家長的小朋友都有同一樣感覺,小朋友們很快適應學校生活,很快就唱大量英文 ...
我想問下返學嗰度,係咪就係interview嗰度呀?

引用:我好心儀聖若望,唔知係咪一定要等到+17/18

原帖由 c9ha 於 15-03-25 發表
我好心儀聖若望,唔知係咪一定要等到 17/18 apr 先出 result 呢,因為收到 VIC offer,10 apr 要交留位費

...
你如何決定?Vic 交了錢未?

引用:Quote:原帖由+c9ha+於+15-03-25+發表我好心

原帖由 CYY509 於 15-04-03 發表
你如何決定?Vic 交了錢未?
VIC 20/4 交錢,睇埋 13/4 SJC 先 ....

回覆:Shirley1314mom 的帖子

過來人分享: 語境係好,小朋友學英文好快,細b返學冇幾耐就識得用英文數1至20,動物顏色等等,成日唱英文歌,但活潑好動坐唔定的小朋友有機會被警告升唔到k1  .  學校方針係唔會比時間或特別包容呢d 比較"破格"的學生,開學只個半月已同你講升唔到k1,問老師可否比多一兩個月時間小朋友改善,(即3月或5月再review),老師都話唔可以,學校唔夠愛心之餘,做唔到有教無類。成日坐定定的小朋友當然冇問題。老師講明學校要收坐定定,易控制的小朋友,既然我的小朋友同學校唔夾,提早bye bye.

根據其他家長分享,學校也會向家長投訴一些無厘頭事情。

以上所謂學校方針都是班主任親口承認的,不喜勿插

gg33 多謝你分享,我仔一時時坐定,多數吾定,我以為返學後可以改變小朋友,令小朋友坐定,如果你這樣講,我真係要想清楚,如果收了,我仔到時比老師話無k1讀,到時我吾知點算,因為我仔平時動多,所以想找較靜態的學校,令小朋友定定,點算,原來我想法係錯

回覆:gg33 的帖子

我是今年用家,唔覺有咁的問題,老師是超有愛心,唔覺只愛坐定定的小朋友,我的小朋友也是愛動的,冇人投訴俾我聽,反而是我成日問老師,佢有冇搗蛋,老師都說好正面的野,我眼中老師容忍力都幾大,同學當中也有坐唔定。。。我小朋友個班全部都可以升班,是家長們想唔想原校升罷了。。。我的想法是,大家有興趣讀呢間的話,先諗下in的時候感覺如何,才做決定,說冇愛心就有點武斷了,希望有興趣讀呢間學校的朋友,別因為呢句錯過一間好學校
不喜也請勿插

‹ 上一主題|下一主題