用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正小學
樓主: Tingkennie
go

培正小學 [複製鏈接]

引用:Quote:hadwinboy+發表於+15-2-27+00:32+培

原帖由 hkpapa852 於 15-02-27 發表
再補充一點, 係唔同討論區, 大家對"龍校"定義都唔同, 尤其係EK既幼稚園區, D人成日話邊間係全龍幼, 邊間係 ...
但培小上培中不是100%.

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-2-27+09:53+

原來如此. 這只是我一個朋友他仔今年是培正小一告訴我的。她還告訴我有些培小生最後要抽籤的. 等我有機會再向她了解一下。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-02-27+發表

原帖由 hadwinboy 於 15-02-27 發表
原來如此. 這只是我一個朋友他仔今年是培正小一告訴我的。她還告訴我有些培小生最後要抽籤的. 等我有機會再 ...
—般而言,培小三百人左右,頭二十至三十人會自己走,之後—百名穏入培中,之後八十至九十人抽入多数冇問題,抽吾到成績/品行不太差都可叩入。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-2-27+09:53+

好清楚!事實係如果非培小生又点會花機會去抽一間只有十九個位既中中?即係最後又留比培小加有特異功能又肯入培中的人仕。

回覆:培正小學

‘—般而言,培小三百人左右,頭二十至三十人會自己走,之後—百名穏入培中,之後八十至九十人抽入多数冇問題,抽吾到成績/品行不太差都可叩入...‘

想問成績較弱未能升上培中的最後60-70人,一般升中情況如何呢?他/她們一般是Banding會是.....?

ronwong 發表於 15-2-26 19:35
民中英文係比LS好.但LS 免費同其他理科成績突出.
民中都係免費的.

醒目開學勳章 貢獻勳章

bbkingdombb 發表於 15-3-2 02:01
‘—般而言,培小三百人左右,頭二十至三十人會自己走,之後—百名穏入培中,之後八十至九十人抽入多数冇問 ...
合理期望
band 1,全收
band 2,要抽
band 3,抽都無份抽
恐龍家

小曳人 發表於 15-3-2 12:38
合理期望
band 1,全收
band 2,要抽

可惜不少家長既期望都遠超"合理期望"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ronwong 發表於 15-2-26 19:34
直屬侄生在培正.學校主力中文,鼓勵學生用中文考DSE.英文叻的學生家庭有用英文同外補.但一般培正生oral 普通 ...
你係指攞3定係2 >90%? 因為passing rate係2喎, 我間爛鬼母校舊年英文passing rate都100%啦, 中文passing rate都有99.+%, 不過好多同學仔攞唔到3, 所以3322+1X大學入場卷率跌到落66.+%之嘛。

回覆:培正小學

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

引用:+ +

原帖由 tangotango 於 15-03-11 發表
2014DSE培中英文100%合格,5~5**達30.6%

出處係該校校刊

NICOLE123 發表於 15-2-28 14:00
好清楚!事實係如果非培小生又点會花機會去抽一間只有十九個位既中中?即係最後又留比培小加有特異功能又肯 ...
你唔好咁講, 如果我阿女係Band 1A, 我堅俾佢考培正, 可惜唔係而已。

little_yolky 發表於 15-3-12 11:11
你唔好咁講, 如果我阿女係Band 1A, 我堅俾佢考培正, 可惜唔係而已。
培正只有小一才可以考, 升中無得考..... 不過可以係其餘年級考插班

唔緊要, 過兩年阿女開竅升呢做1A都未定, 諗定考插班
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-3-12 11:25
培正只有小一才可以考, 升中無得考..... 不過可以係其餘年級考插班

唔緊要, 過兩年阿女開竅升呢做1A都未定 ...
唔係, 培正中學係津校, 可以報自行。

我真係想像唔到一個初小既豬油飯, 升上高小可以做1A。因為佢唔係唔專心、唔係懶果啲, 所以無得開竅了, 依家係望佢唔好衰到B2都做唔成, 聯繫唔收我就無眼睇。

little_yolky 發表於 15-3-12 11:53
唔係, 培正中學係津校, 可以報自行。

我真係想像唔到一個初小既豬油飯, 升上高小可以做1A。因為佢唔係唔專 ...
你睇番#15先..... 升中想入培正, 只能靠"運氣"

回覆 hkpapa852 的帖子

我大囡運氣一向好好, 只係無實力啫。如果唔係, 以佢咁既水平, 當年點考私校。

回覆 hkpapa852 的帖子

依, 係喎, 唔記得培正自行係收培小生添, 咁佢大抽奬係咩網呀? 我記得我校有1個同學仔入咗喎。
‹ 上一主題|下一主題