用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀迦南幼稚園, 應揀咩小學!
樓主: yukichoi0201
go

讀迦南幼稚園, 應揀咩小學! [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-1-2 10:40
乜原來依家: 教得深=好學校?
乜我有咁講過咩?

回覆:讀迦南幼稚園, 應揀咩小學!

回覆 Noelpychiu 的帖子

我唔係九龍塘分校,因一直唔主張幾歲人仔就要搭校車,為的只不過是所謂起跑線時嘅短暫安全感.所以我只係選擇屋企附近(步行距離)的分校.

重申, 如果要教得深迦南一定唔係大家杯茶,因出面大把明幼谷學術.我個人覺得迦南不過不失.唔會只顧催谷,balance.

SoniaKlose 發表於 15-1-2 15:30
回覆 Noelpychiu 的帖子

我唔係九龍塘分校,因一直唔主張幾歲人仔就要搭校車,為的只不過是所謂起跑線時嘅短 ...
我都係, 我無揀九龍塘迦南, 揀左屋企樓下迦南, 打風落雨都吾怕濕好方便
K2有去學E.nopi 即而家 eye level, 小一入左SFA, 除左學校, 其實都要睇家長點安排

回覆:SoniaKlose 的帖子

謝回覆.

引用:Quote:chanwendy+發表於+15-1-2+10:36+學券

原帖由 hkpapa852 於 15-01-02 發表
乜原來依家: 教得深=好學校?

前輩,教得深當然不代表好學校。

但教得太淺,我個人並不覺得好。

我們生活在現實,現實就是幼稚園程度太淺的話上小一會有gap好吃力。除非家長K2、K3俾小朋友出街食補品。咁點解唔揀一間接到小學課程的幼稚園,要浪費小朋友玩樂的時間出去食補品?當然唔係話讀教得深的幼稚園的家長就唔會學extra嘢,咁起碼可以上少兩三樣吧?

邊個唔想小朋友有探索求知非谷的幼稚園生活?之但係好多津直私學校小一功課的程度明顯與開心派幼稚園有距離。

迦南算是很中庸不錯了。

siden 發表於 15-1-2 19:37

答得好!

引用:+本帖最後由+siden+於+15-1-2+19:45+編輯+\

原帖由 siden 於 15-01-02 發表

引用:+本帖最後由+siden+於+15-1-2+19:45+編輯+\

原帖由 siden 於 15-01-02 發表
Total agree

siden 發表於 15-1-2 19:37

迦南無可否認係一間對香港小一銜接較好的學校, 但我只係見到有家長話依家教到小二程度, 就似乎無必要和太誇張了.

一早教到咁深好嗎? 幼稚園已經識晒小一課程, 結果可能整個小一上堂發呆, 甚至無心向學, 跟住仲可能俾師標籤.
要識既野, 除非小朋友本身發展遲緩, 否則遲早都會識, 可必去爭個朝夕?

教得淺, 你都講咗問題所在, 升小學後可能會無法適應. 所以我一向不鼓勵人去讀個D完全唔駛做功課既所謂"Happy School". 讀完呢D學校, 除非走去讀國際學校(不過依家唔少國際學校都多咗功課), 否則只會係災難既開始.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:siden+發表於+15-1-2+19:37+前輩,教

原帖由 hkpapa852 於 15-01-03 發表
迦南無可否認係一間對香港小一銜接較好的學校, 但我只係見到有家長話依家教到小二程度, 就似乎無必要和太誇 ...
迦南不算深。

比起果啲「出哂名」的名幼

所以我喜歡它的中庸。

如果迦南教得深,一早變咗「名幼」啦。

但事實係迦南比早兩年已經深了很多,k3 上學期已經英文要識串escalator,supermarket 😳

Tintin926  教Escalator教到胃痛  發表於 15-1-3 21:06

我囡讀迦南都無串這麼深的字,佢地word Bank係5個簡單英文另加2個自選,我估係家長自選太深同學校無關,小朋友今日默唔到再比佢默之後默返出來,所以我覺得程度ok,另外學校在學生自理教得非常好,我囡會讀SFA。

引用:我囡讀迦南都無串這麼深的字,佢地word+Ban

原帖由 elvisBB 於 15-01-03 發表
我囡讀迦南都無串這麼深的字,佢地word Bank係5個簡單英文另加2個自選,我估係家長自選太深同學校無關,小 ...
咦,唔通間間迦南唔同,係word bank 必串字喎

引用:Quote:原帖由+elvisBB+於+15-01-03+發表我

引用:Quote:原帖由+elvisBB+於+15-01-03+發表我

原帖由 IloveCS 於 15-01-03 發表
哈哈,word bank 我只當他是一般功課。我話亞仔盡力便可。我只注意他對學習的態度,串字,不用太着力。剛收到朋友仔的默書範圍,嚇死我。相比其他要默書的幼稚園,迦南已算好了。
我仔下年也是入讀SFA ,真巧。

原帖由 IloveCS 於 15-01-03 發表
那是來緊的word bank 範圍,我仔也一樣

IloveCS 發表於 15-1-3 19:29
最起碼我知藍灣半島同九龍塘從課程進度到生日禮物係完全一樣

引用:Quote:原帖由+IloveCS+於+15-01-03+發表咦

原帖由 sailob 於 15-01-03 發表
請問你小朋友讀緊嗰間係咪無學券嘅迦南?
九龍塘金巴,我地最後一年有學卷,扺😁

回覆:IloveCS 的帖子

九龍塘金巴,我地最後一年有學卷,扺😁 X2
我仔仔都係九龍塘金巴K3

‹ 上一主題|下一主題